Χρυσός: Η νίκη Τραμπ θάμπωσε τη λάμψη του
Οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει σχεδόν 7% από την ημέρα των εκλογών
χρυσός που μέχρι τις αμερικανικές εκλογές σκαρφάλωνε στις κορυφές των επιδόσεων καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο διεκδικώντας να γίνει ο «βασιλιάς» των ασφαλών επενδύσεων, χάνει από τη λάμψη του μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Τις δύο ημέρες αμέσως μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, η απόδοση του πολύτιμου μετάλλου ήταν η χειρότερη σε τουλάχιστον 13 προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει σχεδόν 7% από την ημέρα των εκλογών, ενώ αρκετές άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων κινούνται ανοδικά μετά τις εκλογές. Το bitcoin κατέγραψε ένα έντονο ράλι ξεπερνώντας τα 90.000 δολάρια. Το συνολικό ενεργητικό του iShares Bitcoin Trust ETF, του spot-Bitcoin ETF της BlackRock Inc. ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα.
Ομόλογα αναδυόμενων αγορών: Η απειλή Τραμπ και η προετοιμασία για απώλειες
Η διολίσθηση του χρυσού είναι μια αξιοσημείωτη στροφή για ένα εμπόρευμα που είχε εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 30% κατά το έτος που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στις ΗΠΑ, καθώς ο γεωπολιτικός και οικονομικός κίνδυνος προσέλκυε τους επενδυτές. Παρόλο που η μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα παραμένει, με τον Τραμπ να είναι γνωστός για τις κατά καιρούς άγριες θέσεις του, μεγάλο μέρος της ελκυστικότητας του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου τιμολογήθηκε στο προεκλογικό σενάριο της αμφίρροπης μάχης.
Μειώθηκαν οι αβεβαιότητες
Η μάχη τελικά δεν ήταν αμφίρροπη και οι κάλπες έδειξαν σύντομα την επικράτηση του Τραμπ. Το δολάριο σκαρφαλώνει στις διεθνείς αγορές λειτουργώντας επιβαρυντικά για το πολύτιμο μέταλλο που αποτιμάται σε δολάριο και γίνεται πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Ταυτόχρονα, η αμερικανική οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, με τον πληθωρισμό να χαλαρώνει και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μην βιάζεται να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Με την υπόλοιπη αμερικανική οικονομία να φαίνεται τόσο ισχυρή αυτή τη στιγμή, «ο χρυσός θα ήταν μια αντίθετη επιλογή» εξηγεί στο Bloomberg ο Matt Miskin, συν-επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της John Hancock Investment Management. «Το συναίσθημα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος, είτε είναι θεμελιώδης, είτε γεωπολιτικός. Αυτού του είδους τα περιβάλλοντα, δεν είναι εύκολο να πάει κανείς κόντρα στη δυναμική».
Έχουμε πιο ελκυστικά μέρη από τον χρυσό για να τοποθετήσουμε κεφάλαια
Οι επενδυτές, είτε συμφωνούν είτε όχι με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ, έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα κι έχει απομακρυνθεί ο παράγοντας αβεβαιότητα που θα έδινε ώθηση στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου. Η επιβεβαίωση της καθαρής επικράτησης των Ρεπουμπλικανών σημαίνει επίσης ότι θα υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για την υλοποίηση των πολιτικών που τηλεγράφησε στην προεκλογική εκστρατεία. Η ατζέντα του Τραμπ, που κυμαίνεται από φορολογικές περικοπές έως χρηματοοικονομική απορρύθμιση και δασμούς, έχει κάνει τα hedge funds να στοιβάζονται σε τομείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών μεγάλης κεφαλαιοποίησης και των εγχώριων βιομηχανικών επιχειρήσεων.
«Απλά έχουμε πιο ελκυστικά μέρη για να τοποθετήσουμε κεφάλαια» από τον χρυσό, σημειώνει ο Jay Hatfield, ο διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Advisors, αναφέροντας ευκαιρίες σε χρηματοπιστωτικά και άλλα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. «Ποιος θέλει να χάσει το ράλι 10% της Goldman Sachs;»
Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές
Παρόλα αυτά, ο χρυσός μπορεί να έχει ακόμα κάποιο περιθώριο να κινηθεί μακροπρόθεσμα. Οι σκληρές δεσμεύσεις του Τραμπ σχετικά με τους φόρους και τους δασμούς αναμένεται να οδηγήσουν τελικά σε υψηλότερο έλλειμμα και πληθωρισμό, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει την επιστροφή στην αγορά χρυσού ως αντιπληθωριστικό αντιστάθμισμα.
Εάν μια δεύτερη θητεία Τραμπ διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο και τη γεωπολιτική, μπορεί επίσης να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες, όπως αυτές της Κίνας και της Ρωσίας, να συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό για να διαφοροποιηθούν από το σύστημα αποθεμάτων δολαρίου.
«Πολλοί διαχειριστές αποθεματικών «φίλων» και «ουδέτερων» χωρών, θα ανησυχούν λίγο περισσότερο για μια πιο ασταθή εξωτερική πολιτική και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των αποθεματικών τους» σημειώνει ο Rajeev De Mello, διαχειριστής παγκόσμιου μακροοικονομικού χαρτοφυλακίου στην Gama Asset Management SA.
Το σημερινό ξεπούλημα είναι «μια ιστορία αγοράς της πτώσης περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε. «Μετά την απότομη πτώση μετά τις αμερικανικές εκλογές, ο χρυσός έχει εισέλθει σε ένα πιο προσιτό εύρος τιμών» καταλήγει
Πηγή: https://www.ot.gr/