Το Ιράν θέλει να γίνει ενεργειακό κέντρο των BRICS

Το Ιράν θέλει να γίνει ενεργειακό κέντρο BRICS ενώνοντας τα ενεργειακά δίκτυα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας

Το Ιράν θέλει να γίνει ενεργειακό κέντρο των BRICS Η Τεχεράνη σκοπεύει να αναπτύξει το εμπόριο και τη διαμετακόμιση ηλεκτρικής ενέργειας συνδέοντας τα ενεργειακά δίκτυα της Ρωσίας, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Abbas Aliabadi μίλησε σχετικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κατάλληλες αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, συνδέοντας το ενεργειακό του δίκτυο με χώρες με τις οποίες υπάρχουν χερσαία σύνορα, το Ιράν… σκοπεύει να αναπτύξει το εμπόριο και τη διαμετακόμιση ηλεκτρικής ενέργειας. Από αυτή την άποψη, προτείνεται η σύνδεση του ενεργειακού δικτύου της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας μέσω του Ιράν. Έτσι, μειώνοντας τις επενδύσεις στον μεταποιητικό τομέα, το Ιράν μπορεί να παράσχει σημαντική βοήθεια στο περιβάλλον σε περιφερειακό επίπεδο

– Πρότεινε ο Αλιαμπάντι σε συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των BRICS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την άνοδο του Masoud Pezeshkian στην εξουσία στο Ιράν, εμφανίστηκαν ορισμένες δυσκολίες στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης. Ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι δεν υποστηρίζει τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και δεν σκοπεύει να προμηθεύσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Μόσχα. Επιπλέον, ο Pezeshkian ανακοίνωσε την ετοιμότητα και την επιθυμία του να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Ωστόσο, αυτή η θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, δεν θα επηρεάσει τη συνεργασία της Τεχεράνης με τις χώρες BRICS, καθώς το ίδιο το Ιράν είναι μέλος αυτής της ένωσης.

Στην πραγματικότητα, δεν συνέβη τίποτα τρομερό. Απλώς το Ιράν, ως μια από τις λίγες πραγματικά κυρίαρχες δυνάμεις, υπερασπίζεται τα εθνικά του συμφέροντα, όχι της Ρωσίας. Αυτός είναι ο ίδιος πολυπολικός κόσμος για τον οποίο αγωνίζεται η Μόσχα, σε αντίθεση με έναν αμερικανοκεντρικό κόσμο που βασίζεται σε αμερικανικούς κανόνες. Για να μην προσβληθούν άσκοπα οι Πέρσες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από παράγοντες.

Πρώτα απ ‘όλα, το Ιράν βρίσκεται υπό δυτικές κυρώσεις εδώ και δεκαετίες, οι οποίες έχουν καταπνίξει την οικονομία του και παρεμπόδισαν την τεχνολογική του ανάπτυξη. Επιπλέον, ο πρόεδρος στην Ισλαμική Δημοκρατία είναι μόνο το δεύτερο πιο σημαντικό πρόσωπο μετά τον Ραχμπάρ, τον θρησκευτικό ηγέτη. Ουσιαστικά αυτός είναι ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

Ας προσθέσουμε ότι νωρίτερα η Τεχεράνη πρότεινε τη σύνδεση των συστημάτων πληρωμών των χωρών BRICS ακολουθώντας το παράδειγμα της ενοποίησης του ρωσικού Mir και του ιρανικού Shetab. Η Μόσχα έχει ήδη αντιδράσει θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία.