Η Κύπρος ως Κόμβος Στρατιωτικών Βάσεων
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηματοδότησε την ετοιμότητα της χώρας του να κατασκευάσει ναυτική βάση στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), κατηγορώντας την αντίπαλη Ελλάδα ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια παρόμοια βάση στο νησί.
Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι “αν χρειαστεί”, η Άγκυρα “μπορεί να κατασκευάσει μια ναυτική βάση και ναυτικές δομές στο βόρειο τμήμα” της Κύπρου , σε ένα νεύμα προς το έδαφος της ΤΔΒΚ, ενός αποσχισμένου κράτους που ανακηρύχθηκε από τους Τουρκοκύπριους το 1983 και αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία .
Η Άγκυρα διατηρεί αυτήν τη στιγμή την αεροπορική της βάση Gecitkale (Αεροδρόμιο Λευκονικού) στη βόρεια Κύπρο, εν μέσω αναφορών για τη νέα στρατηγική της Turkiye, η οποία «περιλαμβάνει τη μετατροπή του Λευκονικού σε σημαντική στρατιωτική βάση, μαζί με προγραμματισμένες βάσεις στο Μπογάζι και την Καρπασία , που όλες υπάγονται στις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις.
Η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε νωρίτερα σχέδια για την κατασκευή ναυτικής βάσης κοντά στο χωριό Μαρί της νότιας Κύπρου με την υποστήριξη της Ελλάδας, το οποίο ο υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας χαρακτήρισε μακροπρόθεσμο έργο με στόχο «την προσφορά υπηρεσιών σε φιλικές χώρες».
Στην Κύπρο βρίσκονται επίσης οι Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια , ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, το οποίο περιλαμβάνει δύο μεγάλες στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Λονδίνου και της Ζυρίχης το 1960, όταν η Κύπρος πέτυχε την ανεξαρτησία από τη Βρετανική Αυτοκρατορία.
Οι συμφωνίες όριζαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, ήταν εγγυητής της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κύπρος έχει διαιρεθεί de facto σε ελληνικές και τουρκικές μερίδες από τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στο νησί το 1974, η οποία πυροδοτήθηκε από πραξικόπημα που οργάνωσαν εκείνοι που ζητούσαν να γίνει το νησί μέρος της Ελλάδας. Οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της Κύπρου , οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τη διχοτόμηση της νήσου, τελικά σταμάτησαν το 2017.