BRICS+: «Καταργούμε τελείως το δυτικό SWIFT και δημιουργούμε το δικό μας διατραπεζικό σύστημα πληρωμών»
Για να αποφύγουμε κυρώσεις και οικονομικές επιθέσεις..
Οι χώρες-μέλη των BRICS+ εξετάζουν την δυνατότητα να καταργήσουν εντελώς το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και να δημιουργήσουν το δικό τους ενιαίο διατραπεζικό σύστημα για να αποφεύγουν κυρώσεις και οικονομικές επιθέσεις από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες δυτικές χώρες όπως επιβεβαίωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο σε συνέντευξή του στο TASS.
«Διάφορες επιλογές που σχετίζονται με την ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών των μελών των BRICS, όπως οι πληρωμές σε εθνικά νομίσματα και νέοι μηχανισμοί αμοιβαίων χρηματοπιστωτικών διακανονισμών – συμπεριλαμβανομένων αυτών που πρότεινε το Ιράν, εξετάζονται τώρα», δήλωσε, απαντώντας σχετικά με την πρόταση της Τεχεράνης να ενσωματωθούν τα συστήματα πληρωμών των χωρών μελών των BRICS, όπως έκαναν η Ρωσία και το Ιράν με τα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής εκκαθάρισης και αυτοματοποιημένων πληρωμών Mir και Shetab.
#Russian Deputy FM Rudenko revealed that #BRICS members are considering #Iran‘s proposal to integrate their national payment systems. Eyvazlou, Iran’s NDFI board member also suggested creating a joint fund for BRICS nations’ national wealth at the BRICS Summit in Moscow pic.twitter.com/COlDbVSyi7
— SNN (@snntv_en) July 24, 2024
Ο Ρουντένκο υπογράμμισε ότι «η δημιουργία υποδομών εκκαθάρισης και πληρωμών που θα είναι ανεξάρτητες και ανθεκτικές στην πίεση των κυρώσεων» θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της οικονομικής κυριαρχίας των BRICS.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Ιράν βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οποιεσδήποτε τελικές παραμέτρους», πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης.
Το SWIFT (ακρωνύμιο του Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν-ενημερώνουν-διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Όμως το σύστημα αυτό ελέγχεται από τις ΗΠΑ.
Στις 4 Ιουλίου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Mοχαμαντρέζα Φαρσίν πραγματοποίησε διαπραγματεύσεις με τη διοικητή της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα στην Αγία Πετρούπολη.
Στις 6 Ιουλίου, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση τα μέρη σημείωσαν την ολοκλήρωση των εργασιών για την ενοποίηση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir και του ιρανικού συστήματος πληρωμών Shetab και υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την παροχή ρευστότητας στα εθνικά νομίσματα για την επικοινωνία.