Ο Benjamin Netanyahu κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ότι υπονομεύει το Ισραήλ σε συνέντευξή στη DailyMail που υπογράφουν οι Natalie Lisbona και Andy Jehring.
Η συνέντευξη δόθηκε πριν τις εκρήξεις των beepers στο Λίβανο και τη Συρία.
Σε συνέντευξή του στην Mail, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επιτέθηκε στην «παραπλανημένη» διοίκηση του Sir Keir Starmer και κατηγόρησε τον Βρετανό Πρωθυπουργό ότι «έστειλε ένα φρικτό μήνυμα» στη Hamas, αφότου η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέστειλε μια σειρά αδειών όπλων προς το Ισραήλ.
Ο μακροβιότερος ηγέτης του εβραϊκού κράτους επέκρινε επίσης τα επικείμενα εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) ως «παράλογα», στην πρώτη του συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Απαντώντας με έντονο ύφος στον Sir Keir, ο Netanyahu είπε στη Mail: «Μετά τη σφαγή της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, η προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη στην υποστήριξή της. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση στέλνει ανάμεικτα μηνύματα. Λένε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά υπονομεύουν την ικανότητά μας να ασκούμε αυτό το δικαίωμα τόσο αντιστρέφοντας τη θέση της Βρετανίας σχετικά με τους παράλογους ισχυρισμούς του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ όσο και εμποδίζοντας τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, καθώς αγωνιζόμαστε κατά μιας γενοκτονίας από μία τρομοκρατική οργάνωση που πραγματοποίησε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου».
Ο Sir Keir είπε τότε στο Κοινοβούλιο ότι το «δύσκολο ζήτημα» του μερικού εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ ήταν «μια νομική απόφαση και όχι μια απόφαση πολιτικής».
Ο ίδιος τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από επανεξέταση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Hamas. Ωστόσο, η χρονική στιγμή του μερικού εμπάργκο όπλων επικρίθηκε έντονα, καθώς ήρθε λίγες ημέρες μετά την εκτέλεση έξι Ισραηλινών ομήρων από τη Hamas.
Όταν το γραφείο του Starmer ανακοίνωσε το μέτρο, ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι πρόκειται για «πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν είχε δημοσιοποιηθεί πριν από τις εκλογές».
Ωστόσο, ο Netanyahu επέκρινε την κίνηση, λέγοντας: «Το Ισραήλ διεξάγει έναν δίκαιο πόλεμο με δίκαια μέσα, λαμβάνοντας πρωτοφανή μέτρα για να κρατήσει τους αμάχους μακριά από τον κίνδυνο και συμμορφούμενο πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Πιο πρόσφατα, η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέστειλε 30 άδειες όπλων προς το Ισραήλ, μέρες αφότου η τρομοκρατική οργάνωση εκτέλεσε έξι Ισραηλινούς ομήρους, στέλνοντας έτσι ένα φρικτό μήνυμα στη Hamas.
Αυτές οι λανθασμένες αποφάσεις δεν θα αλλάξουν την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να νικήσει τη Hamas, μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση που δολοφόνησε άγρια 1.200 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 14 Βρετανών πολιτών, και απήγαγε 255 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πέντε Βρετανών ομήρων.
Όπως η ηρωική στάση της Βρετανίας ενάντια στους Ναζί θεωρείται σήμερα ότι ήταν ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της βαρβαρότητας, έτσι και η ιστορία θα κρίνει τη στάση του Ισραήλ ενάντια στη Hamas και τον άξονα τρόμου του Ιράν. Το Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα εξασφαλίσει το κοινό μας μέλλον».
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει εντάλματα κατά του Netanyahu και του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant για φερόμενα εγκλήματα πολέμου σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, η οποία σύμφωνα με τη Hamas έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους.
Η κυβέρνηση του Rishi Sunak φέρεται να είχε καταθέσει amicus brief (η κατάθεση ενός ατόμου ή ενός οργανισμού που δεν συμμετέχει σε μια νομική υπόθεση αλλά του επιτρέπεται να βοηθά ένα δικαστήριο, προσφέροντας πληροφορίες, εμπειρογνωμοσύνη ή πληροφορίες που έχουν επίπτωση στα θέματα της υπόθεσης), λέγοντας ότι θα αμφισβητήσει το δικαστήριο σχετικά με την απόφαση τον Ιούνιο. Σε αντάλλαγμα από το Ισραήλ, η Βρετανία θα είχε πρόσβαση στις συνθήκες φυλακής των τρομοκρατών της Hamas που κρατούνται από το Ισραήλ, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται.
Όμως, από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, η κυβέρνηση του Sir Keir έχει σηματοδοτήσει ότι δεν θα αμφισβητεί πλέον κανένα ένταλμα από το ΔΠΔ, κάτι που συνιστά ρήξη με συμμάχους όπως οι ΗΠΑ.
Ο Netanyahu πρόσθεσε: «Η Εργατική Κυβέρνηση (του Ηνωμένου Βασιλείου) αποφάσισε να απορρίψει την αμφισβήτησή της στα παράλογα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ που ζητήθηκαν από τον εισαγγελέα κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ. Εάν τα εντάλματα σύλληψης εκδοθούν κατά των ηγετών της μοναδικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα όλων των δημοκρατιών στον κόσμο να πολεμούν την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.
Ο Πρόεδρος Biden και άλλοι χαρακτήρισαν αυτά τα εντάλματα σύλληψης “εξωφρενικά”. Ο Βρετανός στρατηγός Sir John McColl είπε μετά την επίσκεψη του στη Γάζα: “Πολέμησα στο Ιράκ –ξέρω ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει τους αμάχους”. Το να κατηγορεί ο εισαγγελέας του ΔΠΔ ψευδώς τον ηγέτη του Ισραήλ για εσκεμμένη πρόκληση πείνας και σκόπιμη στόχευση αμάχων είναι μια εξωφρενική συκοφαντία που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τίποτα άλλο εκτός από αντισημιτισμό και θα σπιλώσει για πάντα τη φήμη του ΔΠΔ. Το γενικό μήνυμα θα είναι απλό: Δικαιοσύνη για όλα τα έθνη εκτός από το Εβραϊκό».
Ο Netanyahu έπληξε επίσης τον αυξανόμενο αντισημιτισμό στους βρετανικούς δρόμους, λέγοντας: «Η Βρετανία είναι μάρτυρας του ξεδιάντροπου αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις της, στα κέντρα των πόλεων της και σε πολλά μέρη της χώρας. Είναι ανησυχητικό. Πιστεύω και αναμένω ότι η ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ξεριζώσει αυτή τη μάστιγα».