Η στρατηγική των πυραύλων ATACMS και η αναθεώρηση της ρωσικής πυρηνικής πολιτικής

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεπέρασε το ορόσημο των 1.000 ημερών, η Ρωσία που αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες προκλήσεις από την Ουκρανία με την έως τώρα υποστήριξη της Δύσης αναθεώρησε την πυρηνική της πολιτική.

ναθεώρηση για την Ρωσία σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα ως απάντηση σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις.

Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα έγινε «πιο ευάλωτο» δίνοντας στον Πούτιν την ευκαιρία να εξετάσει πιο εύκολα ένα πιθανό πυρηνικό χτύπημα.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια κρίσιμη κλιμάκωση στη στρατιωτική στρατηγική της Ουκρανίας που έγινε με τις ευλογίες του προέδρου Μπάιντεν, η οποία επέτρεψε τη χρήση αυτών των προηγμένων συστημάτων εντός ρωσικού εδάφους, λίγους μήνες πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Ο διακεκριμένος αναλυτής του Cοuncil on Foreign Relations, Μαξ Μπουτ, επισήμανε ότι μπορεί να δούμε κι άλλες αντίστοιχες κινήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν και προειδοποίησε ότι η διακοπή της βοήθειας προς την Ουκρανία, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι στο στρατόπεδο Τραμπ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νίκη της Ρωσίας, στρατηγική ήττα για τις ΗΠΑ και αμηχανία για τη νέα κυβέρνηση.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η απόφαση Μπάιντεν για χρήση των ATACMS από τους Ουκρανούς θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στον Πούτιν για διαπραγματεύσεις, συμβάλλοντας ενδεχομένως σε μια ίσως δίκαιη λύση στον πόλεμο.

Θυμίζουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η κυβέρνηση Μπάιντεν υπήρξε επιφυλακτική στην έγκριση προηγμένων οπλικών συστημάτων, όπως άρματα μάχης Abrams, εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS, αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και μαχητικά F-16 και έδωσε το πράσινο φως μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις.

Αυτή η διστακτικότητα, που υπήρχε υπο τον φόβο πυρηνικής κλιμάκωσης από τη Ρωσία, είχε συχνά κόστος για την Ουκρανία, η οποία αντιμετώπισε σημαντικές εδαφικές και ανθρώπινες απώλειες λόγω της καθυστερημένης πρόσβασης σε προηγμένα συστήματα.

Ωστόσο, από το φθινόπωρο του 2022, όταν η Ρωσία δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα παρά τις σοβαρές αποτυχίες σε Χάρκοβο και Χερσώνα, η Ουκρανία συνέχισε να υπερβαίνει υποτιθέμενες ρωσικές «κόκκινες γραμμές» με επιθέσεις με drones στη Μόσχα και με ουκρανική χερσαία επιχείρηση στο Κουρσκ.

Επί του παρόντος, η Ουκρανία βρίσκεται σε αμυντική θέση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν προς την Ποκρόφσκ.

Η χρήση των πυραύλων ATACMS προσφέρει στην Ουκρανία ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, επιτρέποντάς της να πλήττει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, να διαταράσσει τις γραμμές ανεφοδιασμού και να στοχεύει κρίσιμες υποδομές, ενδεχομένως αλλάζοντας την πορεία του πολέμου κατά διαστήματα.

Όμως και η Ρωσία έχει ανασυνταχθεί και ενισχύσει τις θέσεις της.

Ενώ η χρήση των ATACMS μπορεί να προσφέρει στην Ουκρανία το απαραίτητο πλεονέκτημα, το αποτέλεσμα του πολέμου θα εξαρτηθεί από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη, η οποία δεν είναι δεδομένη μετά την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ.

Ο πόλεμος, πάντως, συνεχίζει να εξελίσσεται, με νέα όρια στη διεθνή εμπλοκή και με την παγκόσμια κοινότητα να αναμένει τι θα πράξει ο Τραμπ όταν επανέλθει στον Λευκό Οίκο.

Εγγυήσεις ασφαλείας και στρατιωτικά όρια

Οι πέντε πηγές του Reuters είπαν, επίσης, ότι παρότι η Ρωσία δεν θα ανεχτεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ούτε την παρουσία δυνάμεων της βορειοατλαντικής συμμαχίας στα εδάφη της χώρας, είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να συζητηθούν εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το Κρεμλίνο να ζητήσει από το Κίεβο να περιορίσει το μέγεθος του στρατού του και να δεσμευτεί πως δεν θα απαγορεύσει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στη χώρα.

Ο Ντιμίτρι Σάιμς, ο οποίος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Σοβιετική Ένωση το 1973 και είναι ένας από τους πιο καταρτισμένους και δικτυωμένους εμπειρογνώμονες της Ρωσίας στην Αμερική, είπε ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί σχετικά γρήγορα για να τερματιστεί ο πόλεμος, ο οποίος σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και εκτόπισε εκατομμύρια αμάχους.

Ωστόσο, μια ευρύτερη, μόνιμη συμφωνία που θα αντιμετώπιζε τόσο τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να σφυρηλατηθεί.

«Μια μεγάλη συμφωνία, κατά την άποψή μου, θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ μεταξύ τους».

Πηγή: https://www.cnn.gr/