ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σημαντικά ορόσημα θα ενισχύσουν τα μεγέθη του ομίλου τους επόμενους μήνες

Του Νίκου Ρουσάνογλου

“Οπλισμένος” με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 2 δις ευρώ και δανεισμό 840 εκατ. ευρώ (από 1,6 δις ευρώ σήμερα), θα είναι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την πώληση του ποσοστού που ελέγχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (36,59%), στον όμιλο Masdar από το Άμπου-Ντάμπι, με βάση την συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση της ρευστότητας κατά 864 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονταν σε 1,1 δις ευρώ. Παράλληλα, θα αφαιρεθούν δανειακές υποχρεώσεις 776 εκατ. ευρώ, που σχετίζονται με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, βελτιώνοντας περαιτέρω την εικόνα του ισολογισμού του ομίλου.

Σύμφωνα με την διοίκηση του ομίλου, η διαδικασία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος των 4-6 μηνών, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό αυτό να συμβεί πριν το τέλος του 2024. Στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνία, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αποκτήσει επίσης την δραστηριότητα διαχείρισης απορριμμάτων των περιφερειών Πελοποννήσου και Ηπείρου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπως επίσης και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το κόστος για τις εξαγορές αυτές υπολογίζεται σε 67,5 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική στόχευση είναι πλέον η διεκδίκηση περαιτέρω συμβάσεων έργων παραχώρησης και ΣΔΙΤ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις αγορές των Βαλκανίων, όπου η Ρουμανία και η Βουλγαρία εκτιμάται ότι προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εντός των επόμενων 18-24 μηνών, θα δημοπρατηθούν έργα παραχώρησης/ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 8-10 δις ευρώ στην Ελλάδα. Στόχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι να αναλάβει ένα σημαντικό ποσοστό της εν λόγω “πίτας”, έχοντας και την απαιτούμενη ρευστότητα.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών του, θα έχει η επικείμενη ανάληψη της εκμετάλλευσης και λειτουργίας της Αττικής Οδού, πολύ νωρίτερα του αναμενομένου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία δεδομένα, στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών, είναι η διαδικασία της παράδοσης του οδικού άξονα από τον υφιστάμενο παραχωρησιούχο (Ελλάκτωρ-Άβαξ) και παραλαβής του από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, να έχει ολοκληρωθεί έως την 5η Οκτωβρίου, δηλαδή όταν ολοκληρώνεται η τρέχουσα σύμβαση. Το κατά πόσο αυτό θα επιτευχθεί είναι ένα ερώτημα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, αυτή είναι η στόχευση του Υπ. Υποδομών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει παράταση της υφιστάμενης σύμβασης και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα κληθεί να λειτουργήσει τον οδικό άξονα από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, αντί για το πρώτο τρίμηνο του 2025, όπως ανέμενε η διοίκηση.

Επιπλέον ώθηση στις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τους επόμενους μήνες, θα δοθεί και εξαιτίας της επικείμενης έναρξης της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, αλλά και της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, μια κοινή επένδυση με την Motor Oil. Το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώνεται σε 5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 3,9 δις ευρώ είναι υπογεγραμμένες συμβάσεις. Η μεγαλύτερη προς υπογραφή σύμβαση, αφορά το έργο παραχώρησης Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης). Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 75% του ανεκτέλεστου αφορά σε ιδιωτικά έργα, είτε για τρίτους, είτε για ίδιες επενδύσεις του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου κατέγραψαν μια μικτή εικόνα, λόγω του μεταβατικού σταδίου στο οποίο βρίσκεται ο όμιλος, λόγω της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά και κάποιων αρνητικών εξελίξεων, όπως η καταγραφή μη λειτουργικών ζημιών 4,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 15,6 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα, σημειώθηκε ζημία 4,9 εκατ. ευρώ από την μείωση της εύλογης αξίας του ενσωματωμένου παραγώγου, έναντι κέρδους 4,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αντίστοιχα, καταγράφεται και ζημία 3,7 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση προθεσμιακών συμβολαίων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, έναντι κέρδους 11,9 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα καθαρά κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 17,3% σε 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, χωρίς την επίδραση των εν λόγω μη λειτουργικών αποτελεσμάτων, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα, καταγράφουν αύξηση κατά 7,6% σε 74,5 εκατ. ευρώ, από 69,2 εκατ. ευρώ.

Αρνητικό ρόλο στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, διαδραμάτισε και ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής από θερμικές πηγές ενέργειας, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, που όμως αντισταθμίστηκαν από τις υψηλότερες πωλήσεις της Ήρων. Ειδικότερα, παρότι η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά μειώθηκε φέτος κατά 40% σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών του τομέα ηλεκτροπαραγωγής μειώθηκε κατά μόλις 13,7% σε 688,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 25,5% σε 46,9 εκατ. ευρώ. Κύριος λόγος για την εξέλιξη αυτή, ήταν η αύξηση των πωλήσεων της Ήρων Ενεργειακή κατά 45,6%, με το μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται σε 10,9%.

Πηγή capital.gr