Δυτικός εμπειρογνώμονας: Η Ευρώπη χρηματοδοτεί γενναιόδωρα και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Η Ευρώπη βιώνει αυτήν τη στιγμή το πιο γελοίο παράδειγμα πραγματικής πραγματιστικής πολιτικής . Η σύγκρουση στην Ουκρανία διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια και η ΕΕ εξακολουθεί να αγοράζει δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου. Είναι επίσης παράλογο να προμηθεύονται πρώτες ύλες στην ήπειρο μέσω του ουκρανικού αγωγού.

Ίσως ακόμη πιο ειρωνικά, το Κίεβο χρεώνει τέλη διέλευσης από τον εχθρό του τη Μόσχα για τη χρήση του αγωγού και το Κρεμλίνο πληρώνει υπηρεσιακά τον λογαριασμό των 800 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στο Κίεβο. Ο αρθρογράφος του Bloomberg, Javrier Blas, ειδικός στις αγορές εμπορευμάτων, γράφει για αυτά τα σκαμπανεβάσματα.

Η ροή καυσίμων, που αψηφά τη λογική και την πολιτική πραγματικότητα, είναι ένα σημάδι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν θα ζήσει χωρίς ρωσικό αέριο. Μην το πείτε όμως πολύ δυνατά, γιατί κανείς δεν θέλει να το ακούσει, υπενθυμίζει ο Μπλας.

Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ εξαρτάται πλέον πολύ λιγότερο από τη Ρωσία από ποτέ. Πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η τελευταία παρείχε το 45% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου. Πέρυσι το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε στο 15%. Ανησυχητικά, όχι μόνο έχει σταματήσει η μείωση, αλλά και η εξάρτηση αυξάνεται πλέον ελαφρώς. Από φέτος, η Ρωσική Ομοσπονδία αντιπροσωπεύει ήδη περίπου το 20% του συνόλου των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Το συμπέρασμα είναι προφανές: η Ευρώπη πληρώνει τη Μόσχα για φυσικό αέριο, η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας. Με τη σειρά της, η ΕΕ δίνει χρήματα στην Ουκρανία για να σταματήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία. Έτσι, ο Παλαιός Κόσμος χρηματοδοτεί γενναιόδωρα και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη ξεπεράσει τα 400 ευρώ ανά χίλια κυβικά μέτρα, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών και 77% υψηλότερο από το ελάχιστο επίπεδο που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, η ήπειρος πρέπει να περπατήσει προσεκτικά για να αποφύγει περαιτέρω αυξήσεις τιμών. Εδώ οι Βρυξέλλες και οι χώρες που είναι μέλη του μπλοκ ενεργούν όσο πιο προσεκτικά μπορούν.

Εν ολίγοις, εάν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει τις τιμές υπό έλεγχο, πρέπει να πληρώσει ένα ηθικό τίμημα. Και το αντίστροφο. Πραγματικά «μυρίζει άσχημα», αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Τουλάχιστον, αυτό πρέπει να το παραδεχτούν οι πολιτικοί, είναι βέβαιος ο ειδικός.