«Κόκκινα» τα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούλιο, μόνο για Αύγουστο οι επιδοτήσεις. Αιχμές για τα μέτρα από τη βιομηχανία.
Αυξητική τάση χωρίς τέλος παρατηρείται στις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, και πλέον αναμένουμε το πώς αυτό θα καταλήξει στη λιανική αγορά. Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, παρατηρείται αύξηση σχεδόν 73%, με τιμή ημέρας πάνω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έχει ξεπεράσει κατά πολύ την τιμή της τάξης των 100 ευρώ που είχαμε τον Ιούνιο.
Μεγάλη ανησυχία είναι τώρα για το πού θα φτάσουν οι λογαριασμοί ρεύματος, ειδικά στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή τα πράσινα και τα κίτρινα.
Για σήμερα, η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη, μετά την Αλβανία με 236,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία βρίσκονται στα 229,24 ευρώ.
Αιχμές για μέτρα και επιδοτήσεις ρεύματος
Αναλυτικά αναφέρει:
«Όταν το 2021 όλες οι συμβάσεις της βιομηχανίας με σταθερές τιμές έσπασαν και γύρισαν σε χρέωση βάσει των ωριαίων τιμών του χρηματιστηρίου, η βιομηχανία αντέδρασε και κατήγγειλε ότι διαμορφώνονται συνθήκες χειραγώγησης των τιμών, μια και οι τιμές της χονδρεμπορικής μεταφέρονται αυτόματα στα τιμολόγια της λιανικής και οι καθετοποιημένοι παίκτες δεν έχουν κανένα ρίσκο.
Μάταια όμως, εις ώτα μη ακουόντων.
Μάλιστα οι αρμόδιοι μας συνέστησαν να συνάψουμε μακροχρόνιες συμβάσεις με ΦΒ, ΡΡΑ, για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που η παρούσα κρίση αποδεικνύει τελείως αναποτελεσματικό καθώς με τη δύση του ηλίου τα ΦΒ δεν παράγουν αλλά και δημιουργείται χάσμα τιμών μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, αφού δεν υπάρχει αποθήκευση.
Εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800€/MWH, εντοπισμένες σε 3 χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής που δεν ξεπερνάει τα 150€/MWh (για όσους λιγνίτες λειτουργούν). Οι τιμές στο Hupex έπεσαν από σήμερα.
Κάποιοι παραγωγοί στη χώρα μας εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές εξαγωγές στην Ουκρανία και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας.
Υπάρχει μελέτη την προηγούμενη εβδομάδα, που αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι βιομηχανίες της χώρας αδυνατούν να μετακυλίσουν αυτό το κόστος. Καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος συμπεριλαμβανομένης και αποζημίωσης των βιομηχανιών.»
Επιδότηση ρεύματος Αυγούστου: Τι ξέρουμε για πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο
Υπενθυμίζεται ότι, το 2022 η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές, για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες – ότι δηλαδή θα ισχύει και τώρα- διαμορφωνόταν στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα ποσά θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.
Ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, ενώ στο μέτρο δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες όμως δεν θα επιστρέψουν τις οφειλές του ΕΤΜΕΑΡ.
Παρότι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δεν αποσαφηνίστηκαν ιδιαίτερα τα κριτήρια και τα ποσά, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου έδωσε μία πιο σαφή εικόνα για τους δικαιούχους:
- Θα αφορά όλα τα νοικοκυριά, θα είναι δηλαδή οριζόντια.
- Θα αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή, τα πράσινα και τα κίτρινα (όχι τα μπλε, καθώς είναι σταθερά).
- Το όριο κατανάλωσης για οικιακούς καταναλωτές θα είναι 500 κιλοβατώρες.
- Η επιδότηση θα είναι μεγαλύτερη για όσους έχουν κοινωνικά τιμολόγια.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/