Η γερμανική Handelsblatt ακυρώνει το αφήγημα Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για 25 δισ. ευρώ χρέος!
Και αυτό αφορά μόνο τους τόκους
Την στιγμή που ο κ. Χατζηδάκης βλέπει να ανεβαίνει σκαλιά η ελληνική οικονομία οι Ευρωπαίοι έχουν διαφορετική ΄άποψη για το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί ανάπτυξης.
Αυτή τη φορά γερμανική Handelsblatt με άρθρο του Γκερτ Χόλερ προειδοποιεί ότι το 2024 θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, λόγω του ελληνικού χρέους που έχει εκτιναχθεί σε απόλυτα μεγέθη και του γεωπολιτικού ρίσκου που αυξάνεται λόγω των πολέμων σε Ουκρανία και Ισραήλ.
Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μόνος λόγος για τον οποίο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο είναι γιατί μέχρι το 2032 η χώρα δεν θα χρειαστεί να καταβάλει τόκους για τα δάνεια του EFSF.
Τότε οι τόκοι θα έχουν φτάσει ωστόσο στο ύψος των 25 δισ. ευρώ και θα γίνου απαιτητοί!
Αυτό που αποκαλύπτει η εφημερίδα και στην Ελλάδα φαίνεται πως όλοι και ειδικότερα η σημερινή κυβέρνηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν ευθύνες και οι προηγούμενες ξεχάσει είναι πως οι συνέπειες των μνημονίων θα δεσμεύουν την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα:«Πριν από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.
Πλέον, η πρώην υποψήφια για πτώχευση χώρα φαίνεται να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, με την ανάκτηση και της επενδυτικής βαθμίδας – και αυτή είναι μια αξιοσημείωτη επιστροφή.
Όμως οι πολιτικοί στην Αθήνα δεν πρέπει να επαναπαυτούν στις δάφνες τους. Η χώρα όπως επισημαίνεται στο συγκεκριμένο άρθρο εξακολουθεί να επιβαρύνεται τρομακτικά από την κληρονομιά των χρόνων της κρίσης, δηλαδή από τα μνημόνια.
Το μεγαλύτερο βάρος είναι το τεράστιο χρέος, που αντιπροσωπεύει 1,6 φορές του φετινού ΑΕΠ
Βέβαια, το χρέος θεωρείται βιώσιμο επειδή πάνω από το 70% των υποχρεώσεων βαρύνουν δημόσιους πιστωτές όπως τα ταμεία διάσωσης του ευρώ, ESM και EFSF.
Οι όροι του δανείου είναι μεγάλοι και τα επιτόκια εξυπηρέτησης χαμηλά.
Η χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει καταβάλει καθόλου τόκους για τα δάνεια του EFSF, συνολικού ύψους 97 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το 2013. Και αυτό σίγουρο είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.
ΦΩΤΙΟΣ ΚΑΤΣΟΥΦΗΣ