Απόψε η τηλεμαχία (debate) των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Η διαδικασία προβλέπει ερωτήσεις δημοσιογράφων σε έξι θεματικές ενότητες αλλά και διάλογο των υποψηφίων μεταξύ τους

Στις 21.00 το βράδυ της Τρίτης οι 6 διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσουν στο στούντιο της ΕΡΤ την τηλεμαχία με την παρουσίαση των απόψεων και των θέσεών τους.


 

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου θα παρουσιάσουν σχέδια και πρόγραμμα ενώ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μία διαδικασία που διαθέτει ερωτήσεις δημοσιογράφων αλλά και διάλογο μεταξύ τους.

Το αποψινό debate αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή των εκλογών (6 Οκτωβρίου) τόσο οξύνεται η αντιπαράθεση.

 

Οι στόχοι των διεκδικητών της προεδρίας

Αισιόδοξη για το debate εμφανίζεται η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη. «Αλά καρτ μας αντιμετωπίζουν κάθε φορά» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Τόνισε ότι «όλες οι υποψηφιότητες έχουν να δώσουν, αρκεί ο καθένας -είτε είναι βουλευτής είτε όχι- να συνεισφέρει με τις θέσεις του στον δημόσιο διάλογο*. Αυτή θα είναι η προίκα της εσωκομματικής διαδικασίας και στέκομαι σε αυτό».

Ψηλά τον πήχη για το κίνημα θα επιδιώξει να θέσει ο Χάρης Δούκας. Ο δήμαρχος Αθηναίων «επενδύει» στην αυξημένη προσδοκία που έχει δημιουργηθεί στη βάση του κινήματος για την ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του και ουσιαστικά για την άμεση κατοχύρωση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η αναφορά του σε πρόσφατη ομιλία του, όπου επισήμανε ότι μπορεί να υπάρξει υπερδιπλασιασμός των ποσοστών του κόμματος.

Στο στοιχείο των εκσυγχρονιστικών προτάσεων αναμένεται να επιμείνει ο Παύλος Γερουλάνος, που σκοπεύει να αναδείξει το ζήτημα της κοινοβουλευτικής ιδιότητας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που στις τελευταίες παρεμβάσεις του θεωρεί ως κομβικό. Σημείο που προκάλεσε την πρόσφατη  αντιπαράθεσή του άλλωστε, και με την συνυποψήφιά του για την προεδρία Άννα Διαμαντοπούλου, όταν της απάντησε με νόημα «όσοι μείναμε πιστοί στο ΠαΣοΚ δεν το κάναμε για να διαπραγματευτούμε καρέκλες».

Η Άννα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της θα επιμείνει στο σημείο αυτό και θα κληθεί να απαντήσει τι θα κάνει από τη στιγμή που δεν είναι βουλευτής και θα στηρίξει την σπουδαιότητα της «εμβέλειάς» της. Εξάλλου, ήδη στην τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση δήλωσε ότι «είμαι σταθερά στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας» προκειμένου να «διασκεδάσει» το γεγονός ότι προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης θα προτάξει τις θέσεις του για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αναμένεται να τονίζει πως «αγωνίζομαι για τη Μεγάλη Παράταξη, που θα δημιουργηθεί με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με φιλοσοφία και DNA ΠΑΣΟΚ».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου αναμένεται να επιμείνει στη λογική της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως το κίνημα δεν χρειάζεται πολιτικές συμμαχίες για να επανέλθει στην εξουσία.

 

Οι κανόνες της τηλεμαχίας

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, και Νάντια Γιαννακοπούλου θα κάθονται στα αριστερά των δύο δημοσιογράφων της ΕΡΤ Γιώργου Κουβαρά και Απόστολου Μαγγηριάδη ενώ στα δεξιά τους θα βρίσκονται οι Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας, Μιχάλης Κατρίνης.

Οι υποψήφιοι θα τοποθετηθούν σε έξι θεματικές ενότητες και θα έχουν και απευθείας διάλογο μεταξύ τους ρωτώντας ο ένας τον άλλο, ενώ θα απαντήσουν σε follow up ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Οι ενότητες είναι:

Οικονομία ανάπτυξη
Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό
Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ΕΕ
Κράτος, Θεσμοί, Αυτοδιοίκηση
Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση
ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα

 

Πώς θα διεξαχθεί η τηλεμαχία

Σε κάθε θεματική ενότητα οι δημοσιογράφοι ρωτούν εντός 30 δευτερολέπτων και κάθε υποψήφιος-α απαντά εντός 90 δευτερολέπτων.

Κάθε υποψήφιος-α έχει το δικαίωμα 5 φορές στη διάρκεια του debate να απευθύνει ερώτηση/τοποθέτηση/σχόλιο σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιο-α του και σε διαφορετική θεματική ενότητα.

Η διαλογική συζήτηση θα διαρθρωθεί ως εξής: 30 δευτερόλεπτα ερώτηση/ 30 δευτερόλεπτα απάντηση/ 30 δευτερόλεπτα επανατοποθέτηση/ 30 δευτερόλεπτα ανταπάντηση. Το debate θα κλείσει με τελική τοποθέτηση 90 δευτερολέπτων κάθε υποψηφίου.

Στους δυο δημοσιογράφους δίνεται η δυνατότητα συνολικά 6 follow up ερωτήσεων, που πρέπει όμως να υποβληθούν σε διαφορετικό υποψήφιο-α (ερώτηση follow up:15 δευτερόλεπτα / απάντηση follow up: 30 δευτερόλεπτα).

ΠΗΓΗ