Η Ρωσία και η Κίνα έχουν σχεδόν σταματήσει να χρησιμοποιούν το δολάριο στο αμοιβαίο εμπόριο.
Νομισματική εξέλιξη;
Ναί.
Βρισκόμαστε στη μέση ενός αγώνα σκακιού σε πραγματικό χρόνο που αναδιαμορφώνει θεμελιωδώς το παγκόσμιο νομισματικό μας σύστημα.
Οι καυτές συγκρούσεις ξεσπούν παγκοσμίως, ο οικονομικός πόλεμος κλιμακώνεται και τα έθνη προσπαθούν να εξασφαλίσουν ορυκτά για να μειώσουν την εξάρτηση από τους άλλους.
Η εποχή ενός μονοπολικού κόσμου καταρρέει, δίνοντας τη θέση της στην άνοδο μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.
Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξήθηκε κατά 26% στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, με πάνω από το 90% των διακανονισμών να γίνονται στα εθνικά τους νομίσματα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς έφτασε το σχέδιο.
Οι συναλλαγές της Κίνας με άλλα μέλη των BRICS αυξήθηκαν 11,3% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο, υπογραμμίζοντας τους αυξανόμενους δεσμούς εντός του ομίλου.
Στα τέλη Απριλίου, μάθαμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάσσουν κυρώσεις που απειλούν να απομονώσουν ορισμένες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτές οι κυρώσεις συμπίπτουν με την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να κατάσχουν ρωσικά αποθέματα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σαν διακόπτης φώτων.
Με τις κυρώσεις, η Αμερική ασκεί με συνέπεια τη δύναμή της σαν μαέστρος που ενορχηστρώνει μια συμφωνία απομόνωσης και οικονομικού χάους για να επιβάλει την τάξη της.
Το αποτέλεσμα?
Όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται προς τον εντοπισμό του εμπορίου ώστε να εξαρτώνται λιγότερο από το δολάριο.
Αρχίζουν να βάζουν το πόδι τους κάτω.
Αυτή την εβδομάδα, ένας Ρώσος εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι οι BRICS θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα εναλλακτικό νόμισμα σε περίπτωση κατάρρευσης του δολαρίου και του διεθνούς νομισματικού συστήματος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τη Δύση κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον εαυτό τους ως τον αρχηγό του οικονομικού κόσμου, χρησιμοποιώντας την οικονομική τους δύναμη για να επιβάλει κυρώσεις σε άλλες χώρες και να τις εκφοβίσει να συμμορφωθούν.
Αλλά αποτυγχάνουν να δουν ότι στοχεύουν το οικονομικό όπλο στα πόδια τους, κατευθύνοντας κατευθείαν σε μια φρικτή καταιγίδα που θα μπορούσε να τους αφήσει κουτσαίνοντας μέσα στο ένα πόδι.
Χώρες σε όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν ενεργά αυτά τα χρηματοοικονομικά όπλα, συσσωρεύοντας επιθετικά αποθεματικά ελεγμένα στο χρόνο, όπως ο χρυσός, δουλεύοντας σε ενοποιημένα συστήματα πληρωμών και δημιουργώντας νέους μηχανισμούς για την παράκαμψη τέτοιων απειλών.
Όταν η εμπιστοσύνη έχει χαθεί εντελώς, είναι σαν το γυαλί που σπάει σε ένα εκατομμύριο κομμάτια.
Είναι σχεδόν αδύνατο να το συνενώσεις ξανά.
Την επόμενη εβδομάδα, θα εμβαθύνω σε αυτό το θέμα, ρίχνοντας φως στο γιατί οι αναδυόμενες αγορές έχουν φτάσει στα όριά τους και υποστηρίζουν έντονα τη μεταρρύθμιση στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
Πολλά από αυτά τα έθνη διαθέτουν σημαντικά εμπορεύματα που θα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση αυτής της επαναφοράς και τη διευκόλυνση της αλλαγής.
Φυσικά,
Ο χρυσός κυριαρχεί στη σκακιέρα αυτής της επαναφοράς, χρησιμεύοντας ως το πιο στρατηγικό κομμάτι σε αυτό το περίπλοκο παζλ.
Έρχονται πολλά άρθρα μεγάλης διάρκειας.