«Καμπανάκι» από έκθεση της ΕΥΠ για τη Greek Mafia – Πρεμιέρα τον Οκτώβριο για το ελληνικό FBI
Έκθεση της ΕΥΠ στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. για τη Greek Mafia. Σε νόμιμες επιχειρήσεις εισχωρεί το οργανωμένο έγκλημα.
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου θα κάνει «πρεμιέρα» το ελληνικό FBI, σχεδόν 14 χρόνια μετά την πρώτη φορά που έπεσε στο τραπέζι η πρόταση στη λεωφόρο Κατεχάκη για τη σύσταση μίας «υπερ-υπηρεσίας» που θα μπορεί «να κοιτάζει στα μάτια» το οργανωμένο έγκλημα.
Ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί εργάστηκαν τους τελευταίους μήνες, προκειμένου το ΦΕΚ για τη σύσταση Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος -που είχε δημοσιευτεί τον περασμένο Ιούνιο- να πάρει σάρκα και οστά.
Η Greek Mafia σε νόμιμες επιχειρήσεις
Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι το ελληνικό FBI έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το οργανωμένο έγκλημα όχι μόνο κάνει διαρκώς ορατή την παρουσία του στα αστικά κέντρα και στα τουριστικά νησιά αλλά παράλληλα εισχωρεί αλματωδώς σε νόμιμες επιχειρήσεις.
Στη σκέπη της υπηρεσίας εντάσσονται τέσσερις νευραλγικές υποδιευθύνσεις: Δίωξης Ναρκωτικών, Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Ανθρωποκτονιών, Διαρρηκτών, Εκβιαστών), Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας).
«Στοίχημα» αποτελεί η συνεργασία με υπηρεσίες εκτός Σώματος, όπως είναι η ΑΑΔΕ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΔΟΕ και η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Και αυτό διότι η εισχώρηση σημαντικών κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες σε νόμιμες επιχειρήσεις είναι κάτι που απασχολεί έντονα τις Αρχές τα τελευταία χρόνια. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν για παράδειγμα ότι δεν έχουν περάσει απαρατήρητες επενδύσεις σε νησιά αλλά και σε διάφορες πόλεις της χώρας από «νεοφυείς» εταιρείες.
«Η νύχτα δεν παράγει για τις εγκληματικές οργανώσεις τον πλούτο που παρήγαγε στο παρελθόν. Πλέον τα πολλά χρήματα είναι από άλλες δραστηριότητες», λέει αστυνομική πηγή.
Αποκαλυπτική έκθεση για τη δράση της μαφίας στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, με το οργανωμένο έγκλημα ασχολείται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία μάλιστα πρόσφατα συνέταξε σχετική έκθεση με τον «χάρτη» της μαφίας στην Ελλάδα. Η έκθεση αυτή διαβιβάστηκε στην Ελληνική Αστυνομία. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος της έκθεσης βασίζεται σε έρευνες που έκαναν οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, συνεπώς πρόκειται για δεδομένα που είναι ήδη γνωστά στους αρμόδιους αξιωματικούς.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση γίνεται μνεία στα συμβόλαια θανάτου των τελευταίων ετών και σε πρόσωπα που χαρακτηρίζονται ως εκτελεστές, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στη φυλακή. Επίσης, γίνεται μνεία σε «νονούς» που δολοφονήθηκαν και στον κομβικό ρόλο που φέρονται να είχαν (για έναν εξ αυτών γίνεται πιο εκτενής αναφορά – αφορά πρόσωπο που θεωρείτο ότι ήταν στην κορυφή της πυραμίδας με διασυνδέσεις σε «νύχτα και μέρα»).
Παράλληλα, δεν παραλείπεται η καταγραφή ομάδων αλλοδαπών με καταγωγή τη Ρωσία, τη Γεωργία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που επιδιώκουν έντονα τα τελευταία χρόνια την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη χώρα μας. Η έκθεση της ΕΥΠ έρχεται συγκυριακά λίγο πριν την επίσημη λειτουργία του ελληνικού FBI, ενώ στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι ανάλογη «χαρτογράφηση» έχουν εκπονήσει και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος.
Στη σκιά της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε παραδώσει, το Μάιο του 2021, στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φάκελο περίπου 100 σελίδων με «στοιχεία και διευθύνσεις» για το οργανωμένο έγκλημα (συμβόλαια θανάτου, λαθρεμπόριο, εκβιασμοί, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ναρκωτικά). Μάλιστα, τότε είχε διαρρεύσει ότι ο φάκελος περιείχε ονόματα περίπου 500 σκληρών ποινικών.
Στόχος ήταν να γίνει μία μεγάλη αστυνομική και δικαστική έρευνα για το ξήλωμα της Greek Mafia. Όπως λένε πηγές που γνώριζαν εξ αρχής τις δυσκολίες του εγχειρήματος, η πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη δεν είχε αποφέρει καρπούς, ενώ σε βάθος χρόνου θα φανεί εάν τώρα με την αναδιάταξη των υπηρεσιών και τη δημιουργία του ελληνικού FBI υπάρχει μία «δεύτερη ευκαιρία» για να μπει ένα «φρένο» στο οργανωμένο έγκλημα.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/