«Υπερατλαντική» διαγραφή Σαλμά από τη Νέα Υόρκη – Το παρασκήνιο με Μητσοτάκη

Μόλις προσγειώθηκε στις ΗΠΑ ο Κ.Μητσοτάκης έστειλε την επιστολή διαγραφής του Μάριου Σαλμά από την ΚΟ της ΝΔ.

 

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, μόλις προσγειώθηκε στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα πυγμής στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που το τελευταίο διάστημα μοιάζει με «καζάνι που βράζει», παραπέμποντας τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μ. Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής!

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα είναι και πως θα διαβαστεί το μήνυμα Μητσοτάκη από τη γαλάζια Κ.Ο και κυρίως αν αρκεί για να αναστείλει νέες πρωτοβουλίες όπως την πρόσφατη 11 βουλευτών – μεταξύ των οποίων και του κ. Σαλμά – προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για τα «κόκκινα δάνεια».

«Η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας» σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού.

Κατά τις ίδιες πηγές, «όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη».

Από τις ευρωεκλογές και μετά, ο κ. Σαλμάς, με κάθε ευκαιρία στηλιτεύει κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές, ενώ ήταν ο βουλευτής που αντιπαρατέθηκε μετωπικά με τον πρωθυπουργό, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. μετά την ευρωκάλπη. Τότε, απευθυνόμενος προς τον Κ. Μητσοτάκη είχε διερωτηθεί αν η κυβέρνηση έκανε κάτι για τους πολλούς, για να προσθέσει : «Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, «γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».

Η παρέμβαση του βουλευτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος αντέτεινε ότι δεν δέχεται υπόνοιες πως «αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Είχε διαμηνύσει, δε, μέσω συνεργατών του ότι, στο επόμενο «φάλτσο», ο κ. Σαλμάς θα δει την πόρτα της εξόδου.

Πριν από λίγες μέρες, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συνυπέγραψε την ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια, ενώ στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών εκπομπών προέβη σε καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας ως προς τα κυλικεία των υπουργείων.

Μάλιστα, το θέμα είχε θέσει εγγράφως ο κ. Σαλμάς, με ερώτηση στην κυρία Μενδώνη, η οποία του είχε απαντήσει στο τέλος Ιουλίου. Ο γαλάζιος βουλευτής, όμως, επανήλθε.
Μετά από αυτά, εκρίθη ότι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας υπερέβη τα εσκαμμένα. Γι αυτό και με απόφαση του πρωθυπουργού παραπέμπεται τη Δευτέραστις 12:00 στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (όχι από το κόμμα). Από τις ΗΠΑ, όπου έφτασε για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να ανακοινώσουν την απόφασή του.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη συνδέουν την απόφαση του πρωθυπουργού με το κλίμα έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Κ.Ο της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές και το οδυνηρό ποσοστό του 29,1% και την κινητικότητα αρκετών βουλευτών, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να …σηκώνουν το ανάστημά τους σε αποφάσεις και πρωτοβουλίες με τις οποίες διαφωνούν.

Ένα κλίμα που προκαλεί εύλογο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στον ίδιον τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, στον πρόσφατο ανασχηματισμό του κυβερνητικού επιτελείου, επέλεξε τον στενό του συνεργάτη Γ. Μυλωνάκη, ως το πρόσωπο που θα μπορούσε, από τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, να φέρει σε πέρας τις δύσκολες αποστολές της αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Κ.Ο. Εκ του αποτελέσματος, όπως λένε πολλοί, επιβεβαιώνεται ότι η επιλογή του κ. Μυλωνάκη, υπήρξε μάλλον ατυχής. Τόσο ατυχής, που αρκετοί γαλάζιοι αναπολούν τις μέρες του Γρηγ. Δημητριάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε, όπως λένε, που οι «φωτιές έσβηναν» πριν ακόμα υπάρξει «σπίθα»…

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/