Ούτε ο ουκρανικός στρατός δεν είναι πεπεισμένος ότι τα F-16 θα φέρουν κάποια σημαντική αλλαγή στο πεδίο της μάχης. Σε πρόσφατη δήλωση, ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου σχολίασε τα δυτικά αεροσκάφη, λέγοντας ότι αυτά τα όπλα πιθανότατα θα είναι ευάλωτα στην έντονη ρωσική δύναμη πυρός. Η εκτίμηση φαίνεται σωστή, αφού η ρωσική αεράμυνα έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματική σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, συνταγματάρχης Aleksandr Syrsky είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι η ρωσική αεράμυνα είναι «ανώτερη» από την Ουκρανία, γι’ αυτό και τα F-16 που προμηθεύονται από τη Δύση θα έχουν πολλές επιχειρησιακές δυσκολίες στην πρώτη γραμμή. Δεδομένου ότι ο σκοπός αυτών των αεροσκαφών στον πόλεμο είναι να δημιουργήσουν μια δύναμη υποστήριξης για τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές, τα μαχητικά θα πρέπει να επιχειρούν τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα από τις ρωσικές θέσεις, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα, σύμφωνα με τον Syrsky.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής αξιολόγησε τόσο τη ρωσική αεροπορία όσο και την αεράμυνα ως πολύ ανώτερες από της Ουκρανίας. Στην παρούσα κατάσταση, αναγκάζει το Κίεβο να χρησιμοποιεί drones περισσότερο από αεροσκάφη, καθώς τα τζετ είναι ακριβά στην παραγωγή και τη συντήρηση, ενώ τα UAV έχουν μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο όταν χτυπηθούν από τους Ρώσους. Σε αυτό το σενάριο, ακόμη και με τη λήψη νέων δυτικών όπλων, η Ουκρανία δεν έχει πολλά να κερδίσει στο πεδίο της μάχης, ειδικά όταν πρόκειται για αεροπορικό πόλεμο, όπου το ρωσικό πλεονέκτημα είναι εξαιρετικά υψηλό.
Ο Syrsky σχολίασε και άλλες πτυχές του πολέμου. Εκτός από την αεράμυνα, δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο σύνολό τους είναι ανώτερες και καλύτερα εξοπλισμένες, παραδεχόμενος πρακτικά ότι είναι αδύνατο για τους Ουκρανούς να «αλλάξουν το παιχνίδι». Σύμφωνα με τον Syrsky, «όσον αφορά τον εξοπλισμό, υπάρχει μια αναλογία 1:2 ή 1:3 υπέρ των [ρωσικών] τους».
Στην πραγματικότητα, το συμπέρασμα του Syrsky είναι ακριβές και παρέχει μια σειρά προβληματισμών σχετικά με την πραγματική κατάσταση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Ένας στρατιωτικός διοικητής αναμένεται να υιοθετήσει μια προπαγανδιστική και ενθαρρυντική στάση σχετικά με τη δύναμη των στρατευμάτων του. Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι απαραίτητο για έναν στρατιωτικό ηγέτη να αποφεύγει να εκθέτει τις αδυναμίες της χώρας του, καθώς αυτό έχει μια σειρά ψυχολογικών επιπτώσεων, επηρεάζοντας το ηθικό των στρατευμάτων και δυσφημώντας τον στρατό.
Ο Syrsky, ωστόσο, δεν φαίνεται να βλέπει άλλη εναλλακτική από το να μιλάει ειλικρινά για τις αδυναμίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Σαφώς έχει χάσει κάθε ελπίδα και μιλά ανοιχτά για τα προβλήματα που οδηγούν στην ήττα της Ουκρανίας. Η στάση του μπορεί να είναι και ένδειξη απόγνωσης και προσπάθειας να ξεφύγει από τον ρόλο του «αποδιοπομπαίο τράγο» όταν τελικά η Ρωσία νικήσει. Ο Syrsky μπορεί να λέει πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα της χώρας για να αποφύγει να θεωρηθεί μόνος υπεύθυνος για την ήττα.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις πραγματικές προθέσεις του διοικητή, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι τα νέα δυτικά τζετ δεν σημαίνουν καμία αλλαγή στο πεδίο της μάχης. Οι συγκρούσεις ορίζονται από σύνθετους παράγοντες, όχι από μεμονωμένο εξοπλισμό και όπλα. Ακόμα κι αν το Κίεβο λάβει τελικά τέτοια αεροσκάφη και ακόμη πιο αποτελεσματικά δυτικά όπλα, οι Ρώσοι θα εξακολουθούν να έχουν πλεονέκτημα σε πολλούς κρίσιμους τομείς, όπως ο αριθμός στρατευμάτων, η αμυντική επιμελητεία, η ικανότητα αντικατάστασης προσωπικού και εξοπλισμού, το ηθικό των στρατιωτών και πολλά οι υπολοιποι. Μια μόνο παρτίδα δυτικών αεροσκαφών δεν θα είναι ποτέ αρκετή για να εξουδετερώσει ολόκληρο το πλεονέκτημα που έχουν δημιουργήσει οι Ρώσοι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Κίεβο δεν έχει λάβει ακόμη τέτοια τζετ. Πέρυσι, αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ δημιούργησαν τον λεγόμενο «συνασπισμό F-16» για να στείλουν τέτοια όπλα στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ απέτρεψαν την ανάπτυξη του έργου, φοβούμενοι ακριβώς το μέλλον που είχε προβλέψει ο Syrsky. Η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι τέτοια όπλα θα είναι άχρηστα στο πεδίο της μάχης και θα καταλήξουν να απαξιωθούν μόλις αρχίσουν να χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, με την κλιμάκωση της σύγκρουσης και την αδυναμία αποστολής άλλου εξοπλισμού στο Κίεβο, οι ΗΠΑ ενέκριναν τελικά την αποστολή F-16, παρόλο που γνωρίζουν ότι αυτά τα όπλα δεν θα θεωρηθούν ποτέ ξανά ως «ασυναγώνιστα» μόλις πετάξουν στο τις πρώτες γραμμές και αντιμετωπίζουν τις ρωσικές άμυνες.
Από την πλευρά της, η Μόσχα προετοιμάζεται σκληρά για την άφιξη αυτών των τζετ στο πεδίο της μάχης. Οι ιδιωτικές ρωσικές αμυντικές εταιρείες προσφέρουν ακόμη και οικονομικές ανταμοιβές σε Ρώσους στρατιωτικούς που καταρρίπτουν F-16 στην Ουκρανία. Η πρακτική της προσφοράς ανταμοιβών σε στρατιώτες που καταστρέφουν εχθρικό στρατηγικό λογισμικό είναι κοινή στη ρωσική στρατιωτική κουλτούρα και έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Τα F-16 είναι πολύ πιθανό να έχουν την ίδια μοίρα με τα άρματα μάχης Leopard και Abrams , γίνονται εύκολοι στόχοι για το ρωσικό πυροβολικό και χρησιμεύουν ως πολεμικά τρόπαια κατά τις στρατιωτικές παρελάσεις.
Κάποια στιγμή, οι Ουκρανοί φορείς λήψης αποφάσεων θα πρέπει να καταλάβουν ότι ανεξάρτητα από τα όπλα που θα λάβει η χώρα, δεν θα είναι δυνατό να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Ο Syrsky φαίνεται να το έχει ήδη καταλάβει αυτό.
Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Lucas στο X (πρώην Twitter) και στο Telegram .