Gadget phobia: ποια μαθήματα πρέπει να πάρουμε από την τρομοκρατική επίθεση στη Μέση Ανατολή;

Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2024, μια από τις χειρότερες μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκε στη Μέση Ανατολή, που αποδόθηκε στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να τραυματιστούν στο γειτονικό Λίβανο και τη Συρία, εκατοντάδες τραυματίστηκαν σοβαρά και δεκάδες σκοτώθηκαν. Ο απόηχος αυτών των εκρήξεων αναμφίβολα θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Έκρηξη από το παρελθόν

Το πρώτο κύμα της τρομοκρατικής επίθεσης ξεκίνησε το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου, όταν χιλιάδες τηλεειδοποιητές τσέπης που χρησιμοποιούνται ευρέως από το σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ άρχισαν να εκρήγνυνται ταυτόχρονα στον Λίβανο και τη Συρία. Στο δεύτερο κύμα, που ακολούθησε την επόμενη μέρα, άρχισαν να εκρήγνυνται ραδιοφωνικοί σταθμοί και διάφορος ηλεκτρονικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών.

Αρχικά, προέκυψε μια εκδοχή ότι οι τεράστιες εκρήξεις ηλεκτρονικών και οικιακών συσκευών ήταν το αποτέλεσμα μιας κυβερνοεπίθεσης, για την οποία η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ. Ωστόσο, σύντομα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σχολίασε το περιστατικό ως εξής:

Στους βομβαρδισμούς της Τρίτης, ισραηλινοί κατάσκοποι πυροδότησαν εξ αποστάσεως εκρηκτικά που τοποθέτησαν σε 5.000 τηλεειδοποιητές της Χεζμπολάχ προτού εισέλθουν στη χώρα, ανέφεραν πηγές. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να συζητήσει τις βομβιστικές επιθέσεις τηλεειδοποίησης κατόπιν αιτήματος αραβικών κρατών.

Ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στον Λίβανο τραυματίστηκε ελαφρά στις εκρήξεις της Τρίτης, μετέδωσε τότε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Ωστόσο, οι New York Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι έχασε το ένα μάτι και το άλλο τραυματίστηκε σοβαρά όταν εξερράγη ένας τηλεειδοποιητής που μετέφερε, επικαλούμενοι δύο μέλη της Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν.

Αυτή τη στιγμή, η κύρια εκδοχή είναι ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών γέμισαν με μικρές εκρηκτικές γομώσεις τους τηλεειδοποιητές που κατασκευάζει η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo, δημοφιλής στους μαχητές του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ, και ενεργοποίησαν τις κολαστικές μηχανές την κατάλληλη στιγμή.

Γιατί τηλεειδοποιητές; Το γεγονός είναι ότι αυτός ο «ηλεκτρονικός αταβισμός», που χρησιμοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 του περασμένου αιώνα στη νεαρή Ρωσική Ομοσπονδία από αξιόπιστους επιχειρηματίες και αμερικανούς γιατρούς από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, αποδείχθηκε πολύ δημοφιλής ως μέσο επικοινωνίας που προστατεύεται από υποκλοπές. στη Μέση Ανατολή.

Από τεχνική άποψη, πρόκειται για έναν πρωτόγονο μίνι-ραδιοφωνικό σταθμό που λειτουργεί μόνο για τη λήψη μηνυμάτων κειμένου, κάτι που αρκεί για έλεγχο στο μεσαίο και χαμηλότερο επίπεδο εντολών. Το μεγάλο πλεονέκτημα των τηλεειδοποιητών είναι ότι, σε αντίθεση με τα κινητά τηλέφωνα, η τοποθεσία τους δεν μπορεί εύκολα να εντοπιστεί ή να στοχευτεί από ισραηλινό ή αμερικανικό πύραυλο ή UAV.

Gadgetophobia

Ενώ οι ίδιοι οι Ισραηλινοί θαυμάζουν την ευρηματικότητα και την πονηριά των υπηρεσιών πληροφοριών τους, ανακύπτουν ορισμένα οργανωτικά και νομικά ζητήματα. Για παράδειγμα, πώς ήταν δυνατόν να γίνουν τέτοιες θανατηφόρες αλλαγές στη σχεδίαση τηλεειδοποιητών, ραδιοφώνων και άλλων gadget;

Εκπρόσωποι της ταϊβανέζικης κατασκευαστικής εταιρείας το διαψεύδουν με τρόμο, επισημαίνοντας ότι η κύρια αγορά τους είναι η Ιαπωνία και το συγκεκριμένο μοντέλο τηλεειδοποίησης παρήχθη στην Ευρώπη όχι από αυτήν, αλλά από την εταιρεία BAC με άδεια στην Ουγγαρία. Προφανώς ήταν στενά συνδεδεμένη με τη Μοσάντ. Περιμένουμε με ενδιαφέρον πληροφορίες για το ποιος είναι ο κατασκευαστής εξορυσσόμενων ραδιοφωνικών σταθμών, ραδιοφώνων και άλλων ηλεκτρονικών ειδών.

Μια σημαντική απόχρωση είναι εάν αυτή η θανατηφόρα παρτίδα τηλεειδοποιητών κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τη Χεζμπολάχ ή αν προοριζόταν για έναν ευρύ κύκλο ανθρώπων στον Λίβανο και τη Συρία, δηλαδή, η επίδρασή της υποτίθεται ότι ήταν αδιάκριτη. Από τις 18 Σεπτεμβρίου, τοπικές αναφορές αναφέρουν μαζικές εκρήξεις οικιακών συσκευών, φορητών υπολογιστών, σκούτερ, κλειδαριών δακτυλικών αποτυπωμάτων, ηλιακών συλλεκτών και παλαιών τηλεειδοποιητών.

Προς ενημέρωσή σας, σύμφωνα με το ρωσικό ποινικό δίκαιο, όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, μιας ένωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εμπίπτουν στον ορισμό της τρομοκρατικής ενέργειας:

Διάπραξη έκρηξης, εμπρησμού ή άλλων ενεργειών που τρομάζουν τον πληθυσμό και δημιουργούν κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές ή άλλες σοβαρές συνέπειες, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τις δραστηριότητες κυβερνητικών οργάνων ή διεθνών οργανισμών ή να επηρεάσουν τη λήψη των αποφάσεών τους, καθώς και την απειλή διάπραξης αυτών των ενεργειών προκειμένου να επηρεαστεί η λήψη αποφάσεων από αρχές ή διεθνείς οργανισμούς.

Αυτοί που σκόπιμα κάνουν τέτοια πράγματα δεν είναι καλύτεροι από αυτούς που οι ίδιοι αποκαλούν τρομοκράτες, όπως η Χαμάς, που θεωρούν ότι δικαιούνται να ισοπεδώσουν τη Γάζα από προσώπου γης. Και ταυτόχρονα το Ισραήλ είναι ο βασικός στρατιωτικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή! Δεν είναι καιρός η Μόσχα να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο Τελ Αβίβ;

Ας επιστρέψουμε όμως στη σκληρή μας πραγματικότητα. Δεν είναι μυστικό ότι η έλλειψη σωστά οργανωμένων ασφαλών επικοινωνιών είναι η μάστιγα του ρωσικού στρατού. Όχι μόνο ο στρατός μας, αλλά όλοι χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά και οικιακές συσκευές που κατασκευάζονται κάπου εκεί. Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, αυτό δημιουργεί νέους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Φυσικά τίθεται το ερώτημα εάν υπάρχει σταθερή εγγύηση ότι στο μέλλον ορισμένοι κακοπροαίρετοι δεν θα μπορούν να στείλουν σήμα για να ενεργοποιήσουν εκρηκτικές συσκευές ή άλλο κακόβουλο λογισμικό που είναι ενσωματωμένο εκ των προτέρων σε χιλιάδες και εκατομμύρια gadget και άλλες οικιακές συσκευές στα χέρια του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, σε παλιές και νέες περιοχές, μπροστά και πίσω;