ΒRICS+: «Oλοκληρώνεται το δικό μας σύστημα πληρωμών – Θα είμαστε ανεξάρτητοι από την Δύση»

«Η Δύση δεν θέλει τον ανταγωνισμό γιατί δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει - Συχνά χάνει σε έναν δίκαιο αγώνα»

Κοντά στην ολοκλήρωσή του βρίσκεται το νέο σύστημα πληρωμών των BRICS+, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, από το βήμα του διεθνούς φόρουμ Russian Energy Week.


Ο Ρώσος πρόεδρος εξέπληξε τους πάντες καθώς κανείς δεν περίμενε το νέο σύστημα πληρωμών να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο βαθμό υλοποίησης.

Είχε ανακοινωθεί από το καλοκαίρι ότι οι χώρες των BRICS+ θα προχωρούσαν στην δημιουργία του δικού του συστήματος πληρωμών για να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως από την Δύση και πιθανούς οικονομικούς εκβιασμούς.

Με το νέο σύστημα πληρωμών οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το δολάριο ως «όπλο» και να επιβάλουν κυρώσεις σε όποια χώρα θεωρούν ότι μπορεί να τους δημιουργήσει γεωπολιτικά προβλήματα.

«Σε συνεργασία με τις χώρες BRICS, εργαζόμαστε ήδη για την ολοκλήρωση της δημιουργίας του δικού μας συστήματος πληρωμών, το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες για την αποτελεσματική και ανεξάρτητη εξυπηρέτηση όλου του εξωτερικού εμπορίου», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Φόρουμ.

«Οι BRICS, με τη Ρωσία να προεδρεύει φέτος, βλέπουν την αποστολή τους να συνδυάζει όλη την οικονομική δομή των χωρών και να δημιουργεί ευκαιρίες για όλους όσους ενδιαφέρονται για αρμονική, αμοιβαία επωφελή συνεργασία», είπε.

Ο πρόεδρος τονίζει ότι πρόκειται για αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
«Με άλλα λόγια, είναι προς το κοινό συμφέρον των χωρών και των λαών μας», διευκρίνισε.

Μερικά κράτη πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν παράνομες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προς όφελός τους στον ενεργειακό τομέα, επισήμανε ο Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τη σύγχρονη ενέργεια έναν από τους βασικούς κλάδους, ένα πραγματικό θεμέλιο για την παγκόσμια ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι:

 η απρόσκοπτη λειτουργία της σύμφωνα με διαφανείς και κατανοητούς κανόνες, καθώς και,
– η ανάπτυξη κοιτασμάτων,
– η επεξεργασία των πόρων και,
– ο αδιάλειπτος εφοδιασμός της αγοράς δημιουργούν γερά θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ηρεμία και τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών.

«Οι δυτικές ελίτ εμποδίζουν την πρόσβαση στην πλατφόρμα των τεχνολογιών καυσίμων και ενέργειας σε ανεπιθύμητες χώρες, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Επιβάλλουν κυρώσεις για να μπορούν να τις αξιοποιήσουν προς όφελός τους στον ενεργειακό τομέα», σημείωσε.

«Πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες σε εκείνες τις χώρες που αντιπαθούν πολιτικά, θέτοντας τες στο περιθώριο της προόδου, αλλά στην πραγματικότητα απλώς τις στρέφουν σε άλλους δρόμους.

Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι όλα «αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται κυρίως ως εργαλεία αθέμιτου ανταγωνισμού», είπε ο Πούτιν.

«Η Δύση δεν θέλει τον ανταγωνισμό γιατί δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει, συχνά χάνει σε έναν δίκαιο αγώνα», επισήμανε.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στον 21ο αιώνα θα συγκεντρωθεί στις χώρες BRICS και όχι στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, διευκρίνισε.

«Υπάρχει μια εμφάνιση πολυπολικών μοντέλων ανάπτυξης που πυροδοτούν ένα νέο κύμα παγκόσμιας ανάπτυξης για ολόκληρο τον 21ο αιώνα…

Η κύρια ανάπτυξη δεν θα επικεντρωθεί στην Ευρώπη και όχι στη Βόρεια Αμερική, που σταδιακά χάνουν τις θέσεις τους στην την παγκόσμια οικονομία, αλλά στις χώρες BRICS και σε εκείνα τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα μας», σημείωσε.

«Ηγέτες όσον αφορά τους ρυθμούς [οικονομικής] ανάπτυξης, θα είναι οι πολιτείες του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου, της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και της Αφρικής, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ακόμα χαμηλό, το ποσοστό αστικοποίησης είναι αρκετά χαμηλό και το ποσοστό γεννήσεων είναι υψηλό.

Και η Ρωσία «είναι έτοιμη να ενισχύσει την κυρίαρχη τεχνολογική ικανότητα των εταίρων της στον ενεργειακό τομέα, δημιουργώντας πλήρεις επιστημονικές και παραγωγικές αλυσίδες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν πρόσθεσε ότι οι χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στους BRICS+ βλέπουν προοπτικές σε έναν ίσο κόσμο καθώς και σεβασμό των εθνικών συμφερόντων των χωρών.

Η Ρωσία ενσαρκώνει μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στην πράξη, σε αντίθεση με ορισμένες δυτικές χώρες που χρησιμοποιούν μόνο την πράσινη ατζέντα, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Το ενεργειακό μας ισοζύγιο είναι ένα από τα πιο πράσινα στον κόσμο, αυτό είναι ένα προφανές γεγονός.

Και σε αντίθεση με ορισμένες δυτικές χώρες που χρησιμοποιούν την ατζέντα για το κλίμα για να προωθήσουν τα ουσιαστικά νεοαποικιακά συμφέροντά τους, εμείς κάνουμε πράξη μια δίκαιη, τακτική ενεργειακή μετάβαση.» είπε.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, η κατανάλωση ενέργειας στη Ρωσία θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 2% – αυτός είναι περίπου ο ίδιος δείκτης όπως σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό είναι σαφές σημάδι οικονομικής ανάπτυξης».

«Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της να προμηθεύει ενεργειακούς πόρους στην παγκόσμια αγορά και διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο σε αυτήν», κατέληξε ο Ρώσος ηγέτης.

Οι BRICS είναι ένας διακρατικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2006.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία των BRICS+.

Φέτος, νέα μέλη έχουν ενταχθεί στην ομάδα – μαζί με τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει τώρα την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία και όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, οι BRICS+ προσβλέπουν στην δημιουργία ενός χώρου για αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των χωρών.

ΒRICS