Ινδία – Κίνα: Προσπάθεια να βρεθεί λύση μεταξύ τους, προκειμένου να προχωρήσει η νέα πολυπολική τάξη

Τι δηλώνει η κινεζική πλευρά

Η σχέση Ινδίας-Κίνας είναι το «κλειδί» για το μέλλον της Ασίας και του κόσμου, δήλωσε πρόσφατα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.


 

«Νομίζω ότι η σχέση Ινδίας-Κίνας είναι το κλειδί για το μέλλον της Ασίας. Κατά κάποιο τρόπο, μπορείτε να πείτε ότι εάν ο κόσμος είναι πολυπολικός και η Ασία πρέπει να είναι πολυπολική. Και, επομένως, αυτή η σχέση θα επηρεάσει όχι μόνο το μέλλον της Ασίας αλλά, με αυτόν τον τρόπο, ίσως και το μέλλον του κόσμου», δήλωσε ο Jaishankar από την Νέα Υόρκη!

Το Νέο Δελχί προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του και να γίνει ένα σημαντικό κέντρο ισχύος στην περιοχή, η οποία έχει επίσης αυξανόμενη επιρροή από το Πεκίνο. Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Jaishankar πρότεινε ότι η Ινδία πρέπει να «καλωσορίσει τον ανταγωνισμό» και να έχει «περισσότερη εμπιστοσύνη» ενόψει της αυξανόμενης κινεζικής επιρροής στη Νότια Ασία.

Ο υπουργός υποστήριξε την «πολυπολικότητα» στα παγκόσμια φόρουμ και για μεγαλύτερο ρόλο της Ινδίας σε φορείς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η Κίνα, μόνιμο μέλος της ομάδας με επιρροή, έχει αντιταχθεί στην ανάδειξη της Ινδίας ως μόνιμου μέλους.

Υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα και η Ινδία είχαν πληθυσμούς που ξεπερνούσαν το ένα δισεκατομμύριο, ο Jaishankar αναγνώρισε ότι η άνοδός τους στην παγκόσμια τάξη, σε συνδυασμό με τις «επικαλυπτόμενες περιφέρειές» τους, αποτελούν μια ασυνήθιστη πρόκληση.

Ο Jaishankar αναγνώρισε πάντως ότι η Ινδία έχει μια «δύσκολη ιστορία» με την Κίνα και ότι η σχέση αυτή τη στιγμή είναι «σημαντικά διαταραγμένη». Τα ζητήματα του Νέου Δελχί με το Πεκίνο προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από συνοριακές διαφορές. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο ισχυρών γειτόνων επιδεινώθηκαν το 2020 όταν τα στρατεύματα συγκρούστηκαν στην αμφισβητούμενη κοιλάδα Galwan, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες και στις δύο πλευρές. Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από δώδεκα γύροι συνομιλιών με στόχο την λύση στο πρόβλημα κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου (LAC) μήκους 3.500 χιλιομέτρων (περίπου 2.100 μιλίων), σε σχέση με τα σύνορα των δύο χωρών.

- Advertisement -

Πηγή EL