To VAR στο Αιγαίο και ο ρόλος Καναδού χαρτογράφου που προετοιμάζει Ελλάδα και Τουρκία για τη Χάγη

Ο πρωθυπουργός έχει διαψεύσει βέβαια ότι υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη, όμως η ελληνική διπλωματία είναι υποχρεωμένη να είναι σε όλα προετοιμασμένη

 

Ηαναφορά σε συζητήσεις για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο δεν ήταν τυχαία.

«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό» είπε με νόημα και ασφαλώς γνωρίζει πολύ περισσότερα για την πρετοιμασία που γίνεται στο υπουργείο εξωτερικών για την ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη.

Ρόλο σε αυτό έχει και ένας Καναδός επιστήμονας χαρτογράφος, ο Μάρτιν Πρατ που έχει επαφές με την ελληνική πλευρά, όπως λένε οι πληροφορίες και ειδικεύεται στις γεωγραφικές και τεχνικές πτυχές της δημιουργίας συνόρων, και η τεχνογνωσία του συνδυάζει τη γεωγραφία, το διεθνές δίκαιο, την ιστορία, τη γεωπολιτική και τη χαρτογραφία. Έχει συνεργαστεί με περισσότερες από σαράντα κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται σε διαπραγματεύσεις για τα σύνορα και επίλυση διαφορών από τρίτους ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας και διεθνών διαιτητικών δικαστηρίων. Ο πρωθυπουργός έχει διαψεύσει βέβαια ότι υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη, όμως η ελληνική διπλωματία είναι υποχρεωμένη να είναι σε όλα προετοιμασμένη. Ισως με αυτό το σκεπτικό, οδηγήθηκε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης να μιλήσει για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο VAR στο Αιγαίο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει πισωγύρισμα, δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα στο Αιγαίο.

«Όταν υπάρξει κάποιο ατύχημα πάνω από το Αιγαίο, τότε δεν θα υπάρχει VAR για να το διορθώσουμε» είπε επί λέξη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο συνέδριο του Εconomist.

Στο διπλωματικό πάζλ ας κρατήσουμε από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και κάτι ακόμη που το πληροφορηθήκαμε για πρώτη φορά από τον Τουρκικό Τύπο. Η Ελλάδα με επιστολή της στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), γνωστοποίησε ότι στηρίζει τις τουρκικές υποψηφιότητες για δύο καίριες θέσεις του οργανισμού. Με επιστολές τους προς τον ΟΑΣΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο ομόλογός του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δηλώνουν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για την θέση του γ.γ. του ΟΑΣΕ τον Τούρκο πρέσβη και πρώην υφυπουργό εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για την θέση της Διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ. Ο εμπειρότατος Σινιρίογλου είναι πολύ γνωστός στους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους για τις περίφημες επιστολές του στον ΟΗΕ , όπως επίσης εμπειρότατη είναι και η κ. Τελαλιάν με άριστη γνώση του δικαίου της θάλασσας.

Και όλα αυτά θα δρομολογήσουν εξελίξεις, είναι βέβαιο. Χωρίς VAR.