Το τέλος του πετροδολαρίου, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.

Το τέλος του πετροδολαρίου, ενός συστήματος στο οποίο οι παγκόσμιες συναλλαγές πετρελαίου διακανονίζονται κυρίως σε δολάρια ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία σχετικά με το τέλος του πετροδολαρίου:

Το σύστημα πετροδολαρίων εισήχθη μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία να πληρώνουν τις τιμές του πετρελαίου αποκλειστικά σε δολάρια ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη. Αυτή η συμφωνία εξασφάλισε τη σταθερή παγκόσμια ζήτηση για το δολάριο ΗΠΑ και εδραίωσε την κατάστασή του ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο.

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, ιδιαίτερα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των πετρελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ρωσία και το Ιράν, οδήγησαν αυτές τις χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου για συναλλαγές πετρελαίου. Χώρες όπως η Κίνα έχουν προωθήσει ενεργά τη χρήση των δικών τους νομισμάτων στο παγκόσμιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών πετρελαίου. Η εισαγωγή του Petroyuan είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οργανισμοί όπως οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έχουν σκεφτεί να δημιουργήσουν ένα νέο αποθεματικό νόμισμα για να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ.

Επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ: Το τέλος του πετροδολαρίου πιθανότατα θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση για το δολάριο ΗΠΑ και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε οικονομική έλλειψη. Μια μετατόπιση από το δολάριο στις παγκόσμιες συναλλαγές πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και να απαιτήσει νέα χρηματοοικονομικά μέσα για τη διαχείριση του συναλλαγματικού κινδύνου.

Η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιούν οικονομικά μέσα όπως: Β. Η ικανότητα των κυρώσεων να ασκούν παγκόσμια επιρροή θα μπορούσε να μειωθεί εάν το δολάριο χάσει την κυριαρχία του.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά χωρών όπως η Ρωσία και το Ιράν έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές τους να παρακάμψουν το δολάριο στο διεθνές εμπόριο. Αρκετές χώρες έχουν συνάψει διμερείς συμφωνίες για το εμπόριο στα εθνικά τους νομίσματα, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή τους από το δολάριο. Για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ κατάφεραν να αυτοπυροβοληθούν στα πόδια.

Ορισμένοι σχολιαστές πιστεύουν ότι η μετάβαση από το πετροδολάριο είναι πιθανό να είναι σταδιακή και πολύπλοκη, απαιτώντας σημαντικές προσαρμογές στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και στις εμπορικές πρακτικές.

Κατά την άποψή μου, αυτή η διαδικασία ξεκίνησε με την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Τραμπ το 2016 και τώρα πλησιάζει στην ολοκλήρωση, αν δεν έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η παρακολούθηση των ενεργειών των βασικών οικονομικών παραγόντων και των συμμαχιών θα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της τροχιάς αυτής της αλλαγής.

Συνολικά, η κατάρρευση του πετροδολαρίου σηματοδοτεί μια κρίσιμη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων που έχει εκτεταμένες συνέπειες για το διεθνές εμπόριο, τη νομισματική σταθερότητα και τη δυναμική της γεωπολιτικής ισχύος.

Επιστροφή χρυσού. Όχι κεντρικές τράπεζες!!

Μετά την κυκλοφορία του ψηφιακού γιουάν απόψε..

Η Κίνα πιθανότατα θα συνδέσει το γιουάν με τα αποθέματα χρυσού της Κίνας με βάση το εμπορικό βάρος.

Αυτό θα καταρρίψει το δυτικό νομισματικό σύστημα fiat.

Επειδή σηματοδοτεί τη διεθνοποίηση του RMB με χρυσό για εμπορία πετρελαίου.

Αντικατάσταση του δολαρίου.