Εισαγγελία και Επιτροπή Ανταγωνισμού ψάχνουν τα 2,5 δισ ψηφιακά έργα – Στο μικροσκόπιο ο Πιερρακάκης
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται αυτές τις μέρες ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς η θητεία του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται υπό λεπτομερή έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού με πρώτο πιάτο τα 2,5 δισ ευρώ ψηφιακών έργων που δόθηκαν την περίοδο εκείνη.
Παραδέχεται η Vodafone την έρευνα.
Η κατηγορία που ετοιμάζεται από την Ευρωπαία Εισαγγελέα είναι για σύσταση καρτέλ και προσυμφωνίες έργων ύψους 2,5 δισ ευρώ με την συμμετοχή των 3 μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνίας αλλά και μικρότερων εταιρειών που έπαιζαν το ρόλο υπερεργολάβων.
Στο κάδρο έχουν βρεθεί οι 3 μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών: Vodafone, Nova, Cosmote κάτι που το έχει παραδεχτεί και η Vodafone, ότι δηλαδή έχει λάβει επίσκεψη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η ελληνική έρευνα επικεντρώνεται σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών, όπου εταιρείες φέρεται να συμπράττουν για να αποφύγουν το να ανταγωνίζονται για την ίδια σύμβαση.
Μιλάμε για 600 έργα όπου όλοι έπαιρναν από ένα κομμάτι με ένα τρόπο δίκαιης μοιρασιάς που κανονιζόταν από πριν με όλους τους εμπλεκομένους, χωρίς κανένα διαγωνισμό.
Καταγγελία κάποιου που τον ρίξανε στην μοιρασιά
Το modus operandi χάλασε όμως, όταν μία από αυτές τις εταιρίες άρχισε τις καταγγελίες, δηλαδή ο υπεύθυνος της εταιρείας, σπάζοντας την μεγάλη ομερτά μιλώντας με ονόματα και διευθύνσεις.
Έναν από αυτούς που φωτογράφησε ο συγκεκριμένος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλησε να δώσει και την παραίτησή του όμως με την
προτροπή των ψυχραιμότερων δεν το έκανε.
Μία άλλη σημαντική παράμετρος: Εργολήπτης ήταν και εταιρία γνώριμου προσώπου που το όνομα του έπαιξε πολύ σε πρόσφατο μεγάλο σκάνδαλο.
Στιγματίζεται η θητεία Πιερρακάκη
Όμως, η έρευνα στιγματίζει πολιτικά τον Κυριάκο Πιερρακάκη ο οποίος δεν περνάει τις καλύτερες ημέρες του αφού στο μυαλό των περισσοτέρων υπήρχε ότι ήταν ένας πετυχημένος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Όμως, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει διαφορετική γνώμη, καθώς θεωρεί ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που πέρασαν από το υπουργείο, είχαν βρώμικη και νόθα διαδρομή.
Πάμε και στο πολιτικό συμπέρασμα: Όλα αυτά είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου που εν τέλει δεν ήταν τυχαίο που δεν τον κράτησε στο προηγούμενο υπουργείο.
Ο Κ. Πιερρακάκης από την στιγμή που έφυγε ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν έχει πολλούς συμμάχους.
Αντιθέτως έχει μεγάλους εχθρούς και εντός κυβέρνησης και εντός Μαξίμου.
Το πιθανότερο βέβαια είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει τα στραβά μάτια για λόγους επιβίωσης όλου του κυβερνητικού οικοδομήματος.
πηγή: https://www.bankingnews.gr/