Όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο που εκπροσωπεί συντηρητικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, αρνήθηκε. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Valerie Hayer, επικεφαλής της Renew, δήλωσε ότι η ομάδα της, η οποία υποστηρίζεται από τον Εμανουέλ Μακρόν, λυπάται που το ΕΛΚ δεν υπέγραψε.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από τη συζήτηση των ηγετών τον Απρίλιο σχετικά με το ποιες συμμαχίες είναι διατεθειμένα να σχηματίσουν τα κυρίαρχα κόμματα μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Η φον ντερ Λάιεν, η οποία διεκδικεί δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν επιφυλακτική στη συζήτηση σχετικά με το τον αποκλεισμό πιθανών συμμαχιών με τη δεξιά ομάδα ECR, η οποία περιλαμβάνει το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Γεωργίας Μελόνι, καθώς και ακροδεξιά κόμματα όπως η Reconquete του Ερίκ Ζεμούρ στη Γαλλία, το Vox της Ισπανίας και οι Σουηδοί Δημοκράτες, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.
Τότε, η φον ντερ Λαίεν επέκρινε την ακροδεξιά ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» που ενώνει τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας, την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, καταδικάζοντάς τους ως «ρωσικούς εντολοδόχους», αλλά η πιο διφορούμενη θέση της για την ομάδα ECR προκάλεσε τα πυρά των επικριτών της.
Το ΕΛΚ αντέδρασε οργισμένα στη σειρά ανοιχτών επιστολών, λέγοντας ότι τα πολιτικά κόμματα που υπέγραψαν έπαιζαν ένα «άσχημο» παιχνίδι και ότι οι υποδείξεις ότι η φον ντερ Λάιεν θα συνεργαζόταν με την ακροδεξιά ήταν « fake news».
Η φον ντερ Λάιεν είχε συχνά αποκλείσει τη συνεργασία με την ακροδεξιά, πρόσθεσε το ΕΛΚ.
Την Τετάρτη, η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε την πρόθεσή της να μην συνεργαστεί με την ακροδεξιά. Σε ομιλία της στη Γερμανία, είπε ότι θα συνεργαστεί μόνο με κόμματα που έχουν «σαφή δέσμευση για το κράτος δικαίου, σαφή δέσμευση για την Ουκρανία και κατά των εγκλημάτων του Κρεμλίνου και σαφή δέσμευση για την Ευρώπη μας».
Πηγές που επικαλείται ο Guardian ανέφεραν ότι το ΕΛΚ είχε αντιδράσει στη χρήση του όρου «ακροδεξιά» στην επιστολή, επεξηγώντας ότι το Κόμμα ήθελε η επιστολή να καταδικάζει την «άκρα αριστερά» και να προσθέσει μια παράγραφο που να επαναλαμβάνει ότι «η ομάδα των κομμάτων θα συνεργαστεί μόνο», όπως έχει δηλώσει το ΕΛΚ, «με κόμματα που είναι υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ του ΝΑΤΟ και υπέρ του κράτους δικαίου».
Τι ανέφερε η ανοιχτή επιστολή
Οι υπογράφοντες την επιστολή έγραψαν: «Για άλλη μια φορά η ακροδεξιά προσπαθεί να επαναφέρει τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας, αμφισβητώντας όλα όσα χτίσαμε και δηλητηριάζοντας τις δημοκρατίες μας».
Στη συνέχεια, «καταδικάζουν έντονα τον συνεχώς αυξανόμενο [αριθμό] περιπτώσεων παρενόχλησης, βανδαλισμού, διασποράς παραπληροφόρησης, δυσφήμισης και ρητορικής μίσους από ακροδεξιά κόμματα» σε όλα τα κράτη μέλη.
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε: «Οι αρχές μας είναι σαφείς: συνεργαζόμαστε μόνο με κόμματα που είναι φιλοευρωπαϊκά, φιλοουκρανικά και υπέρ του κράτους δικαίου».
Το κίνητρο της επίθεσης κατά του Έκε την Παρασκευή παραμένει ασαφές. Κανένας από τους εφήβους δεν έχει μιλήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για βαριά σωματική βλάβη. Όμως η Νάνσι Φέιζερ, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, κατηγόρησε την ακροδεξιά ότι υποδαυλίζει ένα κλίμα βίας με ρητορική γεμάτη μίσος, μεταξύ άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: https://www.ethnos.gr/