Έσβησε χρέος 3 εκατ. ευρώ με «πτώχευση μικρού αντικειμένου»

Πώς η νέα διαδικασία μπορεί να απαλλάξει έναν οφειλέτη από όλα τα χρέη

 

Μπορεί η έννοια της «πτώχευσης μικρού αντικειμένου», που περιλαμβάνεται πλέον στην πτωχευτική νομοθεσία, να προδιαθέτει για διαγραφές χρεών μικρής αξίας, στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να γίνει ένας μηχανισμός… Σεισάχθειας, ακόμη και για χρέη μεγάλου ύψους, όπως συνέβη στην περίπτωση ενός οφειλέτη, ο οποίος κατάφερε να «σβήσει» χρέος άνω των 3 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες και στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι, υπό προϋποθέσεις, ένας δανειολήπτης μπορεί να υποβάλει αίτηση πτώχευσης μικρού αντικειμένου. Σύμφωνα με τον νόμο, εάν το δικαστήριο διαπιστώσει ότι δεν μπορεί με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία να «χρηματοδοτήσει» την πτώχευση, δηλαδή να πληρώσει τα έξοδα για να πτωχεύσει, τότε το όνομά του καταχωρείται στο ηλεκτρονικό μητρώο φερεγγυότητας και μετά την παρέλευση τριών ετών απαλλάσσεται από τα χρέη του.

Η δυνατότητα αυτή θεσμοθετήθηκε, προκειμένου να μην αφετηριάζουν πτωχευτικές διαδικασίες υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας της «χρηματοδότησής» τους από την περιουσία του οφειλέτη, καθώς πολλά πρόσωπα θα συμβληθούν -με σημαντικότερο τον σύνδικο της πτώχευσης- τα οποία θα πρέπει και να αμειφθούν.

Συνεπώς εφόσον προβλέπεται ήδη εξαρχής ότι τα έξοδα αυτά αναμένεται να μην καλυφθούν, διατάζεται απλώς η καταχώριση του ονόματος του οφειλέτη στο ηλεκτρονικό μητρώο φερεγγυότητας και επέρχονται οι ίδιες συνέπειες σαν αυτός να είχε κηρυχθεί σε πτώχευση. Το χρονικό διάστημα μετά το οποίο επέρχεται αυτοδικαίως η απαλλαγή από το χρέος και μάλιστα χωρίς άλλη δικαστική παρέμβαση είναι αυτό της τριετίας.

Η απόφαση για χρέος άνω των 3 εκατ. ευρώ

Με την απόφαση 50/2024 του Ειρηνοδικείου Πειραιά οφειλέτης απαλλάχθηκε από χρέος άνω των 3 εκατ. ευρώ, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας για την πτώχευση μικρού αντικειμένου -σημειωτέον ότι τον οφειλέτη εκπροσώπησε ο δικηγόρος Μιχαήλ Κούβαρης. Το δικαστήριο δικαίωσε τον οφειλέτη, διαπιστώνοντας ότι:

  • Ο αιτών είναι φυσικό πρόσωπο, έγγαμος χωρίς ανήλικα τέκνα. Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και δεν έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Το σύνολο των οφειλών του προς ιδιώτες πιστωτές ανέρχεται στο ποσό των δύο εκατομμυρίων εννιακοσίων πενήντα διακοσίων εξήντα εννέα ευρώ και εξήντα πέντε λεπτών (2.950.269,65 €) και το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των εκατόν πενήντα επτά χιλιάδων διακοσίων πενήντα δύο ευρώ και οκτώ λεπτών (157.252,08 €).
  • Το ετήσιο ατομικό εισόδημά του το τελευταίο διαθέσιμο φορολογικό έτος, ήτοι το φορολογικό έτος 2022, ανήλθε στο ποσό των 8.048,74 ευρώ. Ο αιτών στερείται ακίνητης περιουσίας και δε διαθέτει κινητά, οχήματα, άυλες αξίες, ούτε λοιπά περιουσιακά στοιχεία, ενώ οι τραπεζικοί λογαριασμοί που ευρίσκονται στο όνομά του έχουν σχεδόν μηδενικά υπόλοιπα.
  • Προέκυψε περαιτέρω, ότι το παραπάνω εισόδημα κατά το τελευταίο προ της υποβολής της αίτησης έτος δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, καθώς και το δωδεκαπλάσιο του ακατάσχετου κατά το άρθρο 33 παρ. 2 ΚΕΔΕ, ήτοι το ποσό των 15.000 (12 X 1.250) ευρώ. Διαθέτει τραπεζικές καταθέσεις με μηδενικό υπόλοιπο.
  • Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται ότι τα μη βεβαρημένα στοιχεία της περιουσίας του οφειλέτη δεν αρκούν για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας, καθώς και τα ετήσια εισοδήματα αυτού πέραν των εύλογων δαπανών διαβίωσης δεν υπερβαίνουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Έτσι, το δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει «να διαταχθεί κατ’ άρθρο 178 παρ 1 και άρθρο 77 παρ 4 του Ν 4738/2020 η καταχώρηση του ονόματος αυτού στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας, ώστε να επέλθουν οι προβλεπόμενες συνέπειες του νόμου και εν τέλει η απαλλαγή αυτού ως οφειλέτη από τα χρέη του με την παροχή σε αυτόν δυνατότητας δεύτερης ευκαιρίας, χωρίς να μεσολαβήσει στάδιο πτωχευτικής διαδικασίας».

Πηγή: https://www.sofokleousin.gr/