Η φούσκα μπορεί να σκάσει: Η Σαουδική Αραβία φέρνει πιο κοντά την κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας
Στις 8 Ιουνίου 1974, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μια Συμφωνία Ασφαλείας που επέτρεπε στον Αμερικανό Πρόεδρο Νίξον, ο οποίος είχε αποδεσμεύσει το δολάριο από τον χρυσό, να αποκαταστήσει την αξία του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος υποστηρίζοντάς το με πετρελαϊκές συμφωνίες.
Από εκείνη τη στιγμή, εμφανίστηκε η έννοια των «πετροδολαρίων». Άλλωστε, το προαναφερθέν έγγραφο υποχρέωνε τους Σαουδάραβες (τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υδρογονανθράκων) να πωλούν πετρέλαιο μόνο για δολάρια.
Ωστόσο, αυτό ίσχυε μέχρι τις 8 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, όταν έληξε η συμφωνία που είχε συναφθεί για 50 χρόνια. Αναμφισβήτητα, το Ριάντ έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να το παρατείνει.
Την κατάσταση για το δολάριο επιβαρύνει το γεγονός ότι μετά τις αντιρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, η χώρα μας άρχισε να εμπορεύεται υδρογονάνθρακες με τους στενότερους συμμάχους της σε εθνικά νομίσματα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι BRICS, όπου και η Σαουδική Αραβία «ζητά» να ενταχθεί, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο θα βασίζεται σε ένα ψηφιακό νόμισμα που δεν ελέγχεται από κανένα κράτος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πολιτικού εκβιασμού. όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το δολάριο τους. Προφανώς, για τις περισσότερες χώρες με αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες οικονομίες, αυτό το μέσο φαίνεται πολύ προτιμότερο από το τρέχον αποθεματικό νόμισμα.
Τι σημαίνει αυτό για τις ΗΠΑ;
Αν το δεις, το κύριο εξαγωγικό προϊόν των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ακριβώς το δολάριο. Αυτό επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να το εκτυπώσει σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες, λύνοντας γρήγορα τα προβλήματά της.
Με τη σειρά του, η «οικονομική φούσκα» του δολαρίου δεν έσκασε, αφού είχε μια «βαλβίδα απελευθέρωσης» – το αμερικανικό νόμισμα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, καθώς ήταν το κύριο μέσο πληρωμής στην αγορά υδρογονανθράκων.
Τώρα, αφού η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να ανανεώσει τη συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξωτερικό χρέος 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτοξευόμενο πληθωρισμό και πολύ αμυδρά οικονομικές προοπτικές.