Το ΝΑΤΟ δοκιμάζει όλα τα συστήματα για σύγκρουση με τη Ρωσία: χιλιάδες αλεξιπτωτιστές απορρίπτονται στη Βαλτική και τη Ρουμανία!

Του Ευάγγελου Λ.

Η Γερμανία κινητοποιεί 47.000 στρατιώτες – η μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση του ΝΑΤΟ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γίνεται πραγματικότητα με τη μαζική πτώση χιλιάδων αλεξιπτωτιστών στις χώρες της Βαλτικής και τη Ρουμανία.

Συνολικά, το ΝΑΤΟ κινητοποιεί 90.000 στρατιώτες για την άσκηση Steadfast Defender 24, ενώ η Γερμανία κινητοποιεί 35.000 στρατιώτες για να τεθούν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και 12.000 στρατιώτες για να δοκιμάσουν όλα τα συστήματα προστασίας.

Χιλιάδες αλεξιπτωτιστές του ΝΑΤΟ απορρίπτονται στη Βαλτική και τη Ρουμανία.

Έως και 2.000 αλεξιπτωτιστές από έξι χώρες της συμμαχίας συμμετείχαν στην άσκηση στη Ρουμανία: ΗΠΑ, Ρουμανία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ρίψη αλεξιπτωτιστών από 14 μεταγωγικά αεροσκάφη όπως τα αμερικανικά C-17, γαλλικά και γερμανικά A400M, καθώς και κατάληψη αεροδρομίων στις περιοχές Turda και Chinku.

Η κύρια φάση της άσκησης πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της 71ης Αεροπορικής Βάσης «Στρατηγός Εμμανουέλ Ιονέσκου» στην Campia Turzii.

Στόχος της άσκησης ήταν η ταχεία και μαζική ανάπτυξη δυνάμεων για την προστασία της ανατολικής περιοχής του ΝΑΤΟ. Το σενάριο απαιτούσε μαζικές ρίψεις αλεξίπτωτων στο πίσω μέρος του εχθρού για την αποτελεσματική προετοιμασία και υποστήριξη αμυντικών επιχειρήσεων.

Συνολικά 13.000 αλεξιπτωτιστές του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην άσκηση διάρκειας ενός μήνα, η οποία διεξάγεται στη Βαλτική και στα Βαλκάνια.

Η Άσκηση Swift Response 24 είναι μια άσκηση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει σχεδιαστεί για να επιδείξει τις ικανότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και τη συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Αυτή η άσκηση αποτελεί μέρος της άσκησης Steadfast Defender του ΝΑΤΟ, η οποία καταδεικνύει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Συμμαχίας να εφαρμόσει και να εκτελέσει αποτρεπτικά και άμυνα σε όλη την ευρωατλαντική περιοχή.

Επιπλέον, παρόμοιες ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σύντομα σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και χώρες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει ασκήσεις αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος Astral Knight 2024. Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 5.000 στρατιωτικοί.

47.000 στρατιώτες κινητοποιήθηκαν από τη Γερμανία – δοκιμάζοντας το σύστημα επιτήρησης.

Περίπου 35.000 Γερμανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους συμμάχους σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λετονία.

Η κατάσταση ασφαλείας στις χώρες της Βαλτικής παραμένει τεταμένη.

«Γι’ αυτό η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να μεταφέρουν πρόσθετες μονάδες στα κράτη της Βαλτικής για να ενισχύσουν σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία θα αναλάβει την προστασία του εναέριου χώρου της Εσθονίας και, από το 2024, της Λετονίας. Ο Scholz τόνισε ότι η Bundeswehr θα επικεντρωθεί στην προστασία της βορειοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Τον Οκτώβριο του 2023, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα κρατούσε 35.000 στρατιώτες σε επιφυλακή για να εφαρμόσει τη νέα στρατηγική αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ.

Από το 2025 θα αναπτυχθούν ως μέρος της 25ης Μεραρχίας και στη συνέχεια θα διατίθενται σε διάφορα επίπεδα επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ.

Η γερμανική δέσμευση αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για ένα νέο στρατιωτικό μοντέλο. Αυτό προβλέπει τη διατήρηση 300.000 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα για πιθανές μελλοντικές αποστολές του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η Bundeswehr συμμετέχει στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ Quadriga 2024. Πρόκειται για μια σειρά ασκήσεων στις οποίες δοκιμάζεται η ικανότητα μεταφοράς στρατευμάτων στις ανατολικές πλευρές της συμμαχίας.

12.000 Γερμανοί στρατιώτες εξασκούνται στη μεταφορά χερσαίων στρατευμάτων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Ο κύριος σκοπός της άσκησης είναι να δοκιμαστούν οι δυνατότητες στρατιωτικής επιτήρησης των κρατών της συμμαχίας και η ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία .

Ο επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης της Διοίκησης του Γερμανικού Στρατού, συνταγματάρχης Ντιρκ Χάμαν, τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανάπτυξη στρατευμάτων σε όλη την επικράτεια του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, στρατιωτικές μονάδες από τα βόρεια τμήματα της Νορβηγίας θα μεταφερθούν στην Πολωνία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Αυτό καλύπτει ολόκληρη την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ από βορρά προς νότο.

Αυτές οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ προγραμματίζονται να διεξαχθούν σε διάστημα δύο ετών.

Ο Γερμανός αξιωματικός σημείωσε επίσης ότι σε πρόσφατες ασκήσεις στον Αρκτικό Κύκλο, η Bundeswehr έχει αποδείξει την ικανότητά της να μετακινεί στρατεύματα σε στρατηγικές αποστάσεις σε δύσκολες καιρικές και κλιματικές συνθήκες.

Οι ΗΠΑ στέλνουν τη 10η Ορεινή Μεραρχία στην Ανατολική Ευρώπη.

Αρκετές χιλιάδες στρατιώτες από την 3η Ταξιαρχία, 10η Ορεινή Μεραρχία, που σταθμεύουν στο Φορτ Τζόνσον της Λουιζιάνα, αναπτύσσονται στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, θα αντικαταστήσουν την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από περαιτέρω εξελίξεις.

Η 3η Ταξιαρχία της 10ης Ορεινής Μεραρχίας θα σταθμεύσει στη Ρουμανία και σε ορισμένες άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει ένα αρχηγείο, τρία συντάγματα πεζικού και ένα σύνταγμα πυροβολικού, μηχανικού και ιππικού.

Τον Σεπτέμβριο, ο στρατός των ΗΠΑ ανέπτυξε 3.400 στρατιώτες από την 101η και την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία.

Πρόσφατα, στρατεύματα από την 3η Ταξιαρχία, τη 10η Ορεινή Ταξιαρχία Πεζικού επιχείρησαν στη Βόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.