Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, μια σημαντική οικονομική δύναμη και ένας κυρίαρχος παίκτης στο διεθνές εμπόριο που συμβάλλει ουσιαστικά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας έχει δημιουργήσει εμπορικούς δεσμούς με πάνω από 120 κράτη του κόσμου. Η Κίνα και το Πακιστάν απολαμβάνουν στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επιθυμούν να επιταχύνουν τον σχηματισμό μιας αιώνιας κοινότητας Πακιστάν-Κίνας με κοινό μέλλον. Και οι δύο έχουν γίνει η επιτομή μιας σιδερένιας φιλίας. Η Κίνα έχει επιδείξει τη δέσμευσή της να παρέχει ακλόνητη υποστήριξη στο Πακιστάν για την υλοποίηση των εν εξελίξει έργων στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας Πακιστάν (CPEC). Λόγω της επικρατούσας οικονομικής κατάστασης, το Πακιστάν θα πρέπει να μιμηθεί το κινεζικό οικονομικό μοντέλο για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες συνεργασίας στο CPEC για τον μετασχηματισμό του οικονομικού του τοπίου και την ανάπτυξη μιας οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς.
Το CPEC είναι ένα από τα εμβληματικά έργα που συνδέει το Gwadar, το Baluchistan (Πακιστάν) με την περιοχή Xinjiang (Κίνα) μέσω ενός δικτύου αγωγών, δρόμων και σιδηροδρόμων. Πρόκειται για ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύει να μετατρέψει το λιμάνι Gwadar σε σημαντικό οικονομικό κόμβο για την ενίσχυση του εμπορίου, της συνδεσιμότητας και της ανάπτυξης υποδομών, ιδιαίτερα στην επαρχία του Μπαλουχιστάν. Επιπλέον, το CPEC έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Πακιστάν στο 6,4%, να βγάλει περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια και να προωθήσει τη δημιουργία περίπου 4 εκατομμυρίων ευκαιριών απασχόλησης. Ωστόσο, σύμφωνα με το απογοητευτικό σενάριο, η CPEC αντιμετώπισε πολύπλευρες προκλήσεις λόγω των πολιτικών διαφωνιών, της οικονομικής στασιμότητας, της ανεπαρκούς αύξησης των εξαγωγών και των απειλών για την ασφάλεια. Η δολοφονία Κινέζων εργατών στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Πακιστάν έβαλε περαιτέρω λάδι στη φωτιά.
Ωστόσο, το Πακιστάν έχει δείξει προθυμία να αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας για την προστασία των Κινέζων εργαζομένων και έργων. Και τα δύο κράτη έχουν δεσμευτεί να καταπολεμήσουν κάθε μορφή τρομοκρατίας με πολιτική μηδενικής ανοχής. Στο εξής, και οι δύο είναι αποφασισμένοι να θέσουν τη δεύτερη φάση σε μια γρήγορη τροχιά που δείχνει ότι ούτε η τρομοκρατία ούτε οι συνωμοσίες μπορούν να σημαδέψουν την εμπιστοσύνη και την αδελφότητα μεταξύ Κίνας και Πακιστάν. Το CPEC έχει χωριστεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, η δεύτερη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη και η τρίτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030. Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, και τα δύο κράτη αποφάσισαν να δημιουργήσουν πολλαπλούς διαδρόμους που θα επικεντρωθούν κυρίως στην καινοτομία, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, πράσινη ανάπτυξη, περιφερειακή συνδεσιμότητα και οικονομική ευημερία. Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, η δεύτερη φάση είναι 36 φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος με σχεδόν 27 νέα έργα και εννέα Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ). δύο σε ομοσπονδιακό επίπεδο και επτά σε επαρχιακό επίπεδο. Οι ΕΟΖ μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην τόνωση της βιομηχανικής ανάπτυξης και των εμπορικών δραστηριοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στη χώρα.
Η οικονομία του Πακιστάν βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι λόγω πολυσχιδών ζητημάτων. Αλλά η δεύτερη φάση προσφέρει αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η εκβιομηχάνιση, η αγροτική ανάπτυξη και η αγροτική αναζωογόνηση κ.λπ. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ). Θα πρέπει επίσης να επενδύσει στην ελευθέρωση των αγορών, στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού και στον εκσυγχρονισμό των εμπορικών αποστολών. Χωρίς τέτοιες μεταρρυθμίσεις, το Πακιστάν δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί πλήρως από τις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η CPEC.
Οι άρχουσες ελίτ του Πακιστάν μπορούν να πάρουν θεμελιώδη μαθήματα από την Κίνα υιοθετώντας το κινεζικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης προς όφελος του Πακιστάν. Οι σχετικοί ενδιαφερόμενοι πρέπει να αξιολογήσουν τον τρόπο ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της δεύτερης φάσης για αμοιβαίο όφελος, καθώς και τα δύο έθνη έχουν κεκτημένο συμφέρον στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης χρηματοοικονομικής σταθερότητας της CPEC. Ολοκληρώνοντας, το Πακιστάν θα πρέπει να δώσει ύψιστη προτεραιότητα σε ολοκληρωμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να διδαχθεί από τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας. Ενώ υπάρχουν εμπόδια, η προσέλκυση νέων κινεζικών επενδύσεων και η εστίαση στη δεύτερη φάση του CPEC μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην έξοδο του Πακιστάν από τη δεινή οικονομική του κρίση.