«Η Δημοκρατία στον δρόμο – Έκθεση αφίσας 1967-1981» (30 λεπτά [15:45-16:15] αφιερωμένα στον Πολιτισμό…15:55)

Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της θεματικής έκθεσης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου

(Από 29 Οκτωβρίου 2024 έως 10 Ιανουαρίου 2025)

 ο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ), παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της θεματικής έκθεσης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που εκτίθεται στην Ε.Π.Μ.Α.Σ., σε επιμέλεια της Διευθύντριας Συραγώς Τσιάρα, παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) την έκθεση αφίσας με τίτλο «Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1967-1981».

50 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου και την εγκαθίδρυση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, η ανάδειξη των αφισών ως ένα καλλιτεχνικό και συγχρόνως πολιτικό δημιούργημα αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα.

Ακόμη κι αν στα σκοτεινά χρόνια της χούντας, το καθεστώς χρησιμοποίησε την αφίσα προπαγανδιστικά για να διαδώσει την ιδεολογία του και να νομιμοποιήσει τις αυταρχικές πολιτικές του, οι αφίσες αποτέλεσαν το κατεξοχήν όπλο του αντιδικτατορικού αγώνα μεταφέροντας το μήνυμα για ελευθερία και δημοκρατία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στα πρώτα χρόνια της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, η αφίσα αποτύπωσε ιδεολογίες, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, πολιτιστικά γεγονότα, πρωτοβουλίες και κινήματα. Έδωσε φωνή και καλλιτεχνική μορφή σε ιδέες και κινήματα, υπηρέτησε τη δημοκρατική έκφραση της ελληνικής κοινωνίας.

Οι επιλεγμένες αφίσες από τα ΑΣΚΙ, το ΙΣΕΤ και άλλους φορείς και συλλογές, αφηγούνται ιστορίες από μια συναρπαστική περίοδο. Οι αντιδικτατορικές αφίσες με το ανοιχτό τους κάλεσμα σε αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και αντίσταση στην καταπίεση, διασταυρώνονται με τα αιτήματα για γρήγορη εδραίωση της Δημοκρατίας, ενώ δίπλα τους οι μεταπολιτευτικές αφίσες με τα χρωματιστά μότο τους διεκδικούν περισσότερες πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες.

Oι αφίσες από την εικαστική δράση των καλλιτεχνών στη συγκεκριμένη περίοδο σχηματοποιούν μέσα στο ευρύτερο κλίμα της περιόδου την καλλιτεχνική απόδοση του δημοκρατικού αιτήματος.
Τις σπάνιες πολιτικές και καλλιτεχνικές αφίσες πλαισιώνουν φωτογραφικά ντοκουμέντα, μοναδικά αντικείμενα διαφορετικών εποχών και οπτικοακουστικά τεκμήρια σε μια πολυθεματική συνομιλία για τις ιδέες, την καλλιτεχνική έκφραση και τη Δημοκρατία.

Πηγή: https://elculture.gr/