“Απόβαση” 40 Προέδρων Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ε.Ε. στην Ελλάδα
Εκφράστηκε έντονος προβληματισμός ως προς το ζήτημα της έκτασης της αιτιολογίας των δικαστικών αποφάσεων.
Μια ιδιαίτερη στιγμή για τον Άρειο Πάγο υπήρξε η διοργάνωση της φιλοξενίας από 3 έως 5 Οκτωβρίου 2024 των εργασιών του Συνεδρίου του Δικτύου των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για πρώτη φορά το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο φιλοξένησε το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 40 Πρόεδροι Ανωτάτων Δικαστηρίων και συνεργάτες τους.
Γεγονός που, όπως τονίζεται, δείχνει πως «η επιλογή της Ελλάδας, ως της χώρας που θα φιλοξενούσε τις εργασίες του Συνεδρίου το 2024, αποτέλεσε μία ακόμα αναγνώριση του υψηλού κύρους του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα».
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου συζητήθηκαν διάφορα θέματα που άπτονται του τομέα της Δικαιοσύνης και ειδικότερα περιλαμβάνονταν οι θεματικές των επιπτώσεων του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Εθνικό Δίκαιο, της μεθοδολογίας προσέγγισης των σχετικών νομικών πληροφοριών, της αξιοποίησης του εργαλείου των προδικαστικών ερωτημάτων και της κανονιστικής ισχύος των αποφάσεων του ΕΔΑΑ, του συγκριτικού δικαίου, της εκτίμησης της ελκυστικότητας των ευρωπαϊκών δικαστικών συστημάτων, ώστε να επιτυγχάνεται η προσέλκυση υψηλού επιπέδου νομικών επαγγελματιών για το δικαστικό σώμα και το δυναμικό των δικαστικών υπαλλήλων.
Σημαντικό σημείο των εργασιών του Συνεδρίου αποτέλεσε ο σύγχρονος προβληματισμός ως προς το ζήτημα της έκτασης της αιτιολογίας των δικαστικών αποφάσεων.
Μετά τη λήξη του Συνεδρίου και την καταγραφή των τοποθετήσεων των συμμετεχόντων, ανοίγει ο δρόμος για όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια τα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν να αποτελέσουν την ευκαιρία για ουσιαστικό προβληματισμό των μελών του Δικτύου.
Στο Συνέδριο μετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Marko Bošnjak, ο Έλληνας Δικαστής του ως άνω Δικαστηρίου κ. Ιωάννης Κτιστάκης και ο Πρόεδρος του EFTA Court κ. Pall Hreinsson.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Αρείου Πάγου και Αρεοπαγίτη, Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, «ο Άρειος Πάγος συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά fora, όπως στην προκειμένη περίπτωση στο Δίκτυο των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφει τις σύγχρονες τάσεις στα ευρωπαϊκά δικαστικά συστήματα και μεταφέρει σε αυτά την εμπειρία των Ελλήνων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και τις καλές πρακτικές του ελληνικού δικαστικού συστήματος».
Πηγή: https://www.dikastiko.gr/