(VIDEO HIGHLIGHTS): Νίκη στο μπάσκετ – “Μία απ’ όλα” στην μπάλα

Άλμπα Βερολίνου - Παναθηναϊκός 77-87 / Ολυμπιακός – Μπράγκα 3-0 / Μπόρατς Μπάνια Λούκα - ΠΑΟ 1-1 / ΠΑΟΚ - Στεάουα 0-1

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

 

Άλμπα Βερολίνου – Παναθηναϊκός 77-87

 

Ξεκίνημα με το… δεξί για τον πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό Aktor, στην πρεμιέρα της νέας σεζόν της Euroleague. Οι «πράσινοι» επέστρεψαν στη γερμανική πρωτεύουσα, στο Βερολίνο, εκεί που πριν από λίγους μήνες σήκωσαν το 7ο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους και μπροστά σε 1.000+ οπαδούς τους «καθάρισαν» την ούτως ή άλλως υποδεέστερη ομάδα του Ίσραελ Γκονζάλες, παρά τα δικαιολογημένα “black out” τους.

 

Το «τριφύλλι» προσπάθησε να κυκλοφορήσει την μπάλα με τους top level χειριστές του (21 ασίστ/4 λάθη), «έβγαλε» ορισμένους αυτοματισμούς και όταν ήταν συγκεντρωμένο ανέβαζε το τέμπο. Βέβαια, οι νέοι παίκτες, οι αγωνιστικές δοκιμές και η… εποχή έδειξαν πως ο Παναθηναϊκός Aktor δεν είναι ακόμα έτοιμος. Κάτι που αποτυπώθηκε από ορισμένα «νεκρά» διαστήματα, όπως στο 3ο δεκάλεπτο, αλλά και στην 4η περιόδο, όταν ο αγώνας φάνταζε «τελειωμένος».

Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ουδέποτε αισθάνθηκε ουσιαστικό… φόβο από την Άλμπα και είχε τον έλεγχο σε όλο το ματς. Έτσι, έκανε το 1-0 στην νέα Euroleague και μπήκε με το «δεξί».

Ο Κώστας Σλούκας ήταν άστοχος μέχρι το 30′ (1/6 σουτ), αλλά εν τέλει «σφράγισε» το διπλό, ολοκληρώνοντας το ματς της 1ης αγωνιστικής με 10 πόντους και 5 ασίστ. Από την μεριά του, ο Κέντρικ Ναν σημείωσε 16 πόντους και μοίρασε 4 ασίστ, με τον Ματίας Λεσόρ να μην έχει αντίπαλο στο ζωγραφιστό (14π., 7ρ.). Πολύτιμος ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ στην τελική ευθεία (11 πόντοι, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο), 5 ασίστ στο επίσημο ντεμπούτο του ο Λορένζο Μπράουν, ξανά «κλειδί» ο Τζέριαν Γκραντ (10π., 2ασ., 1κλ.).

Στην αντίπερα όχθη, πρώτοι σκόρερ των Γερμανών ήταν οι Ουίλ ΜακΝτάουελ – Ουάιτ (13π.), Μάρτιν Χέρμανσον (12π.) και Τρέβιον Ουίλιαμς (11π.). «Άγγιξε» το double – double ο Καλίφα Κουμάντζε (8π., 12ρ.).

Κυρίαρχο ξεκίνημα και… κουμάντο των πρωταθλητών με τη γραμμή των ψηλών τους

Ο Λορένζο Μπράουν άρχισε… πενταδάτος, δίπλα στους Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ, με τους πρωταθλητές Ευρώπης να βρίσκουν 5π. από τον Ντίνο Μήτογλου και αμυντική προσήλωση για το 5-11 στο 5′. Μάλιστα, με τον Λεσόρ να… ζεσταίνεται οι κυρίαρχοι φιλοξενούμενοι πήγαν σε διψήφια απόσταση από νωρίς (7-17 στο 7′).

Ο Αταμάν άλλαξε το δίδυμο στα γκαρντ του, αλλά και τον Μήτογλου των 2φ., όμως ο Γκριγκόνις ευστόχησε πίσω από τα 6,75μ. για το double score (11-22 στο 8′), ενώ λίγο αργότερα πάτησαν παρκέ για πρώτη φορά και οι Τσεντί Οσμάν – Ομέρ Γιούρτσεβεν (17-26 στο 10′). Συνολικά, στην 1η περίοδο ο Παναθηναϊκός Aktor έβρισκε το καλάθι… όπως ήθελε (8π. ο Λεσόρ με 3/3 δίποντα, 2/2 βολές) και έκανε κουμάντο.

Δοκίμασε σχήματα ο Αταμάν, σταθερά μπροστά οι φιλοξενούμενοι

Η second unit (Σλούκας, Γκραντ, Οσμάν, Ερνανγκόμεθ, Γιούρτσεβεν) διατήρησε την… απόσταση ασφαλείας με τις δημιουργίες του «πράσινου» αρχηγού (20-30 στο 12′ και 25-35 στο 14′). Σε εκείνο το σημείο ο Ναν επέστρεψε, αλλά οι Γερμανοί… ανέβασαν ταχύτητα, βρίσκοντας λύσεις πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (32-37 στο 16′ με 3/3 3π. στη 2η περίοδο).

Ο Αταμάν, λοιπόν, κάλεσε τάιμ άουτ και δοκίμασε ένα πιο χαμηλό σχήμα με τους starters (Μπράουν, Ναν, Γκριγκόνις) και τον Οσμάν στο «4». Ο Τούρκος φόργουορντ με ένα τρίποντο και ένα κόψιμο έδωσε το… σύνθημα και το δυναμικό κάρφωμα του Λεσόρ έφερε ακόμα μία διψήφια διαφορά γρήγορα (32-42 στο 17′). Έτσι, ο Αταμάν συνέχισε τα ασυνήθιστα σχήματα, αυτή τη φορά με τη σύντομη χρησιμοποίηση των Λεσόρ – Γιούρτσεβεν μαζί στο παρκέ. Ο Ναν (7π.) ευστόχησε στο 5ο «πράσινο» τρίποντο της βραδιάς, η Άλμπα πήρε δυο επιθετικά ριμπάουντ και στο ημίχρονο ο πίνακας «έγραφε» 36-45.

Δεν το «καθάρισαν» οι «πράσινοι», πιο απειλητικοί οι Γερμανοί

Οι Σλούκας – Ναν ξεκίνησαν μαζί το β’ μέρος και το «θηρίο» Λεσόρ (14π. στο 22′) διαμόρφωσε το 38-49. Ο άστοχος Γκριγκόνις (1/4 3π.) έδωσε τη θέση του στον Οσμάν, αλλά η ελληνική ομάδα δεν έβρισκε σκορ από το τρίποντο και η Άλμπα μείωσε (45-51 στο 25′).

Ο Μπράουν γύρισε στο παιχνίδι, όμως ο Καλίφα Κουμάντζε νίκησε δυο φορές τον Λεσόρ και ξεσήκωσε την “Uber Arena” (47-51 στο 26′). Με τους Οσμάν – Ναν ο Παναθηναϊκός Aktor πήρε ένα 5-0 στο ανοιχτό γήπεδο (47-56 στο 27′). Ωστόσο, η Άλμπα παίζοντας στο… γνωστό τέμπο εκμεταλλεύτηκε τα «πράσινα» λάθη και «απάντησε». Ο Μάρτιν Χέρμανσον έκανε εξαιρετική δουλειά (10π., 1ασ.) και οι Γερμανοί μείωσαν στο καλάθι (54-56 στο 28′). Τότε «μίλησαν» οι Μπράουν (54-59, γκολ – φάουλ) και Ερνανγκόμεθ (54-62, 3π.), με τον Αταμάν να χρησιμοποιεί τρεις χειριστές μαζί στο παρκέ, βλέποντας την κάπως χαλαρή ομάδα του να μην παίρνει σωστές αποφάσεις (57-62 στο 30′).

Ναν, Χουάντσο, Σλούκας και… 1-0 στην νέα Euroleague

Στο 4ο δεκάλεπτο οι πρωταθλητές Ευρώπης -με σοβαρότητα και ενέργεια στην άμυνα- πήραν σκορ από τον ορεξάτο Κέντρικ Ναν και γρήγορα σε ακόμα ένα διψήφιο προβάδισμα (57-68 στο 33′). Η Άλμπα δεν σούταρε καλά πίσω από τα 6,75μ., σε αντίθεση με τον Γκραντ, που βρήκε στόχο για το 57-71 στο 34′. Επί της ουσίας, μέσα σε λιγότερα από 4′ οι παίκτες του Αταμάν έκαναν ένα 9-0 σερί, για να «αγκαλιάσουν» το διπλό. Εκεί που το ματς έδειχνε «τελειωμένο», η Άλμπα βρήκε ένα δικό της 8-0 και ο Τούρκος τεχνικός πήρε τάιμ άουτ, φανερά προβληματισμένος από το “black out” (68-73 στο 35′). Ο Σλούκας επέστρεψε άμεσα, ο πολύτιμος Ερνανγκόμεθ ευστόχησε για τρεις και λίγο αργότερα ο αρχηγός βρήκε σημάδι πίσω από τα 6,75μ. (68-79 στο 36′). Βέβαια, και πάλι τίποτα δεν είχε «κλειδώσει».

Με τους Κουμάντζε – Ουίλιαμς οι Γερμανοί μείωσαν ξανά (73-79 στο 37′), ο Γκραντ αστόχησε και ο Λουίς Ολίντε με 2/3 βολές έκανε το 75-79 (38′). Όμως και πάλι εκείνος που έλυσε τον… γρίφο ήταν ο Σλούκας. Ο Έλληνας γκαρντ έβαλε νέο τρίποντο για το 75-82, ο Γκραντ με τη σειρά του ευστόχησε για το 75-85 (39′) και εκεί μπήκε ο… επίλογος για το 1-0 στην νέα Euroleague (77-87).

Τα Δεκάλεπτα: 17-26, 36-45, 57-62, 77-87.

 


Ολυμπιακός – Μπράγκα 3-0

 

Η πρώτη φετινή «εμφάνιση» του… περσινού Ολυμπιακού, οδήγησε στην καλύτερη εμφάνιση των «ερυθρόλευκων» ως τώρα στη σεζόν και αντίστοιχα την πρώτη τους ευρωπαϊκή νίκη ως κάτοχοι του Conference League. Στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της League Phase του Europa League, ο Ολυμπιακός καθάρισε 3-0 τη Μπράγκα των Καρβαλιάλ και Όρτα στο «φλεγόμενο» Καραϊσκάκη και πήρε το πρώτο του «τρίποντο» στη διοργάνωση.

 

 

Ξέσπασμα των Πειραιωτών σε αγωνιστικό επίπεδο, με την είσοδο του Χρήστου Μουζακίτη στα χαφ και την παρουσία του Ροντινέι ως εξτρέμ να απογειώνουν την ομάδα του Μεντιλίμπαρ, η οποία εμφάνισε και πάλι την τρομερή ομαδική πίεση που τη χαρακτήρισε στην πρώτη σεζόν του Βάσκου τεχνικού στο τιμόνι της. Ο 17χρονος μαζί με τον Έσε (1 γκολ) έκοβαν κι έραβαν στα χαφ, ο Βραζιλιάνος ήταν και πάλι… καταιγιστικός (1 ασίστ), ενώ φυσικά ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί -ποιος άλλος- ήταν ο εκτελεστής, με δύο ακόμη γκολ.

Πρακτικά κανείς «ερυθρόλευκος» δεν υστέρησε, με τον Ολυμπιακό να βρίσκει σε ιδανικό σημείο -πριν το ντέρμπι αιωνίων- μια εξαιρετικά χρήσιμη εμφάνιση τόσο σε αγωνιστικό όσο και ψυχολογικό επίπεδο, πέρα από τα αυτονόητα οφέλη της νίκης. Αντίθετα, η τρομερά υποτονική πορτογαλική ομάδα απείλησε μονάχα σε δύο φάσεις -τις οποίες «καθάρισε» ο Τζολάκης- και στο υπόλοιπο ματς ήταν σταθερά σε παθητικό ρόλο, με όλα τα ατού της άψογα κλεισμένα. Στην επόμενη αγωνιστική πια, στις 24 του μηνός, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στην έδρα της Μάλμε, με μια καλή ευκαιρία να διπλασιάσει τις νίκες του που θα τον φέρουν σε θέση ισχύος.

Κυρίαρχος από νωρίς

Ως προς την εικόνα και την εξέλιξη του ματς, από τα πρώτα λεπτά ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα με την κατοχή μπάλας, με πολύ έντονη και οργανωμένη πίεση, βρισκόμενος σταθερά γύρω και μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Με υπομονετικό παιχνίδι, καλή ένταση και ρυθμό, κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, έκλεισε όλα τα ατού της Μπράγκα και κυρίως θύμισε για πρώτη φορά φέτος την περσινή ομάδα, με την πίεση αυτή να είναι και το Νο1 στοιχείο του παιχνιδιού του -το κλειδί που ξεκλείδωσε το παιχνίδι- και που οδήγησε και στα τρία «ερυθρόλευκα» γκολ.

Στο 6ο λεπτό η Μπράγκα είχε την πρώτη υποψία φάσης στο ματς, μετά από κακό διώξιμο του Τζολάκη, όμως το πλασέ του Μπρούμα εκτός περιοχής δεν απείλησε. Στο 19′ ο Ολυμπιακός απείλησε και αυτός για πρώτη φορά με την κάθετη του Τσικίνιο να βγάζει τετ-α-τετ τον Ελ Κααμπί, αλλά ο Ματέους κατάλαβε και βγήκε εγκαίρως για να διώξει. Στο 21′ οι Πορτογάλοι κατέγραψαν την πρώτη από τις δύο μεγάλες φάσεις τους -τουλάχιστον σε σημείο του αγώνα που είχαν νόημα- με τον Γκάμπρι να πατά περιοχή μετά από γέμισμα και να κάνει το πλασέ, αλλά τον Τζολάκη να καθαρίζει με καίρια έξοδο και επέμβαση.

Μετά τη φάση αυτή, ακολούθησαν τρεις για τον Ολυμπιακό. Στο 25′ ο Ροντινέι έκλεψε, προχώρησε και πάτησε περιοχή, έκανε το διαγώνιο σουτ, αλλά έσωσε ο Ματέους. Σε κόρνερ απομάκρυνε ο γκολκίπερ της Μπράγκα και το πολύ καλό σουτ του Έσε στο 31′, ενώ ένα δίλεπτο μετά η κοντινή κεφαλιά του Ελ Κααμπί μετά από σέντρα του Ροντινέι, πήγε επίσης πάνω του.

Οι τελευταίες δύο φάσεις του πρώτου ημιχρόνου ήταν και οι πιο κομβικές του ματς. Στο 38′ η Μπράγκα έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της στο 0-0, όταν Αντρέ και Ρικάρντο Όρτα συνδυάστηκαν άψογα στην περιοχή, ο δεύτερος βρέθηκε σε θέση βολής και εκτέλεσε με το αριστερό από κοντά, με τον Τζολάκη να κάνει απίθανη επέμβαση με το δεξί χέρι. Στο φινάλε του 45λεπτου πια όμως, ήρθε το ερυθρόλευκο γκολ, στο τέλειο σημείο φυσικά για την ομάδα που προηγείται. Ο Αντρέ Όρτα έκανε τραγικό γύρισμα προς τα πίσω, ο Ζέλσον κατέβασε, έστρωσε στον Ελ Κααμπί που έκανε το πλασέ, η μπάλα κόντραρε στον Φερέιρα και κατέληξε στα δίχτυα για το 1-0.

«Έγειρε» το Καραϊσκάκη και… πάρτι

Στο δεύτερο ημίχρονο πια, με το γκολ στην «τσέπη» και το άγχος να έχει φύγει, ο Ολυμπιακός κατάπιε την Μπράγκα του Καρβαλιάλ, πιάνοντάς τη από το λαιμό και τιμωρώντας κάθε λάθος της. Στο 46′ ο Κοστίνια έκανε το γύρισμα στην περιοχή, ο Ελ Κααμπί το πλασέ στην κίνηση, με τον Ματέους να σώζει ξανά. Λίγο μετά όμως, δεν μπόρεσε να γλιτώσει το δεύτερο γκολ των Πειραιωτών. Στο 53′, ο Ροντινέι έκλεψε και έφυγε στην κόντρα, έκανε το γύρισμα για τον Ελ Κααμπί που κόντραρε, με τον Έσε να παίρνει το «ριμπάουντ» και με ωραίο πλασέ στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι, να γράφει το 2-0.

Ένα δίλεπτο αργότερα, μετά από τρομερή συνεργασία των γηπεδούχων, ο Τσικίνιο βρέθηκε σε θέση βολής αλλά σούταρε άουτ. Τελικά, το 3-0 που καθάρισε οριστικά το ματς ήρθε γρήγορα γρήγορα, στο 59ο λεπτό. Τρομερό πρέσινγκ του Ελ Κααμπί στον Ματέους οδήγησε σε λάθος πάσα, ο Γουίλιαν με τη μία βρήκε τον Ροντινέι, αυτός αυτός επίσης με τη μία έκανε το γύρισμα για τον Μαροκινό και αυτός από θέση που σπανίως αστοχεί έκανε το 3-0 με απλό πλασέ στην κίνηση.

Από εκεί και έπειτα, οι δύο ομάδες έκαναν πολλές αλλαγές, η μπάλα… γύρισε, αλλά ο Ολυμπιακός είχε πια «κλειδώσει» το ματς. Ένα πλασέ του Ρικάρντο Όρτα στο 70′ το καθάρισε ο Κάρμο πάνω στη γραμμή, ενώ στο 84′ μια προβολή του Κοστίνια από κοντά μετά από φάουλ του Ολιβέιρα, πέρασε λίγο άουτ. Τίποτα άλλο δεν είχε σημασία πια στο ματς, με τον Ολυμπιακό να κάνει την καλύτερή του εμφάνιση στη σεζόν και να φτάνει δίκαια σε μια ακόμη μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη -και κυρίως με μια εικόνα που τόσο είχε ανάγκη.

Οι συνθέσεις των ομάδων: 
Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ / 4-2-3-1): Τζολάκης, Ορτέγκα, Κάρμο (80′ Πιρόλα), Ρέτσος (73′ Ντόη), Κοστίνια, Μουζακίτης, Έσε, Μαρτίνς (73′ Ολιβέιρα), Τσικίνιο (58′ Γουίλιαν), Ροντινέι (80′ Μασούρας), Ελ Κααμπί.
Μπράγκα (Κάρλος Καρβαλιάλ / 4-4-2): Ματέους,  Μαρίν (68′ Φερνάντες), Εμπί, Νιακατέ, Φερέιρα, Γκάμπρι (Γκαρμπί), Ρ. Όρτα, Α. Όρτα (68′ Γκόμες), Καρβάλιο (46′ Γκόρμπι), Μπρούμα, Φερνάντεθ (68′ Ελ Καζανί).
Διαιτητής: Νταμιάν Σιλβέστρζακ (Πολωνία)
Βοηθοί: Πάβελ Σοκολνίτσκι (Πολωνία), Άνταμ Καράσεβιτς (Πολωνία)
Τέταρτος: Μάρτσιν Κότσανεκ (Πολωνία)
VAR: Πιότρ Λάσικ (Πολωνία)
AVAR: Πάβελ Μάλεκ (Πολωνία)

 


Μπόρατς Μπάνια Λούκα – Παναθηναϊκός 1-1

 

Μία μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσει νικηφόρα την παρουσία του στη League Phase του Conference, πέταξε ο Παναθηναϊκός απόψε στη Βοσνία μένοντας στο 1-1 με τη Μπόρατς. Μπάνια Λούκα.

Οι πράσινοι ήταν ανώτεροι από τους πρωταθλητές Βοσνίας αλλά σπατάλησαν τις ευκαιρίες που δημιούργησαν και δεν κατάφεραν να νικήσουν μία υποδεέστερη ομάδα. Μέσα σε όλα, είχε και μία απίθανη διαιτησία, με τον Αζέρο ρέφερι, που δεν του έδωσε πέναλτι και επέτρεψε τα σκληρά, πολλές φορές αντιαθλητικά μαρκαρίσματα των γηπεδούχων.

 

 

Ο Ντιέγκο Αλόνσο προέβη σε εκτεταμένο ροτέισον ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό πραγματοποιώντας έξι αλλαγές στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού σε σχέση με το ματς με την ΑΕΚ, δίνοντας για πρώτη φορά φέτος φανέλα βασικού στον Σπόραρ και τοποθετώντας -επίσης για πρώτη φορά- δίδυμο Μαξίμοβιτς με Τσέριν στον άξονα της μεσαίας γραμμής με τον Μπακασέτα σε πιο ελεύθερο ρόλο μπροστά τους.

Ο Σλοβένος είχε εμφανές πρόβλημα αγωνιστικού ρυθμού και δεν κατάφερε να μπει στο πνεύμα του αγώνα, αλλά η τριπλέτα στη μεσαία γραμμή λειτούργησε αρκετά καλά, έχοντας και τη βοήθεια του Τζούρισιτς από αριστερά που είχε κέφια και έβγαζε ωραίες συνεργασίες με τον Μλαντένοβιτς.

Σε μία απ’ αυτές, αρκετά νωρίς στο ματς (11’) ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ανοίξει το σκορ (0-1), με ένα πανέμορφο γκολ από πλευράς συνεργασίας. Οι δύο Σέρβοι, Τζούρισιτς-Μλαντένοβιτς, συνεργάστηκαν υπέροχα, ο τελευταίος έβγαλε ιδανική σέντρα προς τον Μπακασέτα, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Σισκόφκι κι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, βάζοντας το τριφύλλι μπροστά στο σκορ.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Μπακασέτας έβγαλε τον Σπόραρ τετ α τετ αλλά αυτός πλάσαρε πάνω στον τερματοφύλακα, σε μία μεγάλη ευκαιρία για δεύτερο τέρμα από τους πράσινους, που έφτασαν κοντά στο γκολ και στο 43’ μετά από φάση διαρκείας που ελέγχθηκε από τον VAR για χέρι-πέναλτι του Βούκσεβιτς.

Ο Μπακασέτας εκτέλεσε κόρνερ, ο Μαξίμοβιτς σούταρε πάνω στον Βούκσεβιτς και κατόπιν ο Πελίστρι δεν κατάφερε να νικήσει τον τερματοφύλακα, ενώ το νέο σουτ του Μαξίμοβιτς κόντραρε ξανά!

Οι πρωταθλητές Βοσνίας προσπάθησαν να αντιδράσουν αλλά με εξαίρεση ένα καλοχτυπημένο φάουλ του Ντεσπότοβιτς που έφυγε άουτ, αρκέστηκαν σε μακρινά σουτ που δεν ανησύχησαν τον Ντραγκόφσκι. Ετσι, οι δύο ομάδες πήγαν στην ανάπαυλα των ημιχρόνων με τον Παναθηναϊκό να προηγείται δίκαια με 1-0.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Μπόρατς ισοφάρισε στην πρώτη της επίσκεψη στην άμυνα του Παναθηναϊκού, από στατική φάση. Ο Ερέρα εκτέλεσε φάουλ από πλάγια αριστερά κι ο Ντεσπότοβιτς με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 1-1 (50’).

Δύο λεπτά αργότερα ο Ντραγκόφσκι απογειώθηκε για να αποκρούσει το σουτ του Ερέρα που πήγαινε στο «παραθυράκι».

Ο Παναθηναϊκός στο 62’ έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Μπακασέτα να δίνει ωραία στον Τζούρισιτς κι αυτός να στρώνει τη μπάλα υπέροχα στον Μαξίμοβιτς, που όμως πλάσαρε από το πέναλτι ελάχιστα εκατοστά δίπλα απ’ το δοκάρι.

Τρία λεπτά μετά ο Αλόνσο έριξε στη μάχη τους Τετέ και Ουναϊ και στο καπάκι τον Ιωαννίδη, ο οποίος στο αμέσως επόμενο λεπτό βρήκε τετ α τετ με τον Σισκόφσκι από κάθετη του Ουναϊ, αλλά πλάσαρε πάνω του (70’).

Δύο λεπτά μετά ο Τετέ με «κεραυνό» τράνταξε το κάθετο δοκάρι (72’), στο 85’ ο Μλαντένοβιτς δεν κατάφερε να σκοράρει από ωραία κάθετη του Τετέ και στο 90+1’ ο Ιωαννίδης με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα άουτ.

Οι συνθέσεις των ομάδων: 

ΜΠΟΡΑΤΣ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ (Μλάντεν Ζίζοβιτς / 4-2-3-1): Σισκόφσκι, Μ. Βούκσεβιτς (67’ Κούρζιτς), Μέγερς, Καρολίνα, Ερέρα, Όγκρινετς, Σκόρουπ (67’ Νικόλοφ), Κουλάσιν, Σάβιτς (88’ Κάβιτς), Σρέσκοβιτς, Ντεσπότοβιτς (88’ Μάρσετιτς).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντιέγκο Αλόνσο / 4-2-3-1): Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας, Ίνγκασον, Σένκεφελντ, Μλαντένοβιτς, Μαξίμοβιτς (78’ Μαξίμοβιτς), Τσέριν (65’ Τετέ), Πελίστρι (65’ Ουναϊ), Μπακασέτας (78’ Αράο), Τζούρισιτς, Σπόραρ (69’ Ιωαννίδης).

 


ΠΑΟΚ – Στεάουα 0-1

 

Μετά την ήττα με 3-1 από τη Γαλατασαράι στην πρεμιέρα του Europa League, ο ΠΑΟΚ είχε… κυκλώσει το ματς απέναντι στην Στεάουα, στο σπίτι του, προκειμένου να «σπάσει» το ρόδι. Ένα must win παιχνίδι για τους Θεσσαλονικείς που προέρχονταν από μία δύσκολη εβδομάδα με δύο αρνητικά αποτελέσματα. Με ίδιο κίνητρο αλλά διαφορετική αφετηρία, η FCSB είχε ξεκουράσει παίκτες στο ματς πρωταθλήματος και είχε κάνει τη δουλειά της απέναντι στη Ρίγα (4-1).

 

 

Χωρίς εκπλήξεις κινήθηκαν οι δύο προπονητές, με τον φιλοξενούμενο Ηλία Χαραλάμπους να παρουσιάζει μία άκρως αναμενόμενη ενδεκάδα με Λιξάντρου – Σουτ στα χαφ και Ντάνιελ Μπιρλιγκέα στην κορυφή. Το… ευρωπαϊκό δίδυμο Οζντόεφ – Καμαρά εμφανίστηκε και από την πλευρά του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, με τον Τσάλοβ στην κορυφή και τον Ντεσπόντοφ σε βασικό πλάνο αντί του Αντρίγια.

Ο ΠΑΟΚ ανέλαβε με το… καλησπέρα τα ηνία του ματς, έχοντας ευκαιρίες να ανοίξει το σκορ, ωστόσο, πληγώθηκε από τους Ρουμάνους στην εκπνοή του ημιχρόνου, σε μία φάση που ελέγχεται για την αμυντική του αντίδραση. Μόλις στο 9ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Δικέφαλος έκανε αίσθηση στην εστία της Στεάουα, με την κεφαλιά του Μπάμπα μετά από σέντρα του Ντεσπόντοφ, ωστόσο, ο Ταρνοβάνου έδιωξε ενστικτωδώς.

Οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν διαρκώς ρήγματα με συνεχή κυκλοφορία της μπάλας και συνδυασμούς έξω από τη μεγάλη περιοχή, έχοντας περιορίσει στο μεγαλύτερο μέρους του 45λεπτου την FCSB σε ένα παθητικό ρόλο, με διπλές ζώνες άμυνας στα μετόπισθεν.

Στο 14′ ο Τάισον προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Ρουμάνο πορτιέρε, σουτάροντας με το αριστερό αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες του ΠΑΟΚ σημειώθηκε στο 28΄ όταν σε φάση διαρκείας στην περιοχή των φιλοξενούμενων, η μπάλα κατέληξε στον Ντεσπόντοφ που από δύσκολη γωνία έστειλε τη μπάλα δοκάρι και άουτ! «Τρομακτική» ευκαιρία για τον Δικέφαλο και στο 39′, όταν ο Τάισον βρέθηκε απέναντι στον τερματοφύλακα της Στεάουα έπειτα από εξαιρετική πάσα του Κωνσταντέλια, άδειασε τον Κρέτσου, όμως ο Ταρναβάνου είχε απάντηση.

Τρία λεπτά αργότερα, το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για να εξαργυρώσει την ανωτερότητά του αλλά και πάλι δεν βρήκε αποτέλεσμα, μετά την κομπίνα στο κόρνερ με τον Ντεσπόντοφ. Ο Βούλγαρος εξτρέμ επιχείρησε τελικά την σέντρα, ο Καμαρά πήρε την κεφαλιά στην καρδιά της περιοχής των αντιπάλων αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δοκάρι της Στεάουα. Τι είχαν να επιδείξουν οι πρωταθλητές Ρουμανίας; Την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σουτ που δεν ανησύχησε τον Κοτάρσκι και κερδήθηκε από ένα «φθηνό» λάθος των ασπρόμαυρων.

Συνεπώς, στην πρώτη της ουσιαστικά καλή στιγμή μέσα στο α΄μέρος, η Στεάουα «εκτέλεσε» τον ΠΑΟΚ, πιάνοντας στον ύπνο την άμυνα του Δικέφαλου. Στις καθυστερήσεις, οι Ρουμάνοι αιφνιδίασαν τους γηπεδούχους με μία βαθιά μπαλιά, ο Ολάρου έγινε αποδέκτης της μπάλας, απέφυγε τον Μιχαηλίδη, μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά, γύρισε στον Μπιρλιγκέα που ανενόχλητος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1. Με αυτό το σκορ, με πολλές διακοπές και την αναγκαστική αλλαγή του Λιξάντρου, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην ανάπαυλα.

Με το πόδι στο γκάζι ο ΠΑΟΚ με την έναρξη του β΄μέρους, δημιουργώντας τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Η αποβολή του Ντάριους Ολάρου με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 55΄, έκανε τα πράγματα πιο εύκολα για τους γηπεδούχους, τουλάχιστον θεωρητικά, με την Στέαουα να στερείται τον αρχηγό της που έχει ξεκινήσει στα… κόκκινα.
Η αρχή έγινε με τον κεραυνό του Ντεσπόντοφ στο 52′ που δεν βρήκε στόχο, ακολούθησε ένα ακόμη δυνατό σουτ του Σάστρε από τα δεξιά της περιοχής ενώ η μεγαλύτερη απειλή σε εκείνο το «καυτό» 10λεπτο για τους ασπρόμαυρους έκλεισε με τον πορτιέρε της Στεάουα να καταγράφει τρομερή επέμβαση, καθώς εκτινάχθηκε στην αριστερή του γωνία και κράτησε ανέπαφη την εστία του!

Ο ΠΑΟΚ τα έπαιζε όλα γι΄όλα, την ώρα που οι Ρουμάνοι έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον στο γήπεδο, προκαλώντας διαρκώς διακοπές στο παιχνίδι, σε μία προσπάθεια να κόψουν τον ρυθμό του αγώνα και να κερδίσουν χρόνο. Τρομερός εκνευρισμός στις τάξεις του Δικεφάλου που έπρεπε να κρατήσουν την ψυχραιμία τους απέναντι σε κάθε είδους τακτική των αντιπάλων τους.

Στο 70′ ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρενέβη από τον πάγκο, επιστρατεύοντας τον Αντρίγια στο δεξί άκρο της άμυνας, αντί του Σάστρε, διατηρώντας τον Ντεσπόντοφ στην πλευρά. Στην κορυφή πέρασε ο Τισουντάλι ενώ ο Μπακαγιόκο αντικατέστησε τον Καμαρά και λίγα λεπτά αργότερα έγινε δίδυμο με τον Σβαμπ στα χαφ. Η συνύπαρξη Ντεσπόντοφ – Αντρίγια δεν κράτησε για πολύ καθώς στο 83΄ο Σορετίρε πήρε θέση στο δεξί φτερό της επίθεσης αντί του Βούλγαρου, με τον ΠΑΟΚ να ψάχνει μέχρι τέλους την τελική, την ενέργεια για το αποτέλεσμα αλλά και πάλι… τίποτα.

Η στατιστική λέει ότι ο ΠΑΟΚ έκανε πολλά πράγματα στο παιχνίδι, μέσα στα οποία… 27 τελικές έναντι των 6 της Στεάουα, αλλά η ουσία είναι πως δεν βρήκε στόχο και πληγώθηκε από τις κακές αποφάσεις στην τελική ενέργεια. Στο 97΄μέτρησε ένα ακόμη δοκάρι, αυτήν την φορά με τον Μιχαηλίδη, αλλά δεν άλλαξε κάτι μέχρι το φινάλε στον πίνακα του σκορ. Η Στεάουα έφυγε με ένα σπουδαίο «διπλό», αφήνοντας τον ΠΑΟΚ πληγωμένο από μία «κακή» ήττα που του κάνει τη ζωή δύσκολη στο Europa League.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Μπάμπα, Μιχαηλίδης, Κεντζιόρα, Σάστρε (Ζίβκοβιτς 70’), Καμαρά (Μπακαγιόκο 70’) ,Οζντόεφ (Σβαμπ 73’), Κωνσταντέλιας, Τάισον, Ντεσπόντοφ (Σορετίρε 83’), Τσάλοφ (Τισουντάλι 70’).

Στεάουα Βουκουρεστίου: Ταρνοβάνου, Κρέτου, Ντάβα, Τανάσε (Οκτ. Ποπέσκου 64’), Τσουτ, Μπιρλιγκέα, Λιξάντρου (Ετζούμα 45+5’), Μ. Ποπέσκου, Μπαλούτα (Μικουλέσκου 46’), Ολάρου, Ραντούνοβιτς.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ