Γερμανός βουλευτής: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται για το λίθιο – Η χώρα που το έχει θα γίνει υπερδύναμη»
«Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου βρίσκονται στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ» είπε
Ο Γερμανός βουλευτής της Bundestag από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση- CDU, Ρόντεριχ Κιεσεβέτερ [Roderich Kiesewetter], μίλησε για το λίθιο και τη σημασία αυτού του πόρου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι η χώρα που το κατέχει θα αποκτήσει την ιδιότητα της υπερδύναμης στο μέλλον.
Ο Κιεσεβέτερ – πρώην αξιωματικός του γενικού επιτελείου της Bundeswehr – λέει ότι «είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ καθώς έχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου».
«Εάν η Ευρώπη θέλει να επιτύχει την ενεργειακή μετάβαση, τότε χρειάζεται τα δικά της κοιτάσματα λιθίου. Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου βρίσκονται στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ», είπε ο Κιεσεβέτερ.
Όπως έγινε στη Μέση Ανατολή…
Όπως δήλωσε, ένας από τους βασικούς στόχους του ΝΑΤΟ ήταν να σπάσει τη Ρωσία σε μικρότερα κράτη εκ των έσω και να αρπάξει τους φυσικούς πόρους της μέσω δυτικών εταιρειών. Με τον ίδιο τρόπο όπως στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες.
«Η Δύση μπήκε σε έναν πόλεμο «όλα ή τίποτα» εναντίον της Ρωσίας και έχασε. Πριν από τον πόλεμο, η Ευρώπη είχε δύο επιλογές, να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία και να χρησιμοποιήσει τους φθηνούς πόρους που έπαιρνε, ή να της κηρύξει πόλεμο, να τη συντρίψει και να αρπάξει αυτούς τους πόρους σε ακόμη φθηνότερη τιμή.
Επέλεξαν τον δεύτερο δρόμο και τώρα γίνεται η πτώση τους.
Ενώ οι ΗΠΑ εκπλήρωσαν τα σχεδιαζόμενα σχέδιά τους, έχουν αποκόψει τη Γερμανία και την Ευρώπη από το φυσικό αέριο και τη συνεργασία με τη Ρωσία και τώρα τους πουλά τέσσερις φορές πιο ακριβό υγρό αέριο.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ άρχισαν με επιτυχία να σπρώχνουν την Ευρώπη από τη μάχη για τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου, στην οποία έχει ενταχθεί και η Κίνα – λέει ο Κιεσεβέτερ.
Η Ρωσία ως μονάδα παραγωγής ενέργειας λιθίου
Το έγκριτο καναδικό μέσο ενημέρωσης Global News αναφέρει ότι η νίκη στον πόλεμο θα μετατρέψει τη Ρωσία σε μια μονάδα παραγωγής ισχύος λιθίου.
“ Η Ρωσία όχι μόνο κατακτά εδάφη στον πόλεμο, αλλά μετατρέπεται σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας λιθίου. Εν μέσω όλης της αναταραχής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι η Δύση προετοιμάζεται να αποφύγει όλα τα ρωσικά πράγματα, αλλά μπορεί να τους ξέφυγε μια μικρή λεπτομέρεια. Ετοιμαστείτε, λάτρεις της πράσινης ενέργειας” – γράφουν τα Global News.
Η GlobalData, μέσω της μητρικής της εταιρείας Energy Monitor, παρουσίασε πρόσφατα μια έκθεση που αποκαλύπτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου της Ευρώπης που βρίσκονται στην περιοχή Donbass της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, το πρώην κοίτασμα Σεφτσένκο της Ουκρανίας στο Ντόνετσκ και το μπλοκ Kruta Balka στη Ζαπορόζιε βρίσκονται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο.
Αυτή η προσθήκη στα ήδη σημαντικά κοιτάσματα λιθίου στη Ρωσία, τα οποία πλέον ανέρχονται σε 1,5 εκατ. τόνους, εξασφαλίζει σταθερά τη θέση της ανάμεσα στις δέκα πρώτες στον κόσμο, γράφουν τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το σπάνιο ορυκτό για την παραγωγή τεχνολογιών πράσινης ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά οχήματα και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές.
Τα περισσότερα αποθέματα λιθίου κατέχουν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής.
Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτές τις προμήθειες θα είναι δαπανηρή για την ΕΕ. Δυστυχώς, τώρα η Ευρώπη έχει βρεθεί με ένα μοναχικό καταφύγιο και αυτό το μονοπάτι οδηγεί αναπόφευκτα στη Ρωσία – αναφέρει η Global News.
Τα μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν την προαναφερθείσα δήλωση του βουλευτή του γερμανικού CDU, ο οποίος παραδέχεται ανοιχτά την ύπαρξη ενδιαφέροντος για αποθεματικά λιθίου 500.000 τόνων στην περιοχή Ντονμπάς.
Ο Κιεσεβέτερ προσδιόρισε ακριβώς αυτές τις τοποθεσίες ως κίνητρο για την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία.
Τόνισε ιδιαίτερα τις συνέπειες της επιβίωσης του Ντονμπάς υπό ρωσικό έλεγχο.
Επιπλέον, πρότεινε στη Γερμανία να παράσχει στο Κίεβο πυραύλους κρουζ Taurus υψηλής ακρίβειας με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων. Αυτή η στάση υποδηλώνει μια ισχυρή πρόθεση της Γερμανίας και της ΕΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στους πλούσιους πόρους της Ουκρανίας.
Η αποτυχημένη επίθεση της Ουκρανίας αφήνει περιορισμένες επιλογές, υπονοώντας ίσως μια διαφορετική προσέγγιση στον αγώνα για την απόκτηση πόρων.
Ο πόλεμος του λιθίου
Η πρόσφατη κίνηση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές διαμαντιών πολυτελείας μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά από την καθημερινή ζωή των μέσων πολιτών, αλλά επηρεάζει άμεσα την ανώτερη μεσαία τάξη και τους πλούσιους εντός του μπλοκ.
Η απόφαση, μαζί με άλλες γεωπολιτικές εντάσεις, όπως πιθανές διακοπές των αγωγών και ελλείψεις σιτηρών, πιέζει μια ήδη εύθραυστη ένωση κρατών μελών.
Λαμβάνοντας υπόψη την εξάρτηση της ΕΕ από βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου, οι συνέπειες μιας μελλοντικής μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να είναι αδιανόητες. Το λίθιο γίνεται βασικός πόρος σε τέτοιες αλλαγές.
Η εξάρτηση από απομακρυσμένες πηγές αυτού του στρατηγικού ορυκτού θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μεγάλο πόλεμο λιθίου.
Είναι σαφές ότι μια ρωσική νίκη στη σύγκρουση όχι μόνο θα εξασφάλιζε την επικράτεια, αλλά θα την ανέβαζε απροσδόκητα σε έναν από τους μεγαλύτερους κατόχους αποθεμάτων λιθίου.
Ενώ η Ευρώπη στάθηκε ενάντια στη Ρωσία, τώρα αντιμετωπίζει τη σκληρή πραγματικότητα της εξάρτησης από τα αποθέματα λιθίου που κατέχει η Ρωσία.