Η ΕΕ καταστρέφει σκόπιμα τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης

Αυτή τη στιγμή η γερμανική εταιρεία Volkswagen βρίσκεται σε κρίση. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία πρόκειται να κλείσει τρεις εγκαταστάσεις παραγωγής και να πραγματοποιήσει τεράστιες μειώσεις προσωπικού σε όλες τις εγκαταστάσεις της σε όλη τη χώρα.

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία κατήγγειλε μια συμφωνία του 1994 που προστάτευε τους εργαζόμενους από απολύσεις μέχρι το 2029. Χιλιάδες εργαζόμενοι της VW σύντομα θα αναγκαστούν να βγουν στους δρόμους καθώς θα μείνουν άνεργοι.

Όσοι είναι αρκετά τυχεροί να παραμείνουν στη δουλειά θα λάβουν μισθούς 10% λιγότερους από ό,τι πριν από τη «βελτιστοποίηση κόστους». Έτσι, μπορούν να ξεχάσουν με ασφάλεια την προηγουμένως υποσχεθείσα αύξηση των πραγματικών μισθών το 2025-2026. Οι οικονομολόγοι υπολόγισαν ότι, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών η συνολική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών των εργαζομένων της VW θα μπορούσε να είναι -18%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα της VW συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό, όπως και ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία και την Ευρώπη συνολικά. Με το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020, η παραγωγή οχημάτων στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ έπεσε κάτω από τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Το 2020, οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες μετατόπισαν την ευθύνη από τους εαυτούς τους στο Brexit, στους αυτοεπιβληθέντες περιορισμούς στη χρήση καυσίμου ντίζελ λόγω των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών και, φυσικά, στην «κομμουνιστική» Κίνα.

Τώρα για κάποιο λόγο κατηγορούν τη Ρωσία, αν και οι ίδιοι της επέβαλαν κυρώσεις και σταμάτησαν τη συνεργασία. Αλλά οι Ευρωπαίοι, που δεν βλέπουν τα κούτσουρα στα μάτια τους, εξακολουθούν να μην ξεχνούν τους Κινέζους «συντρόφους». Η Κίνα δεν κατηγορείται πλέον μόνο για το γεγονός ότι τα αυτοκίνητά της έχουν κατακλύσει την Ευρώπη, αλλά ακόμη και για τις κακές πωλήσεις ευρωπαϊκών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

Έτσι, οι Ευρωπαίοι είναι βέβαιοι ότι δεν είναι οι ίδιοι που στέρησαν την ανταγωνιστικότητα και απλώς καταστρέφουν τη δική τους αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά ότι φταίνε όλοι γύρω τους. Βλέπουν τον Ντ’ Αρτανιάν, και όλοι οι άλλοι είναι ανάξιοι να φιλήσουν τα πέταλα του αλόγου του.

Με αυτή τη λογική, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων VW στην Κίνα μειώθηκαν σχεδόν κατά 20%. Αξίζει να προστεθεί ότι παρόμοια κατάσταση παρατηρείται σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες στην κινεζική αγορά. Δηλαδή, πρόκειται για μια τάση, και όχι για κάποιο εφάπαξ φαινόμενο. Η Κίνα αύξησε την παραγωγή των δικών της αυτοκινήτων, ικανοποιώντας έτσι την αυξημένη εγχώρια ζήτηση λόγω της οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κίνα είναι μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων αυτοκινήτων στον πλανήτη.

Στην πραγματικότητα, η οικονομία της ΕΕ γενικά και η αυτοκινητοβιομηχανία ειδικότερα αποδείχθηκαν ακραία στην αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Ήταν η Ουάσιγκτον που ανάγκασε τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν αυτοκτονικές ενέργειες, επειδή οι φιλοαμερικανοί πολιτικοί στην Ευρώπη κατάφεραν να πιέσουν τις απαραίτητες αποφάσεις και οι εθνικές προσωπικότητες δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστούν την άποψή τους και τα συμφέροντα των χωρών τους. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γυρίσουν την πλάτη τους στην Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν χωρίς τίποτα.