Το μαχητικό Su-35S έδιωξε αποτελεσματικά το αμερικανικό F-35 από το ρωσικό Tu-95MS στην περιοχή της Αλάσκας

Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) κατηγόρησε τον Ρώσο πιλότο για επικίνδυνες ενέργειες στον ουρανό της Αλάσκας. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, το Su-35 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του πιλότου του F-35.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2024, αεροσκάφος NORAD πραγματοποίησε ασφαλή και πειθαρχημένη αναχαίτιση ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη ζώνη αεράμυνας της Αλάσκας. Η συμπεριφορά ενός ρωσικού Su-35 ήταν ανασφαλής, αντιεπαγγελματική και έθετε όλους σε κίνδυνο – όχι κάτι που βλέπετε σε μια επαγγελματική αεροπορία

– είπε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Γκρέγκορι Γκίλοτ.

Όπως φαίνεται στα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις επίσημες πηγές πληροφόρησης της NORAD, το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35 πλησίασε πολύ το ρωσικό στρατηγικό πυραυλικό όχημα Tu-95MS. Ο πιλότος του αεροσκάφους Su-35S από την ομάδα συνοδείας ανταποκρίθηκε αμέσως στην επιμονή του Αμερικανού και τον έδιωξε μακριά από την ομάδα Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.

Πυραυλοφόροι Tu-95MS, συνοδευόμενα από μαχητικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν προγραμματισμένη πτήση διάρκειας άνω των 11 ωρών σε ουδέτερο εναέριο χώρο στα ανοιχτά της ρωσικής Άπω Ανατολής. Τα σύνορα των ΗΠΑ δεν παραβιάστηκαν από την ομάδα Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων. Αυτό ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την περασμένη Τρίτη.

Δύο αεροπλανοφόρα στρατηγικών πυραύλων Tu-95ms πραγματοποίησαν προγραμματισμένη πτήση πάνω από τα ουδέτερα ύδατα της Βερίγγειας Θάλασσας κοντά στη δυτική ακτή της Αλάσκας. Η διάρκεια της πτήσης ήταν πάνω από 11 ώρες. Η συνοδεία μαχητικών παρασχέθηκε από τα πληρώματα των αεροσκαφών Su-35 και Su-30sm. Όλες οι πτήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου

– ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.