Η Τουρκία ψάχνεται για F-35 θυσιάζοντας τους S-400
Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής Cumhuriyet
Η Τουρκία πουλάει τους S-400 στο Πακιστάν και μπαίνει ξανά στο πρόγραμμα των F-35 από την πίσω πόρτα.
Επιβεβαίωση ήρθε από τουρκικά ΜΜΕ για το προ ημερών ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία πουλάει τους S-400 στο Πακιστάν και μπαίνει ξανά στο πρόγραμμα των F-35 από την πίσω πόρτα.
Η Τουρκία να προτίθεται να πουλήσει το «σκουριασμένο» σύστημα S-400 στο Πακιστάν και να επανέλθει στο πρόγραμμα F-35 Stealth Fighter.
Σήμερα η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρει ότι:
Η Τουρκία, που θέλει να αποκτήσει υπεροχή αεροπορικής ισχύος έναντι της Ελλάδας, στρέφεται σε διαφορετικές επιλογές για την εξάλειψη των ελλείψεων στον στόλο της πολεμικής αεροπορίας, ενώ προσεγγίζει τις ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 .Λέγεται στα λόμπι της Άγκυρας ότι η Τουρκία θέλει 1 στόλο F-35 και 1 στόλο F-35B από τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, και έχει προτείνει «να βάλουν σε κουτιά» το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400.
Αναφέρεται ότι η Τουρκία έφερε στο τραπέζι μια πρόταση για την επίλυση του ζητήματος των S-400, που αποτελεί προϋπόθεση για επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35. Ανώτερος αξιωματούχος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με τον οποίο επικοινώνησε η Cumhuriyet, δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και είπε: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Τουρκίας. Οι απαιτήσεις για την αγορά F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές», υπενθυμίζοντας τους όρους της Ουάσιγκτον για την πώληση των F-35.
Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-35 επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία το 2018 λόγω της προμήθειας συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Έξι πολεμικά αεροσκάφη F-35A που κατασκευάστηκαν για την Τουρκία φυλάσσονται από τότε σε αποθήκες.
Αναφέρεται επίσης ότι η προϋπόθεση για να…ζεσταθεί εκ νέου του ζήτημα είναι η Τουρκία «να βρει μια λύση για τους S-400» προκειμένου να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα των F-35.
Έχει αναφερθεί, λοιπόν, ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προχωρούσε σε πώληση των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας σε τρίτη χώρα. Όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να λάβει την σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας….