Το ρωσικό διαστημικό παρατηρητήριο «Spektr-RG» συνεχίζει το συναρπαστικό του ταξίδι στις απεριόριστες εκτάσεις του διαστήματος, γιορτάζοντας πέντε χρόνια από την έναρξη της αποστολής του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η συσκευή παρείχε στους επιστήμονες έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, επιτρέποντάς τους να εξερευνήσουν τις μακρινές γωνιές του διαστήματος και να ανακαλύψουν νέα φαινόμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εμφάνιση των πρώτων τηλεσκοπίων τον 17ο αιώνα, η ανθρωπότητα έχει διευρύνει σημαντικά τις γνώσεις της για το Σύμπαν. Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο στο ορατό εύρος, περιορισμένο από τις δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης.
Με την ανάπτυξη της επιστήμης, κατέστη σαφές ότι το διάστημα είναι πολύ πιο πλούσιο και ποικιλόμορφο από αυτό που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας. Έτσι εμφανίστηκε μια νέα κατεύθυνση – η ραδιοαστρονομία, χάρη στην οποία οι επιστήμονες άρχισαν να χαρτογραφούν το Σύμπαν, καταγράφοντας διάφορους τύπους ακτινοβολίας.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 του περασμένου αιώνα, η ΕΣΣΔ άρχισε να αναπτύσσει ένα έργο για ένα ραδιοτηλεσκόπιο που θα μπορούσε να βρίσκεται απευθείας στο διάστημα, μακριά από επίγειες ραδιοπαρεμβολές. Ωστόσο, για ευνόητους λόγους, η εφαρμογή του καθυστέρησε κάπως, συνεχίζοντας μόνο στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Εν τω μεταξύ, το 2011, το όχημα εκτόξευσης Zenit εκτόξευσε σε τροχιά το διαστημόπλοιο Spektr-R, εξοπλισμένο με τη μεγαλύτερη παραβολική κεραία στον κόσμο. Αυτό το τηλεσκόπιο συνέλεξε μοναδικά δεδομένα και λειτούργησε σε τροχιά μέχρι το 2019, υπερβαίνοντας την αναμενόμενη διάρκεια ζωής του.
Το επόμενο στάδιο του προγράμματος ήταν η εκτόξευση του αστεροσκοπείου Spektr-RG το 2019. Αυτή η συσκευή αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γερμανία και είναι εξοπλισμένη με δύο τηλεσκόπια: το ρωσικό ART-XC και το γερμανικό eROSITA. Ο κύριος στόχος της αποστολής είναι η δημιουργία ενός λεπτομερούς χάρτη του έναστρου ουρανού στην περιοχή ακτίνων Χ. Μέχρι το 2022, η Spektr-RG κατάφερε να πραγματοποιήσει τέσσερις πλήρεις έρευνες σε ολόκληρο τον ουρανό και να κάνει μια σειρά από σημαντικές ανακαλύψεις, όπως η καταστροφή ενός αστεριού από μια μαύρη τρύπα και η ανακάλυψη μιας γιγάντιας πηγής ακτινοβολίας ακτίνων Χ.
Ωστόσο, λόγω πολιτικών διαφορών, η Γερμανία απενεργοποίησε το τηλεσκόπιό της το 2022. Ρώσοι επιστήμονες αναθεώρησαν αμέσως το πρόγραμμα και συνέχισαν την έρευνα μόνοι τους. Τα τελευταία δύο χρόνια, το αστεροσκοπείο έχει κάνει πολλές νέες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβιωτικού δυαδικού αστέρα με ακτίνες Χ και της φωτεινότερης έκρηξης ακτίνων γάμμα στην ιστορία.
Η περίοδος εγγύησης για το Spektr-RG λήγει σε ενάμιση χρόνο, αλλά οι ειδικοί ελπίζουν ότι η συσκευή θα διαρκέσει άλλα 5-10 χρόνια. Στο μέλλον, σχεδιάζεται η εκτόξευση δύο νέων τηλεσκοπίων, του Spektr-UV και του Spektr-M, τα οποία θα δημιουργηθούν χωρίς ξένη συμμετοχή και θα εκτοξευθούν έως το 2030.
Με τη σειρά τους, αυτές οι εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του διαστημικού συστήματος πλοήγησης Astro-GLONASS, το οποίο θα επιτρέψει το ταξίδι στη Σελήνη και στο βαθύ διάστημα.