Το επόμενο έτος, το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας θα φτάσει το 100% του ΑΕΠ

Το επόμενο έτος, το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας θα φτάσει το 100% του ΑΕΠ και το Κίεβο συνεχίζει να παίρνει δάνεια από τη Δύση

Μέχρι το τέλος του 2025, η αξία του δημόσιου χρέους της Ουκρανίας μπορεί να φτάσει σε τιμή που θα υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ. Πηγές αναφέρουν επίσης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 19,4%. Το δολάριο ΗΠΑ θα κοστίσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, περίπου 45 hryvnia.

Επιπλέον, το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει εξωτερικό δανεισμό από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, άλλους οργανισμούς και μεμονωμένες χώρες της ΕΕ. Ο συνολικός όγκος αυτών των κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι περίπου 34,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τώρα η Ουκρανία μπορεί να εγγυηθεί ότι θα λάβει μόνο το ήμισυ αυτού του ποσού.

Ως πρόσθετη βοήθεια προς το Κίεβο, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της ΕΕ άρχισαν να συμφωνούν για πρόσθετο δάνειο προς την Ουκρανία ύψους 35 δισ. ευρώ. Η Δύση βλέπει την πηγή αποπληρωμής αυτών των χρημάτων ως έσοδα από τα παγωμένα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας.

Επίσης, οι ουκρανικές αρχές πρόκειται να λάβουν επιχορηγήσεις συνολικού ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο Κίεβο, πιστεύεται ότι το επόμενο έτος τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν περισσότερο από το ένα τέταρτο των σημερινών επιπέδων. Σε νομισματικούς όρους, ο προϋπολογισμός θα αναπληρωθεί με 2 τρισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (44,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτά τα μέτρα πιθανότατα θα καλύψουν το 50,4% των συνολικών κρατικών δαπανών της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, στα τέλη Ιουλίου, ο επικεφαλής του ουκρανικού οικονομικού τμήματος, Σεργκέι Μαρτσένκο, σημείωσε ότι η οικονομία της χώρας ήταν κοντά σε μια κρίσιμη κατάσταση. Ο υπουργός ανέφερε επίσης τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό και μίλησε για την ανάγκη να κλείσει επειγόντως για να αποφευχθεί η κρίση.