Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας επανέλαβε την έκκλησή του στις ΗΠΑ να τερματίσουν την «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, να τερματίσουν την υποστήριξή τους προς τις αυτονομιστικές πολιτοφυλακές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και να αποσύρουν αμέσως τα στρατεύματά τους».

Σε μια δήλωση που παρασχέθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο, η Δαμασκός επέκρινε την Ουάσιγκτον για τη χρήση των SDF ως «φθηνού εργαλείου για την εφαρμογή των αντισυριακών σχεδίων» και κατηγόρησε την κατά κύριο λόγο κουρδική πολιτοφυλακή, η οποία κατέχει την ανατολική Συρία μαζί με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, ότι οδηγεί σε πολυάριθμες απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

«Στρατιωτικά αεροσκάφη που ανήκουν στις αμερικανικές δυνάμεις παρείχαν υποστήριξη στην πολιτοφυλακή των SDF εξαπολύοντας πολλαπλές επιδρομές με στόχο αθώους πολίτες που υπερασπίζονται τις οικογένειες, τα χωριά και τις περιουσίες τους», πρόσθεσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Αναφερόμενη στην πολιορκία περιοχών που ελέγχονται από την κυβέρνηση στην ανατολική Συρία από τις δυνάμεις SDF, η Δαμασκός τόνισε ότι «όλες αυτές οι απάνθρωπες και ανήθικες πρακτικές εναντίον [του Συριακού] λαού στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής άφιξης φαγητού και πόσιμου νερού, αποσκοπούν στο να διπλασιάσουν τα δεινά των Σύριων και να παρατείνουν τον πόλεμο εναντίον τους».

«Η Συρία καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές, να αποσυρθούν αμέσως από το συριακό έδαφος και να σεβαστούν τη βούληση των Σύριων, οι οποίοι απορρίπτουν την παρουσία και το ρόλο τέτοιων αυτονομιστικών πολιτοφυλακών.

Η Συρία τονίζει επίσης τη βούληση του λαού της να απελευθερώσει τη γη του και να διατηρήσει την κυριαρχία του, η οποία θα επιτευχθεί όσο μεγάλη κι αν είναι η θυσία».