Το κορυφαίο αντιπυραυλικό σύστημα S-500 PROMETHEUS τοποθέτησαν οι Ρώσοι στην γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία!

Είναι ολοκαίνουργιο και από τα πεδία δοκιμών μεταφέρθηκε στα πεδία των μαχών

 

Το κορυφαίο αντιπυραυλικό σύστημα S-500 Prometheus τοποθετήθηκε στην γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία.

Το πιο προηγμένο σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας θα δημιουργήσει ένα μεγάλο «θόλο» αντιβαλλιστικής-αντιπυραυλικής προστασίας γύρω από τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Είναι ολοκαίνουργιο και από τα πεδία δοκιμών μεταφέρθηκε στα πεδία των μαχών. Είναι πολύ πιθανό ότι θα τοποθετηθεί και σε άλλες περιοχές στο προσεχές μέλλον.

Η απόφαση είναι λογική καθώς οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ΑΤΑCMS αλλά και οι πύραυλοι cruise Storm Shadow και SCALP (βρετανικοί και γαλλικοί αντίστοιχα) έκαναν φοβερές ζημιές στους Ρώσους τους τελευταίους μήνες καταστρέφοντας α/α συστήματα S-300 και S-400 και διάφορες στρατιωτικές υποδομές.

Οι Ρώσοι θέλουν να προστατέψουν την γέφυρα του Κερτς καθώς αποτελεί την κύρια οδό ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων της Κριμαίας από την ρωσική ενδοχώρα.

Εάν δεν καταστραφεί, οι Ουκρανοί ποτέ δεν θα μπορέσουν να επιτεθούν στην Κριμαία ακόμα και εάν σε μία απίθανη περίπτωση μπορούσαν τελικά να καταλάβουν την Μελιτόπολη (μετά την καταστροφική ουκρανική αντεπίθεση του περασμένου καλοκαιριού αυτό αποδείχτηκε ότι ήταν μη ρεαλιστικός στόχος).

Η γέφυρα όμως έχει και συμβολική σημασία καθώς αποτελεί την «δήλωση» της ρωσικής κυριαρχίας στη Χερσόνησο.

Οι Ουκρανοί πρωτίστως θέλουν να την καταστρέψουν για αυτόν τον λόγο. Άλλωστε αν επιτύγχαναν ένα τόσο εντυπωσιακό πλήγμα θα έπλητταν το γόητρο της Ρωσίας ανεπανόρθωτα.

Το πρόβλημα του εφοδιασμού στην περίπτωση της καταστροφής της γέφυρας οδεύει προς την λύση του για τους Ρώσους με την νέα σιδηροδρομική σύνδεση που θα ενώνει το Ροστόφ επί του Ντον με την Κριμαία και η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Ακόμα και αν πληγεί, είναι πιο εύκολο να επισκευαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα από το να καταστραφεί η γέφυρα και να φτιαχτεί πάλι από την αρχή.

Το σύστημα S-500 έχει σχεδιαστεί να αντιμετωπίζει αεροπορικές και πυραυλικές απειλές σε αποστάσεις έως 600 χιλιόμετρα (για πυραυλικές απειλές) ή 500 χιλιόμετρα (για αεροπορικές απειλές).

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής δέκα υπερηχητικών στόχων, που κινούνται με ταχύτητα 5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο με ανώτατο όριο τα 7 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Επίσης, μπορεί να αναχαιτίσει αεροπορικές απειλές που κινούνται με ταχύτητες Mach 5. Το μέγιστο ύψος εμπλοκής είναι τα 180-200 χιλιόμετρα.