Η Μέση Ανατολή, πάνω σε ένα… ηφαίστειο πυρηνικής ενέργειας – Ιράν και Ισραήλ μπορούν να φέρουν την καταστροφή του κόσμου

Με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Hamas, ο κόσμος αντιμετωπίζει την απειλή της πυρηνικής καταστροφής, εάν δεν επικρατήσει η λογική

Ένα επικίνδυνο παιχνίδι θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή του κόσμου με ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή με τη διαμάχη Ιράν και Ισραήλ.
Σύμφωνα με το EurAsian Times, από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, είναι η διάθεση του Ιράν για την απόκτηση πυρηνικής ικανότητας. Το Ιράν δεν αποδέχθηκε ποτέ τη βόμβα της λεγόμενης ισλαμικής βόμβας που παρήγαγε το Πακιστάν, επειδή η Τεχεράνη γνώριζε ότι με τον όρο «ισλαμική βόμβα», το Πακιστάν σήμαινε «σαουδική βόμβα». Με πιο απλά λόγια, δεδομένης της μακροχρόνιας εχθρότητας μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράν αποφάσισε να προχωρήσει στα πυρηνικά με κάθε κόστος. Η εχθρότητα του Ιράν προς το Ισραήλ έχει τις ρίζες της στην περιφερειακή πολιτική και όχι στη θρησκεία.
Το Ισραήλ κατέστρεψε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Saddam Hussein. Ομοίως, το Ισραήλ έχει επίσης υποβάλει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε επιθέσεις σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης βασικών επιστημόνων που συνδέονται με το πρόγραμμα.

Ο ρόλος του Trump

Αλλά την ίδια στιγμή, ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ είδαν καμία ζημιά στα πολιτικά τους συμφέροντα από την απόκτηση πυρηνικών από το Πακιστάν.
Με την υπογραφή του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA) μεταξύ του Ιράν και των πέντε παγκόσμιων δυνάμεων τον Ιούλιο του 2015, αναμενόταν ότι θα μπει ένα τέλος στα πυρηνικά του Ιράν.. Αυτό δεν συνέβη επειδή η κυβέρνηση Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και το Ιράν δήλωσε ότι ήταν πλέον ελεύθερο να εμπλουτίσει ουράνιο σε επίπεδο κατασκευής πυρηνικής βόμβας. Αν και η ΕΕ προσπάθησε να ξανανοίξει τις διαπραγματεύσεις, δεν απέδωσε.

Προειδοποίηση του IAEA

Με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Hamas και την αποτυχία των ενδιαφερομένων να επιβάλουν αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές, ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής και ο κόσμος γενικότερα αντιμετωπίζει τώρα την απειλή της πυρηνικής καταστροφής, εάν δεν επικρατήσει η λογική.
Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency – IAEA), Rafael Grossi, δήλωσε ότι το Ιράν απέχει μόλις εβδομάδες, και όχι μήνες, από την απόκτηση επαρκούς εμπλουτισμένου ουρανίου για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας. Αυτή πρέπει να εκληφθεί ως η πιο έγκυρη δήλωση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της προόδου του Ιράν στην πυρηνική τεχνολογία.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα, ο Grossi είπε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ιράν κατέχει ή θα κατέχει πυρηνικό όπλο εκείνη την περίοδο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν και ο εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδα κοντά στα επίπεδα όπλων αποτελεί λόγο ανησυχίας, αυτό δεν σημαίνει ότι το Ιράν έχει ή θα είχε πυρηνικό όπλο σε αυτό το χρονικό διάστημα. Εξήγησε ότι «μια λειτουργική πυρηνική κεφαλή απαιτεί πολλά άλλα πράγματα ανεξάρτητα από την παραγωγή του σχάσιμου υλικού», σημειώνοντας ότι οι στόχοι του Ιράν παραμένουν «θέμα εικασιών».
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, οι Times of Israel της 23ης Απριλίου έγραψαν ότι σύμφωνα με τον Grossi, οι πυρηνικοί στόχοι του Ιράν ήταν θέμα «κερδοσκοπίας», αν και ο ίδιος επέκρινε τη χώρα για τη δραστηριότητα εμπλουτισμού της που προκαλεί αντιδράσεις και τις αδιαφανείς συναλλαγές της με τους πυρηνικούς επιθεωρητές του ΟΗΕ, στους οποίους δεν δίνεται το επίπεδο πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, που πίστευε ότι χρειάζονται.

Περισσότερες επιπτώσεις

Οι δηλώσεις του Grossi έγιναν εν μέσω πρόσφατης έξαρσης της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ ως απάντηση στην υποτιθέμενη δολοφονία διοικητών του IRGC (Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ) στη Συρία, υπήρξε διεθνής ανησυχία ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ανταποδώσει με ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Τα αντίποινα όντως ήρθαν, αλλά οι βόμβες έπεσαν σε μικρή απόσταση από την πυρηνική εγκατάσταση στο Isfahan. Ο Grossi είπε ότι η επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις ήταν απολύτως απαγορευμένη.

Η άρνηση του Ιράν

Το Ιράν αρνείται ότι ο εμπλουτισμός του ουρανίου έχει φτάσει στο επίπεδο στο οποίο η κατασκευή της πυρηνικής βόμβας γίνεται πραγματικότητα. Ακόμα κι έτσι, το Ισραήλ και η Δύση πιστεύουν ότι η χώρα είχε ενεργό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων τουλάχιστον μέχρι το 2003.
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Khamenei, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξέδωσε φετβά ή θρησκευτικό διάταγμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 που απαγορεύει την ανάπτυξη ενός προγράμματος πυρηνικών όπλων τουλάχιστον έως το 2005. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο Grossi είπε ότι το Ιράν συνεχίζει να προμηθεύεται με ουράνιο με ρυθμούς καθαρότητας έως και 60%, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες για εμπορική χρήση και είναι ένα σύντομο τεχνικό βήμα μακριά από τη δημιουργία όπλων κατά 90%. Το Ιράν, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι μόνο για χρήση ως ειρηνικό μέσο.

Η πολιτική διάσταση

Εν μέσω της μαινόμενης διαμάχης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το όλο θέμα παίρνει σταθερά μια συγκεκριμένη πολιτική διάσταση.
«Η Δύση προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας» με ισχυρισμούς για την πυρηνική φιλοδοξία του Ιράν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιθυμία και «στόχος τους είναι να στρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας από αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας όπου εκτυλίσσεται μια ανθρωπιστική καταστροφή και πολλοί εισηγητές του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μιλούν ήδη για γενοκτονία», είπε σε συνέντευξή του.
Ο Lavrov συνέχισε λέγοντας ότι παρά την επιβεβαίωση της ΙΑΕΑ ότι το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, το Ισραήλ επιμένει να κατηγορεί το Ιράν για τη χρήση τους. Το Ιράν είναι η χώρα που επιθεωρείται περισσότερο από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων , υποστήριξε.

Διαπεριφερειακή κλιμάκωση

Οι προειδοποιήσεις για τεράστιες καταστροφές που ενδέχεται να συμβούν στον απόηχο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ έρχονται από πολλές πλευρές. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος είναι αναστατωμένος με την αδιάλλακτη στάση και των δύο πλευρών.
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές συζητούν ποιος θα ήταν στο πλευρό ποιου σε περίπτωση κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν αναφέρεται ότι κάνει κάποιες κινήσεις που φέρουν την καταστροφή στη μήτρα του. Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν αναφορές για επίσκεψη υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας από τη Βόρεια Κορέα στην Τεχεράνη.
Το πρόσφατο ταξίδι δημιούργησε εικασίες ότι, μαζί με την οικονομική συνεργασία, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εμβαθύνει τους στρατιωτικούς δεσμούς με το Ιράν. Η Βόρεια Κορέα και το Ιράν είναι γνωστό ότι είναι κρίσιμοι προμηθευτές όπλων στη Ρωσία για να υποστηρίξουν την εισβολή της στην Ουκρανία/ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Επίσης, οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας και του Πακιστάν ήταν ιστορικά ισχυρές, από τότε που η αείμνηστη Benazir Bhutto, τότε πρωθυπουργός του Πακιστάν, έφερε τη φόρμουλα παραγωγής όταν επισκεπτόταν την Πιονγκγιάνγκ. Πρόσφατα, ο Ιρανός πρόεδρος, Ebrahim Raisi, βρισκόταν σε τριήμερη επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ, όπου αναφέρθηκε ότι συζήτησε τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ζήτησε την υποστήριξη του Πακιστάν.
Οι φήμες λένε ότι εδώ και αρκετό καιρό, οι συνομιλίες διεξάγονται κρυφά μεταξύ της Τεχεράνης και του Ισλαμαμπάντ, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από το Πακιστάν, δίνοντας υποστήριξη στο Ιράν στην πυρηνική τεχνολογία. Ορισμένοι παρατηρητές συνέχισαν να λένε ότι το Πακιστάν που διψά για μετρητά δεν έχει κανένα ενδοιασμό συνείδησης στην πώληση πυρηνικής τεχνολογίας στο Ιράν. Όσο το θεοκρατικό Ιράν παραμένει αντιπρόσωπος της Κίνας και της Ρωσίας και του Ισραήλ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων της, η ειρήνη και η ομαλοποίηση στη Μέση Ανατολή μπορεί να παραμένουν ένα μακρινό όνειρο.

Πηγή bankingnews