Αυτόματες και ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε λογαριασμούς οφειλετών της Εφορίας, καθώς και των συζύγων, εταίρων και συνυπόχρεων προσώπων, προβλέπει η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ
Αυτόματες και ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε λογαριασμούς οφειλετών της Εφορίας, καθώς και των συζύγων, εταίρων και συνυπόχρεων προσώπων, προβλέπει η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ, που θα λειτουργήσει από τον προσεχή Αύγουστο.
Στόχος είναι η ανάσχεση της αυξητικής πορείας των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, τα οποία έχουν υπερβεί τα 107 δισ. ευρώ και βασικά η είσπραξη όσων περισσότερων χρεών είναι δυνατόν, από τους φορολογούμενους που είναι ευάλωτοι στις κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και γενικά ποσών εις χείρας τρίτων.
Ευάλωτοι στις κατασχέσεις είναι συνήθως οι μικροοφειλέτες, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες έχουν φροντίσει να μην βρίσκει η Εφορία να τους κατασχέσει τίποτα, με αποτέλεσμα οι περίπου 9.300 οφειλέτες, με οφειλές έκαστος άνω του 1 εκατ. ευρώ, να χρωστάνε συνολικά τα 82,3 δισ. ευρώ, από τα 107 δισ. των συνολικών χρεών και δεν ενοχλούνται παό την ΑΑΔΕ.
Στο πλαίσιο του κυνηγητού των οφειλετών η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει, μετά από πολλές αναβολές για τον Αύγουστο του 2024 την επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους.
Οι κατασχέσεις δηλαδή θα είναι αυτόματες από το σύστημα, στους λογαριασμούς των οφειλετών, αμέσως μόλις καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή και χωρίς να χρειάζεται να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης.
Η εφαρμογή θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους, όπως το Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, ΕΡΓΑΝΗ, Χρηματιστήριο, και φυσικά τις τράπεζες, όπως και από φορολογικές αρχές άλλων χωρών.
Ειδικότερα θα έχει καταγραμμένη την περιουσιακή του κατάσταση του οφειλέτη, τις πηγές και τις ροές των εισοδημάτων του και αν έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, η ΑΑΔΕ, θα προβαίνει σε άμεσες κατασχέσεις.
Συγχρόνως όμως, οι κατασχέσεις δεν θα περιορίζονται μόνο στον βασικό οφειλέτη, αλλά θα παρακολουθούνται και θα λαμβάνονται μέτρα και κατά των συνυπόχρεων προσώπων.
Πρόκειται για συζύγους και λοιπούς συγγενείς, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες Επιχειρήσεις (Όμιλοι, Απορροφήσεις, Συγχωνεύσεις).
Η εφαρμογή είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, αλλά επειδή είναι μήνας διακοπών και με το ιστορικό των αναβολών, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα στο πλαίσιο της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων χρεών, για τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί η λειτουργία του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων ή το «112» της Εφορίας.
Στόχος είναι να ειδοποιούνται έγκαιρα οι οφειλέτες όταν ξεχνούν κάποια δόση της εφορίας ή και να στέλνονται μηνύματα όταν πλησιάζει η ημερομηνία πληρωμής.
Τέλος, αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο το 2024 η εφαρμογή που προβλέπει τη σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών.
Είναι μια διαδικασία που ενώ προβλέπεται από νόμο του 2019, μετά από 5 χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί. Για τους οφειλέτες, με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα μπορούν να ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο τους κερδίζοντας ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ.
Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης στις οποίες έχουν εντάξει τις οφειλές τους.
Πηγή: https://www.sofokleousin.gr/