ΔΕΘ: Ποιες παρεμβάσεις κλειδώνουν για Airbnb, ενοικιάσεις ακινήτων και τεκμήρια
Φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα «κλειστά» σπίτια τους ή θα τα αποσύρουν από το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης για να επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση, διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, φορο-ανάσες για την οικοδομή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το φορολογικό «πακέτο» που θα ξεδιπλώσει το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το καλάθι της ΔΕΘ έχει μπει στη δημοσιονομική ζυγαριά με την Αθήνα να ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την αύξηση της οροφής των δαπανών.
Το ανώτατο όριο αύξησης των πρωτογενών δαπανών έχει τεθεί στο 3%, ετησίως για την περίοδο 2025-2028 ή περίπου 3 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση επιδιώκει τη αύξησή του κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ έχουν ήδη καλύψει ανάγκες στο πεδίο των συντάξεων της άμυνας και των τακτικών δαπανών του προϋπολογισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει το πακέτο της ΔΕΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν:
1. Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος που επιβάλλεται στα ενοίκια για ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν για ενοικίαση κλειστά σπίτια και για όσους περάσουν από την βραχυχρόνια μίσθωση στην μακροχρόνια μίσθωση. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω φορολογούνται με 45%. Με την απαλλαγή, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου τύπου Airbnb που εισπράττει 1.000 ευρώ το μήνα εάν επιστρέψει στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης θα κερδίσει σε φόρο 1.800 ευρώ το χρόνο.
2. «Πάγωμα» των νέων αδειών Airbnb σε κορεσμένες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική.
3. Διορθώσεις στα τεκμήρια φορολόγησης των επαγγελματιών με διεύρυνση της περιμέτρου εφαρμογής της έκπτωσης του 50% που ισχύει σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους και παρεμβάσεις στο κριτήριο του τζίρου που προσαυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα, στο κόστος μισθοδοσίας ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης εξετάζεται να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ενώ πάνω στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.
4. Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2025. Ενδεχομένως να ανοίξει η βεντάλια των επιτηδευματιών που θα εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος.
5. «Πάγωμα» του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
6. Αλλαγές από μηδενική βάση στα τεκμήρια διαβίωσης και μεσοσταθμική τους μείωση κατά 30% από το 2025.