Ελληνικά ακίνητα: Πάνω από 700 εκατ. ευρώ οι ισραηλινές επενδύσεις

Η Ελλάδα είναι ψηλά στη λίστα των χωρών – επενδυτικών προορισμών

Σε επίπεδα άνω των 700 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι άμεσες επενδύσεις από ισραηλινά κεφάλαια σε ελληνικά ακίνητα, με την Ελλάδα να προσελκύει τώρα ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είτε πρόκειται για τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα είτε για την Περιφέρεια και φυσικά τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.

Οι επενδύσεις, με έμφαση πρωτίστως στον οικιστικό τομέα αλλά και στον τουρισμό, έρχονται τόσο από μεμονωμένους επενδυτές όσο και από επενδυτικές εταιρείες και ομάδες επενδυτών, σε μια συγκυρία όπου ήδη την περίοδο 2022- 2023, ακόμη και τους τελευταίους μήνες από την έναρξη του πολέμου, παρατηρείται σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος από πλευράς Ισραηλινών γενικότερα για τοποθετήσεις σε ακίνητα στο εξωτερικό, με την Ελλάδα να είναι ψηλά στη λίστα των χωρών-επενδυτικών προορισμών. «Αν και δεν υπάρχουν ακριβή νούμερα για το εύρος των ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα ανά κλάδο ή ανά έτος, ωστόσο από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα του Ισραήλ προκύπτει σημαντική αύξηση του όγκου των επενδύσεων των Ισραηλινών σε ακίνητα στη χώρα», δηλώνει o κ. Κόμπι Μπίτον, διευθύνων σύμβουλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ – Ελλάδος, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο φετινό συνέδριο της Premium Real Estate Expo, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Περιουσίας FIABCI International.

Ακριβώς αυτή τη δυναμική της χώρας πρόταξε και το forum, δεδομένου ότι «η Ελλάδα είναι ένας επενδυτικός προορισμός με αυξανόμενη δυναμική και αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τις ανατολικές χώρες όσο και για τις ευρωπαϊκές. Είτε πρόκειται για Golden Visa είτε για επενδύσεις και νέα κατασκευαστικά έργα, η ελληνική κτηματαγορά φαίνεται πως έχει ένα θετικό πρόσημο για τα επόμενα χρόνια», δηλώνει ο κ. Κώστας Μοσχονάς, διευθύνων σύμβουλος της RM International, από την πλευρά της διοργάνωσης.

Από τους πλέον δραστήριους επενδυτές τώρα είναι οι Ισραηλινοί: όπως αναφέρει ο κ. Μπίτον, με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα του Ισραήλ για το 2022, «ο όγκος επενδύσεων σε ακίνητα από Ισραηλινούς στο εξωτερικό υπολογίζεται περίπου σε 7 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι περίπου το 10% αυτών ήταν άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, σε κατοικίες, ξενοδοχεία και θέρετρα, οικόπεδα προς ανάπτυξη, εμπορικά ακίνητα. Το 2023, ακόμη και τους τελευταίους μήνες από την έναρξη του πολέμου, παρατηρείται σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος των Ισραηλινών επενδυτών για επενδύσεις στο εξωτερικό και η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς, ιδιαίτερα στο real estate και στην αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία. Ενα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι ορισμένες επενδύσεις πραγματοποιούνται από Ισραηλινούς που κατέχουν ξένα διαβατήρια, καθώς και μέσω εταιρειών χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό και τραπεζικών λογαριασμών που δεν βρίσκονται στο Ισραήλ».

Σε σχέση με το πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή το κλίμα όσον αφορά τις επενδύσεις των Ισραηλινών και τις αλλαγές που έχουν επέλθει τους τελευταίους μήνες λόγω των εξελίξεων, το γεγονός της αβεβαιότητας δημιούργησε έναν καταλύτη για την αναζήτηση ελκυστικών επενδύσεων στο εξωτερικό για την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων. Ο κ. Μπίτον, με μεγάλη πείρα ως σύμβουλος σε εταιρικές συγχωνεύσεις και εξαγορές, εκτιμά ότι στην Ελλάδα αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από Ισραηλινούς επενδυτές για το ενδεχόμενο περαιτέρω επενδύσεων στη χώρα, προβλέποντας περισσότερες τοποθετήσεις και εκτός του real estate, σε τομείς όπως η τεχνολογία, το λιανικό εμπόριο, οι επικοινωνίες, η παραδοσιακή βιομηχανία, η μεταποίηση και οι εισαγωγές.

Το προφίλ του Ισραηλινού επενδυτή

Σε ό,τι έχει να κάνει με το real estate, και δη τα οικιστικά ακίνητα, σε αυτή τη συγκυρία η μεγάλη πλειονότητα, ποσοστό κοντά στο 80%, όσων σκέφτονται να αγοράσουν ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα, είναι λόγω των εξελίξεων στη Γάζα. Το προφίλ του Ισραηλινού επενδυτή ακινήτων στην Ελλάδα τώρα χαρακτηρίζεται από διάφορες παραμέτρους, μεταξύ των οποίων αυτές της μακροπρόθεσμης επένδυσης, της ανάληψης όσο το δυνατόν λελογισμένου ρίσκου, των ζητήσεων για οικιστικά ακίνητα, κυρίως για επενδύσεις με απόδοση τουλάχιστον 6% μετά τα έξοδα, ενώ και η χορήγηση άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος Golden Visa περιλαμβάνεται επίσης στα κίνητρα για επένδυση, αν και ο αριθμός των ενδιαφερομένων τώρα «έχει μειωθεί λόγω των αλλαγών στους επενδυτικούς όρους του προγράμματος», σύμφωνα με τον κ. Μπίτον.

Πέραν των συνταξιούχων ή των νεότερων ηλικιακών ομάδων μεταξύ 25-40 και 45-55 από τις οποίες προέρχονται πολλές ζητήσεις για ακίνητα στη χώρα μας, υπάρχουν «και οι μεμονωμένοι Ισραηλινοί επενδυτές που θα επενδύσουν μαζί με άλλους και κυρίως με αυτούς που γνωρίζουν ή έχουν κάποια σύσταση. Αυτοί θα εξετάσουν και τη δυνατότητα λήψης δανείου σε τοπική τράπεζα εφόσον μπορούν να δείξουν ενεργό εισόδημα.

- Advertisement -

Πηγή cretaone