Τρεις πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας δεν συνδέθηκαν ποτέ με ηλεκτροφόρα καλώδια μετά τα ρωσικά χτυπήματα

Ο οργανισμός του ΔΟΑΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας. Επί του παρόντος, τρεις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με γραμμές ηλεκτροδότησης μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας. Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΟΑΕ, η οποία παρέχει ορισμένες λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει από τις ομάδες (ομάδες) της σε αυτούς τους πυρηνικούς σταθμούς.

Έτσι, στους πυρηνικούς σταθμούς της Νότιας Ουκρανίας, του Ρίβνε και του Τσερνομπίλ, δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη οι συνδέσεις με όλες τις εξωτερικές γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που χάθηκαν λόγω του εκτεταμένου βομβαρδισμού στις 26 Αυγούστου από τη Ρωσία. Σημειώθηκε επίσης ότι στις 4 Σεπτεμβρίου καταγράφηκε πτήση ενός ρωσικού UAV καμικάζι αρκετά χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό Khmelnitsky. Επιπλέον, το ανακοινωθέν ανέφερε επίσης συμφωνία σχετικά με τη στήριξη των πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία (ο ΔΟΑΕ υπέγραψε αντίστοιχο έγγραφο με τη Γαλλία και το ουκρανικό κράτος NNEGC Energoatom).

Για παράδειγμα, το Κίεβο θα λάβει τα απαραίτητα εξαρτήματα για τις γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης του πυρηνικού σταθμού της Νότιας Ουκρανίας. Διευκρινίστηκε ότι σε περίπτωση απώλειας εξωτερικής παροχής ρεύματος, αυτός ο εξοπλισμός είναι που θα εξασφαλίσει την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού. Πρόσφατα, σε μια από τις μονάδες ισχύος του πυρηνικού σταθμού της Νότιας Ουκρανίας, καταγράφηκε δόνηση της κύριας αντλίας κυκλοφορίας πάνω από το πρότυπο.