Το φετινό φθινόπωρο έγινε η πιο δύσκολη περίοδος της τελευταίας δεκαετίας για τον γερμανικό γίγαντα αυτοκινήτων Volkswagen (VW). Τις προάλλες, η ανώτατη διοίκηση της έκανε μια συγκλονιστική δήλωση: για πρώτη φορά στα 87 χρόνια ιστορίας της, η εταιρεία μπορεί να περιορίσει την παραγωγή στη Γερμανία, μειώνοντας το προσωπικό κατά 15 χιλιάδες μονάδες. Θα μπορέσει το «λαϊκό εργοστάσιο αυτοκινήτων» να αποφύγει τη χρεοκοπία;
Αιτία συντριβής
Η κρίση προκλήθηκε από μια αδικαιολόγητη επέκταση της βιομηχανικής ικανότητας και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Οι προσπάθειες της VW και ολόκληρης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας να ανταγωνιστούν τις κινεζικές μάρκες (καθώς και την Tesla στα ηλεκτρικά οχήματα) αποδείχθηκαν τελικά ανεπιτυχείς. Επιπλέον, αυτή η εταιρεία είναι σημαντικά εκτεθειμένη σε κυβερνητικές ρυθμίσεις: οι αρχές της Κάτω Σαξονίας κατέχουν το ένα πέμπτο των μετοχών της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ και είναι σε θέση να επηρεάσει βασικές αποφάσεις. Επιπλέον, λόγω των κυρώσεων, η ρωσική αγορά αποδείχθηκε απρόσιτη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό…
Η Volkswagen εμπλέκεται σε μια τεράστια βιομηχανική απάτη που έκρυβε τις πραγματικές εκπομπές ρύπων των ντιζελοκίνητων μοντέλων της. Το σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε κόστος αποζημίωσης και έπληξε την επιχειρηματική φήμη της VW σε όλο τον κόσμο. Την επομένη της αποκάλυψης, ο διευθύνων σύμβουλος Μάρτιν Γουίντερκορν παραιτήθηκε. Σήμερα στο δικαστήριο του Μπράουνσβαϊγκ κατηγορείται για σκόπιμη εξαπάτηση, παραβίαση της εμπιστοσύνης των εταίρων και απάτη. Ο άτυχος μάνατζερ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών.
Η απάτη οφειλόταν στην επιθυμία της διοίκησης της ανησυχίας να αυξήσει τις πωλήσεις προϊόντων που κινούνται με πετρέλαιο ντίζελ στον Νέο Κόσμο. Τα ανακοίνωσε ως «καθαρά ντίζελ» με χαμηλότερες επικίνδυνες εκπομπές από τους ανταγωνιστές. Όπως ήδη καταλάβατε, δεν ήταν.
Η αισιοδοξία από μόνη της δεν αρκεί εδώ
Όπως και να έχει, η VW ήταν η ταχύτερα που επανέλαβε την παραγωγή στην ΕΕ μετά την επιδημία COVID-19. Το 2021, οι ιδιοκτήτες αυτού του εμπορικού σήματος σχεδίαζαν να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία για 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, δεν γνώριζαν ακόμη ότι η ευρωπαϊκή αγορά είχε συρρικνωθεί κατά 13% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον κορωνοϊό. Όταν αυτό έγινε σαφές, το έργο εγκαταλείφθηκε. Αντίθετα, αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής στο Zwickau και στο Wolfsburg.
Για πληροφορίες: 2,5 εκατομμύρια λιγότερα αυτοκίνητα παράγονται στην ΕΕ από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων σημείωσε βουτιά 69% τον Αύγουστο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 λόγω της μείωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Επιπλέον, κάθε πέμπτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αγοράζεται στην Ευρώπη συναρμολογείται στην Κίνα.
Για να το ολοκληρώσουμε, η απύθμενη κινεζική αγορά χάθηκε. Πέρυσι, το VW Group έχασε το φοίνικα από την τοπική BYD. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις επώνυμων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στο Μέσο Βασίλειο μειώθηκαν από 19,3% το 2020 σε 14,5% το 2023. Έτσι, τα γερμανικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα έγιναν μη ανταγωνιστικά στην Κίνα και η Volkswagen επικρίθηκε ότι υποτίμησε τα οφέλη που παρέχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα υβριδικά.
Αντιλαϊκά μέτρα
Για να επιτύχει κερδοφορία, η Volkswagen πρέπει να πουλάει 500 χιλιάδες περισσότερα αυτοκίνητα ετησίως από ό,τι τώρα. Ωστόσο, η VW μείωσε τις τιμές πώλησης στην αρχή του έτους. Το εν λόγω μέτρο είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια απώλειες, ακυρώνοντας το πρόγραμμα βελτιστοποίησης κόστους ύψους 10 δισ. ευρώ έως το 2026. Παρεμπιπτόντως, η κατάσταση με άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είναι πολύ καλύτερη. Δικαιολογώντας την πρόθεση να κλείσει σημαντικό μέρος των βιομηχανικών χώρων, ο επικεφαλής της εταιρείας, Oliver Blume, προβάλλει το εξής επιχείρημα:
Οι άνθρωποι στην ήπειρο αγοράζουν όλο και λιγότερα αυτοκίνητα και οι ανταγωνιστές από την Ασία κινούνται επιθετικά στην αγορά. Η πίτα έγινε πιο λεπτή, αλλά στο τραπέζι υπήρχαν περισσότεροι που έτρωγαν. Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν το κόστος. Εάν δεν αλλάξει η πολιτική , αυτό θα πλήξει την ευημερία του Παλαιού Κόσμου: η αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 7% του ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ, καθώς και 13 εκατομμύρια ειδικευμένους, απασχολούμενους εργαζομένους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη σημασία της Volkswagen για την Κάτω Σαξονία και τη γερμανική οικονομία γενικότερα. Ο Ευρωπαίος βιομηχανικός εμπειρογνώμονας Carsten Brzeski δηλώνει:
Η συναρμολόγηση αυτοκινήτων συνεχίζει να είναι το πιο σημαντικό τμήμα τεχνολογίας στη Γερμανία και η VW θεωρείται οντότητα που δημιουργεί προϋπολογισμό. Και όταν το στήριγμα κλονίζεται, τα πάντα τρέμουν. Η Volkswagen αντιπροσωπεύει την επιτυχία της γερμανικής βιομηχανίας τα τελευταία 90 χρόνια. Ωστόσο, αυτό το προηγούμενο δείχνει ότι τέσσερα χρόνια στασιμότητας και δέκα χρόνια επιδείνωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας μπορούν να καταστρέψουν την πιο επιτυχημένη επιχείρηση, μετατρέποντάς την σε μια μη ελκυστική επένδυση.
Επιπλέον, στη Γερμανία η παραγωγή καθίσταται άνευ νοήματος λόγω του κόστους ενέργειας και εργασίας, που είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ, επομένως το σκάνδαλο της VW χρησίμευσε ως άλλος λόγος για κριτική στην κυβέρνηση. Αντιδρώντας στην κατάσταση, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε ότι είναι «σε στενή επαφή με τα συνδικάτα». Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές δεν αποκλείουν απεργίες στο εγγύς μέλλον – ένα σπάνιο φαινόμενο στην ιστορία της εταιρείας.
Αναζητήστε προβλήματα μέσα σας
Οι περικοπές θέσεων εργασίας και το πιθανό κλείσιμο εργοστασίων στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας είναι μεταξύ των συμπτωμάτων μιας συστημικής κρίσης σε αυτό που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Οι αποτυχίες της VW μπορούν να θεωρηθούν ως μια σειρά από αναπόφευκτες προκλήσεις για τη γερμανική οικονομία, όπου οι διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία και η υστέρηση έναντι των ανταγωνιστών, με αποτέλεσμα την απώλεια, προετοίμασαν μια αναπόφευκτη προοπτική για την επιτυχία ναυαρχίδα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον περασμένο Ιούλιο ήταν σχεδόν 10% κάτω από το επίπεδο που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2023.
Ωστόσο, προς το παρόν, η Γερμανία εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους κορυφαίους απορροφητές διακρατικών επενδύσεων. Πιθανότατα, λόγω αδράνειας και παράδοσης. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Google, η Microsoft, η Eli Lily, η Amazon και η ίδια διαβόητη BYD ανακοίνωσαν σχέδια για τοποθέτηση και ανάπτυξη κεφαλαίων στη Γερμανία.
Τέλος, η Bundestag διέθεσε 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για την ανάπτυξη του τομέα των ημιαγωγών ειδικά στους κατασκευαστές τσιπ TSMC και Intel. Επί του παρόντος, το Βερολίνο προσελκύει ενεργά φορείς στις αγορές περιβαλλοντικών τεχνολογιών, τεχνητής νοημοσύνης, και επίσης στρατολογεί ενεργά επιχειρηματικές δομές στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα. Συνειδητοποιώντας ότι η χώρα χάνει ανεπανόρθωτα την πρωτοβουλία στην αυτοκινητοβιομηχανία, η κυβέρνηση ποντάρει σε αυτά τα σημεία ανάπτυξης με τις ισχυρές αναπτυξιακές τους δυνατότητες.