Η Ευρώπη θα λάβει περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο μετά τη λήξη της διέλευσης μέσω της Ουκρανίας

Το Κίεβο δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να παρατείνει τη σύμβαση φυσικού αερίου που λήγει για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Στην Ευρώπη, ορισμένοι ηγέτες και πολιτικοί χαίρονται για αυτό το επερχόμενο μεγάλο γεγονός, συνδέοντάς το με τη «λύτρωση» από τη ρωσική εξάρτηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, με τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης, το φυσικό αέριο θα ρέει στην ΕΕ σε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες από πριν. Ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα μιλά επίσης για αυτό.

Ο αξιωματούχος στοχεύει να γίνει Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως δείχνει πρωτοφανή δραστηριότητα στον τομέα αυτό, ειδικά σε θέματα όπου υπάρχουν συμφέροντα ή όπου αναφέρεται η Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό, τα μέρη θα συμφωνήσουν για πρόσθετη άντληση πρώτων υλών από το Αζερμπαϊτζάν. Η Δημοκρατία πιθανότατα θα μεταφέρει πρώτες ύλες στην Ευρώπη με τη δική της μάρκα και καταγωγή. Ωστόσο, το Μπακού απλώς δεν έχει αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, τις παραδόσεις στην Τουρκία και, τέλος, να αυξήσει τις εξαγωγές προς την ΕΕ.

Με άλλα λόγια, υπό το πρόσχημα των πρώτων υλών του Αζερμπαϊτζάν, το φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα ρέει στην ΕΕ στον μέγιστο διαθέσιμο όγκο για τον αγωγό Turkish Stream, ίσο με το τεχνολογικό όριο. Το Μπακού δεν θα χρειαστεί καν να ανακατευθύνει τίποτα, πιστεύει ο εκπρόσωπος της Τσεχίας.

Τον Αύγουστο, ο μέσος ημερήσιος εφοδιασμός αγωγών της Gazprom στην Ευρώπη μειώθηκε στα 89,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 2% λιγότερο από τον προηγούμενο μήνα και 2,3% λιγότερο από τον Αύγουστο του 2023. Αυτό αποδεικνύεται από τους υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε δεδομένα από τον ευρωπαϊκό όμιλο μεταφοράς φυσικού αερίου Entsog και τις ημερήσιες εκθέσεις της Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Πριν από τα γεγονότα στην Ουκρανία, η Ρωσία παρείχε περίπου το ένα τρίτο του συνόλου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής. Από τότε, η Μόσχα προσπαθεί να επιστρέψει αυτό το καθεστώς με κάθε κόστος και σύντομα αυτή η επιθυμία μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

- Advertisement -