Το Ισραήλ στοχοποιεί το Ιράν για την επίθεση στο σπίτι του Νετανιάχου: «Θα πληρώσουν το τίμημα»

Η «κόκκινη γραμμή» που πέρασε η Χεζμπολάχ και το μήνυμα του Ισραήλ στις ΗΠΑ

 

Ισραηλινοί πολιτικοί και αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν για επίθεση με drones που στόχευε το σπίτι του πρωθυπουργού Νετανιάχου, με ισχυρισμούς ότι το Ιράν θα πληρώσει το τίμημα για αυτή την απόπειρα δολοφονίας, ενώ το Ιράν αρνήθηκε την άμεση εμπλοκή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Times Of Israel πολιτικοί και Αξιωματούχοι του Ισραήλ έστρεψαν τα βέλη τους προς το Ιράν το βράδυ του Σαββάτου (19/10), λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα «πληρώσει το τίμημα» για την επίθεση με drone, που είχε στόχο το σπίτι του πρωθυπουργού της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που η Ισλαμική Δημοκρατία προσπάθησε να υποβαθμίσει τους δεσμούς της με αυτό που το γραφείο του Νετανιάχου χαρακτηρίζει «απόπειρα δολοφονίας».

Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στην επίθεση με στόχο την ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού το πρωί του Σαββάτου. Τα δύο αναχαιτίστηκαν, αλλά το τρίτο εξερράγη στην κεντρική παραθαλάσσια πόλη της Καισάρειας, γνωστή για τις πολυτελείς βίλες και τα αρχαία της Ρωμαϊκής εποχής.

Ο Νετανιάχου και η σύζυγός του δεν βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα της επίθεσης.

Δημοσίευμα του Axios αναφέρει ότι το drone χτύπησε το σπίτι του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Αυτή είναι η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου που χτυπήθηκε στόχος που συνδέεται άμεσα με τον Νετανιάχου», ανέφερε, χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες. Ο Guardian ανέφερε επίσης ότι το σπίτι χτυπήθηκε και υπέστη «επιφανειακές ζημιές».

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan μετέδωσε ότι υπάλληλοι της εφορίας ακινήτων και ένας κηπουρός επισκεφτήκαν το σπίτι του Νετανιάχου μετά την επίθεση.

Αφού αρχικά επιβεβαίωσε ότι το σπίτι του ήταν ο στόχος του χτυπήματος από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ο Νετανιάχου είπε σε δήλωσή του το Σάββατο ότι «οι πράκτορες του Ιράν που προσπάθησαν να δολοφονήσουν εμένα και τη σύζυγό μου σήμερα έκαναν ένα πικρό λάθος».

Τα λόγια του επαναλήφθηκαν και από πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του καθώς και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και από συμμάχους του πιο μακριά, πολλοί από τους οποίους προειδοποίησαν ότι το Ιράν θα αναγκαστεί να μετανιώσει για τις ενέργειες της Χεζμπολάχ.

Η επίθεση αφορούσε ουσιαστικά «το κράτος του Ισραήλ και τα κυβερνητικά του σύμβολα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ.

Επιβραβεύοντας τα επιτεύγματα του Ισραήλ στην εξάρθρωση της Χαμάς και την υποβάθμιση των δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ, ο Γκάλαντ προειδοποίησε ότι το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας «θα συνεχίσει να επιτίθεται σε κάθε τρομοκρατικό παράγοντα και θα χτυπήσει με δύναμη κάθε εχθρό που έβλαψε ή προσπαθεί να βλάψει το κράτος του Ισραήλ».

«Οι ενέργειές μας σε όλη τη Μέση Ανατολή το έχουν αποδείξει αυτό μέχρι σήμερα και θα το αποδείξουν και στο μέλλον», συνέχισε ο υπουργός Άμυνας. «Οι προσπάθειες της οργάνωσης Χεζμπολάχ να μας αποθαρρύνει και να μας εμποδίσει να επιτύχουμε τους στόχους του πολέμου δεν θα πετύχουν».

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ισραήλ, Αμίρ Οχάνα, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι το Ιράν, «μέσω της Χεζμπολάχ», έκανε «ένα μεγάλο λάθος».

Είπε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των επιθέσεων του Ισραήλ κατά των επικεφαλής της τρομοκρατίας -συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν- και της απόπειρας κατά της ζωής του Νετανιάχου.

Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να εξοντώσει τους επικεφαλής των τρομοκρατικών ομάδων, δήλωσε ο Οχάνα, αλλά το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό, κυρίαρχο κράτος, του οποίου ο πρωθυπουργός έχει στοχοποιηθεί.

«Το να γίνει αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος και θα πληρώσουν το τίμημα», επανέλαβε. «Κατά τη γνώμη μου, παρεμπιπτόντως, αφού πληρώσουν το τίμημα, θα μετανιώσουν που έμαθαν ποτέ να πετούν ένα χάρτινο αεροπλάνο, πόσο μάλλον ένα drone».

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir εξέφρασε ομοίως την υποστήριξή του προς τον Νετανιάχου και τον κάλεσε να «μην παραιτηθεί μέχρι την πλήρη νίκη στη Γάζα, τον Λίβανο και την Ιουδαία και Σαμάρια [Δυτική Όχθη] και μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροί μας στην πατρίδα».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου κατηγόρησε τους Ιρανούς υποστηρικτές της Χεζμπολάχ ότι «πέρασαν μια κόκκινη γραμμή», προσθέτοντας σε ανάρτησή του στο Χ ότι «το τέλος του κτηνώδους ιρανικού καθεστώτος είναι πιο κοντά από ποτέ».

Το Ιράν, από την πλευρά του, προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από την επίθεση με drone και να ρίξει την ευθύνη αποκλειστικά στη Χεζμπολάχ, η οποία η ίδια δεν είχε ακόμη αναγνωρίσει την επίθεση.

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «έχει ήδη απαντήσει στο ισραηλινό καθεστώς» -μια προφανής αναφορά στην πρωτοφανή επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου- και ότι «η εν λόγω ενέργεια πραγματοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος «αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο του Ιράν και τον άξονα του κακού του οποίου ηγείται», απέρριψε κατηγορηματικά τη δήλωση της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ.

«Ο πρωταρχικός πληρεξούσιος, το πλοκάμι που το Ιράν δημιούργησε, χρηματοδότησε, εξόπλισε, εκπαίδευσε και τώρα ελέγχει σε όλες τις επιχειρήσεις του, παρουσιάζεται ξαφνικά ως ανεξάρτητη οντότητα», έγραψε στο Χ. “Τα ψέματα και τα ψεύτικα προσχήματα σας δεν θα σας βοηθήσουν – εσείς είστε υπεύθυνοι”.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κόμματος Yisrael Beytenu, Avigdor Liberman, κάλεσε την κυβέρνηση να «απαιτήσει από όλες τις δημοκρατικές χώρες να καταδικάσουν αμέσως αυτή την προσπάθεια να βλάψουν τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του».

Τώρα «είναι η ώρα να δράσουμε και να απαιτήσουμε ένα βαρύ τίμημα» από την Τεχεράνη, στοχεύοντας τις «στρατηγικές εγκαταστάσεις» και τη «στρατιωτική και πολιτική ελίτ» της χώρας, είπε, προσθέτοντας ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι «μια ακόμη απόδειξη ότι το ιρανικό καθεστώς δεν έχει κόκκινες γραμμές και ο δηλωμένος στόχος του είναι η καταστροφή της “σιωνιστικής οντότητας”».

Για το σκοπό αυτό, το ειδησεογραφικό κανάλι 12 του Ισραήλ υποστήριξε, χωρίς να δώσει στοιχεία, ότι το Ισραήλ ελπίζει ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του Νετανιάχου θα δώσει «μεγαλύτερη νομιμοποίηση για ένα ευρύτερο φάσμα στόχων», όταν το Ισραήλ θα προβεί τελικά σε αντίποινα για την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, κατά την οποία η Τεχεράνη εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος των IDF, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο Ιράν στη δική του δήλωση για το περιστατικό και αντ’ αυτού προειδοποίησε ότι οι μάχες κατά της Χεζμπολάχ «θα ενταθούν».

«Σήμερα το πρωί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη διείσδυσαν από τον Λίβανο. Τα δύο αναχαιτίστηκαν και το τρίτο χτύπησε ένα κτίριο στην Καισάρεια, σε μια προσπάθεια να στοχεύσει τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Χάγκαρι, προσθέτοντας ότι το περιστατικό ερευνάται περαιτέρω.

«Πολεμάμε τη Χεζμπολάχ με αποφασιστικότητα. Εξαιτίας αυτής της απόπειρας και της βλάβης των ισραηλινών πολιτών, οι μάχες θα ενταθούν», προειδοποίησε.

Αντιδράσεις υπήρξαν και σε διεθνές επίπεδο, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μετέφερε στον Γκάλαντ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι ανακουφίστηκε που ο Νετανιάχου ήταν ασφαλής, σύμφωνα με ένα αναγνώσμα του Πενταγώνου.

Μήνυμα Νετανιάχου στις ΗΠΑ: «Το Ισραήλ θα λάβει αποφάσεις με βάση τα δικά του συμφέροντα»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε όσα είπε δημοσίως: Το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη του τα θέματα που εγείρει η αμερικανική διοίκηση, όμως, εντέλει, θα λάβει τις αποφάσεις του με βάση τα εθνικά του συμφέροντα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ

Οι προετοιμασίες του Ισραήλ για το χτύπημα κατά του Ιράν βρίσκονται στην τελική ευθεία, την ώρα που οι IDF συνεχίζoυν τους βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο.

Το απόγευμα της Κυριακής 20 Οκτωβρίου, θα συνεδριάσει το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στις 19:30 στο στρατιωτικό αρχηγείο Kirya στο Τελ Αβίβ, αναφέρει το ισραηλινό μέσο, τονίζοντας ότι η συνεδρίαση πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για να πλήξει το Ιράν.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Comments (0)
Add Comment