To NATO τρέμει την εκλογή Trump, θα φέρει ειρήνη στην Ουκρανία – Ζητούν δημιουργία «τράπεζας για την ασφάλεια»

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα

Η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία πρέπει επειγόντως να «θωρακίσουν» τη συλλογική τους ασφάλεια με τη δημιουργία μιας «τράπεζας του ΝΑΤΟ» για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, σύμφωνα με έκθεση γερμανικών και βρετανικών think tanks, με το παράδοξο της υπόθεσης να είναι ότι… ανησυχούν για το ενδεχόμενο ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα, ο Donald Trump μπορεί να μειώσει γρήγορα τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, να επιδιώξει να επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία που θα αφήσει εκτάσεις της επικράτειάς της στα χέρια της Ρωσίας και ακόμη και να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ συνολικά, αναφέρει η έκθεση των βρετανικών και γερμανικών thinktanks.

Τέτοια βήματα θα είχαν τεράστιες συνέπειες για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη βιωσιμότητα του Άρθρου 5, της κρίσιμης ρήτρας συλλογικής αυτοάμυνας του ΝΑΤΟ, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Η πρώτη θητεία του Trump ήταν γεμάτη με κατάργηση συνθηκών, δασμούς σε συμμάχους και επαίνους για αυταρχικές κυβερνήσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ενισχύσουν πρακτικά και προληπτικά την ευρωπαϊκή άμυνα, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα απέναντι σε μια δεύτερη θητεία της προεδρίας Trump», δήλωσε ο Sam Goodman, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, σύμφωνα με τον Guardian.

Ποιοι κρύβονται πίσω από την έκθεση

Η έκθεση εκπονήθηκε από το New Diplomacy Project, το οποίο συμβουλεύει ο Sir David Manning, πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσιγκτον, και το Ίδρυμα Friedrich Ebert, το οποίο συνδέεται με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) του καγκελάριου Olaf Scholz.

Η δημοσίευσή του έρχεται την παραμονή μιας συνάντησης στο Λονδίνο την Πέμπτη μεταξύ του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, και του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Lammy.

 

Θα τα αλλάξει όλα ο Trump

Ο Trump έχει δηλώσει ότι αν κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές θα πει στην Ουκρανία ότι πρέπει να κάνει συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.

Έχουν απομείνει μόνο τρεις μήνες για να τον πείσουν ότι το τίμημα της ειρήνης που πιθανότατα θα ζητήσει το Κρεμλίνο είναι απαράδεκτο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις μιας δεύτερης προεδρίας Trump, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός συμμαχικού πολυμερούς πιστωτικού ιδρύματος, στην πράξη μιας τράπεζας του ΝΑΤΟ, αναφέρει η έκθεση.

Αυτό θα μπορούσε «να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ στα έθνη για βασικές αγορές εξοπλισμού, να προσφέρει χαμηλά επιτόκια δανείων στα μέλη της συμμαχίας και να εισαγάγει μια νέα γραμμή χρηματοδότησης με μεγαλύτερα χρονικά πλαίσια αποπληρωμής.

Η τράπεζα θα χρηματοδοτείτο με αρχικές συνδρομές από τα μέλη του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο».
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για την υπογραφή ή την αναβάθμιση των συμφωνιών ασφαλείας με τη Γερμανία, την ΕΕ και τη Γαλλία, αναφέρει η έκθεση.

Οι συμφωνίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, ανεφοδιασμού αέρος-αέρος, συντήρησης αεροσκαφών, δυνατοτήτων αερομεταφοράς και κοινών δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο.

Προτείνεται επίσης μια εγγύηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανταλλαγή πληροφοριών από τη συμμαχία Five Eyes, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Θα φέρει ειρήνη στην Ουκρανία

Οι συγγραφείς προβλέπουν ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Trump για την Ουκρανία είναι πιθανό να αποτύχει, επειδή η Ρωσία θέλει περισσότερα από όσα αντιλαμβάνεται και η αντίθεση σε μια αντιληπτή συνθηκολόγηση μπορεί να του είναι πολύ δύσκολο να την αγνοήσει.

Η Δρ Jade McGlynn, μία από τις συντάκτριες της έκθεσης από το New Diplomacy Project, δήλωσε: «Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της: «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν τώρα ενεργά μέτρα για την προληπτική υποστήριξη της Ουκρανίας σε περίπτωση επανεκλογής του Trump τον Νοέμβριο.

«Ενώ ο Trump θα έχει περιορισμένα πολιτικά περιθώρια ελιγμών για την πολιτική της Ουκρανίας όσον αφορά την παροχή βοήθειας, τη στρατηγική ασάφεια και τη διπλωματική επιρροή, θα μπορούσε να επιδιώξει να υπονομεύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και να χρησιμοποιήσει το «ειρηνευτικό του σχέδιο» για να περιορίσει την περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία», τόνισε.