Κατέστρεψε Γερμανία και Ευρώπη με χιλιάδες μετανάστες και τώρα ζητάει τα ρέστα η φράου Μέρκελ
"Δεν μπορεί να υπάρξει ολοκλήρωση χωρίς την προθυμία αλλαγής από την κοινωνία υποδοχής", δήλωσε η τέως Γερμανίδα Καγκελάριος
Το μεταναστευτικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του σε ΕΕ και Ελλάδα έχει περάσει από διάφορες εκφάνσεις μέχρι σήμερα, με τη χώρα μας να προβαίνει σε κατασκευή φράχτη στον Έβρο, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών μέσω Τουρκίας.
Ωστόσο οι λαθρομετανάστες εξακολουθούν να φθάνουν στη χώρα μας κυρίως δια θαλάσσης τόσο στο Αιγαίο, όσο και μέσω της Μεσογείου, γεμίζοντας νησιά των Δωδεκανήσων, με πρόσφατο παράδειγμα τις εικόνες από τη Ρόδο, αλλά και τη Γαύδο νοτίως της Κρήτης.
Η εκλογή Τράμπ προκαλεί αλλαγές στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην ΕΕ
Παράλληλα η εκλογή Τράμπ στον Προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, ο οποίος έχει πεί προεκλογικά ότι θα διώξει από την χώρα του χιλιάδες παράνομους μετανάστες, σε συγκερασμό με τα πολυποίκιλα προβλήματα που δημιουργούν οι λαθρομετανάστες σε χώρες της ΕΕ, αλλά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν προκαλέσει, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα σε χώρες της ΕΕ, οι οποίες επανεξετάζουν τη στάση τους, προκρίνοντας μια δέσμη μέτρων αυστηροποίησης των προαπαιτουμένων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στο έδαφός τους.
Επίσης δεν λείπουν οι φωνές στην ΕΕ από εκείνους που επικρίνουν τα κόμματά τους για τις ανησυχίες τους για τα σύνορα και υπερασπίζονται την πολιτική της μαζικής μετανάστευσης.
Η Μέρκελ υπέρμαχος της πολιτικής “ανοιχτών θυρών” στη Γερμανία
Μια εξ αυτών είναι και η πρώην Γερμανή Καγκελάριος Μέρκελ, η οποία σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Der Spiegel , επέκρινε ανοιχτά το δικό της κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ότι υποστηρίζει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, επιβεβαιώνοντας ότι υπερασπίζεται τη μεταναστευτική πολιτική ανοιχτών θυρών που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.
H Μέρκελ περιέγραψε τη διατήρηση των συνόρων της Γερμανίας ανοιχτά ως ηθικά και πολιτικά σωστή απόφαση, απορρίπτοντας τα τρέχοντα σχέδια της CDU για απόρριψη αιτούντων άσυλο στα σύνορα ως μη πρακτική και αντίθετη με τις ευρωπαϊκές αξίες.
«Η ιδέα της εγκατάστασης κανονιών νερού στα γερμανικά σύνορα, για παράδειγμα, ήταν τρομερή για μένα και δεν θα ήταν λύση ούτως ή άλλως» είπε, προειδοποιώντας ότι τέτοια μέτρα κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η Μέρκελ, η οποία κατείχε τη γερμανική καγκελαρία από το 2005 έως το 2021, πρότεινε ότι θα ήταν «μια ψευδαίσθηση να υποθέσουμε ότι όλα θα πάνε καλά αν διώξουμε πρόσφυγες από τα γερμανικά σύνορα», λέγοντας ότι οι προτάσεις του Φρίντριχ Μερτς, του σημερινού ηγέτη του πρώην κόμματός της, για απομάκρυνση των μεταναστών «δεν ήταν σωστό».
Συνέκρινε τα δεινά των μεταναστών κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015 με τους αγώνες των Ανατολικογερμανών που αναζητούσαν καταφύγιο πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, υπενθυμίζοντας την απόγνωση που αντίκρισε από πρώτο χέρι.
Η πρώην καγκελάριος αναγνώρισε τους φόβους εντός της Γερμανίας σχετικά με τη μετανάστευση και την ασφάλεια, αλλά υποστήριξε ότι η ένταξη απαιτεί άνοιγμα από το κράτος υποδοχής. «Δεν μπορεί να υπάρξει ολοκλήρωση χωρίς την προθυμία αλλαγής από την κοινωνία υποδοχής», δήλωσε η Μέρκελ, προτρέποντας τους Γερμανούς να “εμπλακούν” με άλλους πολιτισμούς.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Μέρκελ προήδρευσε σε περιόδους με επίπεδα ρεκόρ μαζικής μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένου του 2015, όταν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στη Γερμανία σε ένα μόνο χρόνο, χαρίζοντας της το παρατσούκλι «Mutti» (Μητέρα).
Έκτοτε έχει γράψει την αυτοβιογραφία της, την οποία θα αποκαλύψει στο Βερολίνο την Τρίτη, ενώ γράφτηκε πως πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου, εξέφρασε την ελπίδα της ότι η Kamala Harris θα κέρδιζε τον αγώνα για τον Λευκό Οίκο.
Επικριτική απέναντι σε Τράμπ και Μάσκ
Μιλώντας στο Der Spiegel, η Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα, περιγράφοντας τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως έναν άνθρωπο που «δεν επιτρέπει καταστάσεις win-win, αλλά πάντα γνωρίζει μόνο νικητές και ηττημένους».
«Όσο περισσότεροι άνθρωποι υπήρχαν στην αίθουσα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η επιθυμία του να είναι ο νικητής. Δεν μπορείς να συνομιλήσεις μαζί του, κάθε συνάντηση είναι ένας ανταγωνισμός: εσύ ή εγώ», πρόσθεσε.”
Επιφύλαξε επίσης κριτική στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του X Elon Musk, εκφράζοντας την ανησυχία της για την αυξανόμενη επιρροή του στις παγκόσμιες υποθέσεις.
«Εάν ένα άτομο σαν αυτόν είναι ο ιδιοκτήτης του 60% όλων των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα, τότε αυτό πρέπει να μας απασχολήσει πάρα πολύ, πέρα από τα πολιτικά ζητήματα», είπε.
Ωστόσο είπε ότι ο Μασκ δεν είναι «μεγαλύτερη απειλή από τον Τραμπ», αλλά επέμεινε ότι «η πολιτική πρέπει να καθορίσει την κοινωνική ισορροπία μεταξύ των ισχυρών και των απλών πολιτών» και κάλεσε τους πολιτικούς να «αντισταθμίσουν» τη ρητορική που τροφοδοτείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. από δεξιά κόμματα όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).”
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε μπροστά από ευρείες αλλαγές αυστηροποίησης των μέτρων για αποδοχή εισόδου μεταναστών στη Γερμανία, ενώ στο τραπέζι είναι ακόμη και η εκδίωξη μέρους μεταναστών από τη χώρα.
Κατά την άποψή μας η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της συλλογικά και συνολικά, έτσι ώστε να μην κάνει αυτοβούλως ότι θέλει η κάθε χώρα μεμονομένα.
Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε πολύ φοβόμαστε ότι οι χώρες του Νότου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα ,θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεμονωμένα το ήδη υπάρχον σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα, κινδυνεύοντας να αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό ο Εθνικός ιστός τους.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ανάγκη λήψης μέτρων ερμητικά κλειστών συνόρων και αυστηροποίησης της παροχής ασύλου σε παράνομους μετανάστες.