Από τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2025 έως και την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025 θα διεξάγονται στον χώρο του 1ου Γυμνασίου Μάνδρας, κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος, δρώμενα, όπως έκθεση ζωγραφικής, παρουσιάσεις και αναγνώσματα δημιουργικής γραφής των μαθητών/μαθητριών του Γυμνασίου που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μύρτις. Από τη λήθη στο φως… όπως και ο βασιλιάς της Ασίνης». Η δημιουργική αυτή εβδομάδα θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου 2025, στις 18:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας «Μίμης Δούκας», όπου εκεί οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό τις δημιουργίες τους.
Τα παιδιά ξεκίνησαν το ταξίδι στον χρόνο με πυξίδα την Μύρτιδα τον Νοέμβριο του 2024, όταν ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο «πατέρας της Μύρτιδας», επισκέφθηκε το σχολείο και σύστησε σε αυτά τη μικρή Αθηναία του 430 π.Χ. Παράλληλα, η αναφορά του στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «ο Βασιλιάς της Ασίνης» και η προσωπική μαρτυρία του για την έμπνευση που του έδωσε το ομώνυμο «δύσμορφο» αγαλματίδιο -όταν το ξεχώρισε μεταξύ άλλων στο αρχαιολογικό μουσείο του Ναυπλίου- να ασχοληθεί με την ανάπλαση προσώπων, παρείχε με τη σειρά του την έμπνευση στους μαθητές/μαθήτριες να αναλύσουν το εν λόγω ποίημα και κατόπιν να δημιουργήσουν ένα νέο, δικό τους.
«Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει, κάθε φορά που συζητώ με τους μαθητές για την προσωπική μου διαδρομή στο μακροχρόνιο αυτό επιστημονικό πρόγραμμα -γιατί έτσι ξεκίνησε, με επιστημονικό ενδιαφέρον, και σήμερα αυτό είναι “αγκαλιά” με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Οι ιδιαίτερες ερωτήσεις των μαθητών, μου ξεδίπλωσαν τα αρχικά προσωπικά μου ερωτήματα και σκέψεις, που ήταν ικανά να τους δώσουν το έναυσμα να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν τις απαντήσεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης.
Από τη μεριά της, η καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Μάνδρας Γεωργία Πανολιάσκου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι ομάδες των μαθητών/μαθητριών, εμπνεύστηκαν και ζωγράφισαν τη μικρή Μύρτιδα, έμαθαν μέσα από την έρευνα για την αρχαιολογική ανασκαφή και τον Κεραμεικό, ταξίδεψαν στο παρελθόν, έμαθαν για το παιχνίδι στην αρχαία Αθήνα, ζωγράφισαν τη Μύρτιδα με τα παιχνίδια της, διάβασαν και έγραψαν για την ένδυση και τη διατροφή των αρχαίων Αθηναίων και οδηγήθηκαν στο παρόν με την ανάλυση του DNA και την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος. Από τον Νοέμβριο, δε, του 2024 έως και τον Απρίλιο του 2025 οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Μάνδρας ζωγράφισαν, έμαθαν να συνεργάζονται, να μοιράζονται πληροφορίες, να οργανώνουν μια παρουσίαση, να συνθέτουν ένα ποίημα, έχοντας αποδομήσει ένα άλλο ή να γράφουν ένα κείμενο με αφορμή την επίσκεψη στην υπαίθρια ανασκαφή του Μουσείου της Ακρόπολης».
Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι η έρευνα και η παρουσίαση των μαθητών/μαθητριών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Καποδίστρια και τη θέση της γυναίκας σε αυτό, με αφορμή τον αγώνα επιχειρηματολογίας που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2024 με τους μαθητές/μαθήτριες του 5ου Πρότυπου Γυμνασίου Χαλκίδας. Στις δράσεις έλαβαν μέρος μαθητές και μαθήτριες από όλα τα τμήματα και τις τάξεις του 1ου Γυμνασίου