Θρίλερ στις ΗΠΑ – Η CIA έπεισε στο παρά 5 τον Biden να πει όχι σε χτυπήματα στη Ρωσία – O Trump … πέταξε έξω τον Zelensky

Το Πεντάγωνο και η CIA, που από την πρώτη στιγμή είχαν πειστεί για τη σοβαρότητα της προειδοποίησης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin περί σκληρών αντιποίνων, άσκησαν τη μέγιστη δυνατή πίεση στον Λευκό Οίκο, ώστε να μην εγκρίνει τα πλήγματα βαθιά στη Ρωσία

Ένα πραγματικό θρίλερ εκτυλίχθηκε στις ΗΠΑ λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky με τον τελευταίο να πίεζε φορτικά να του δοθεί άδεια για χτυπήματα με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας βαθιά σε ρωσικό έδαφος.
Την ίδια στιγμή σοκαρισμένος είναι ο Zelensky από τον τρόπο με τον οποίο τον υποδέχθηκε – κυριολεκτικά στο πόδι – ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.

Ο Trump πέταξε τον Zelensky έξω από το γραφείο του – Σοκαρισμένος ο Zelensky

Ο Zelensky είδε αιφινιδιαστικά την έξοδο του γραφείου του  Trump 15, μόλις, λεπτά μετά την έναρξη της συνάντησής τους, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του τηλεοπτικού καναλιού Zvezda.
Μετά τη συνάντηση, η αυτοκινητοπομπή του Zelensky εγκατέλειψε εσπευσμένα τον δρόμο όπου βρίσκεται ο περίφημος Trump Tower, ο ουρανοξύστης όπου είναι εγκατεστημένα τα κεντρικά γραφεία του  υποψήφιου πρόεδρου των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά αυτοκίνητα της αστυνομίας και μοτοσικλέτες έφτασαν στο κτίριο και κλήθηκε η ασφάλεια.
Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας έρχονται μετά από δύο επιθέσεις στον Trump, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί επίσης έξω από τα κεντρικά γραφεία.
Όπως ανέφεραν νωρίτερα ρωσικά ΜΜΕ, η συνάντηση μεταξύ Trump και Zelensky πυροδότησε μια οργιώδη φημολογία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πριν από την επίσκεψη του παράνομου προέδρου της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλοι έλεγαν με σιγουριά ότι θα συναντηθεί σίγουρα με τον σημερινό πρόεδρο Biden και υποψήφιους και από τα δύο κόμματα – Harris και Trump, στους οποίους θα ξεδίπλωνε το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» του.
Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τον δέχθηκε στο γραφείο του μόλις για ένα τέταρτο.

 

 

New York Times: Δραματικό παρασκήνιο – Η Ρωσία θα χτυπούσε σε βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Το σενάριο, που προκρινόταν μέχρι την ώρα της συνάντησης του Zelensky με τον Biden ήταν να δοθεί το πράσινο φως στον Zelensky για χτυπήματα στη Ρωσία αλλά όχι με όπλα αμερικανικής κατασκευής.
Το Πεντάγωνο και η CIA, που από την πρώτη στιγμή είχαν πειστεί για τη σοβαρότητα της προειδοποίησης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin περί σκληρών αντιποίνων, άσκησαν τη μέγιστη δυνατή πίεση στον Λευκό Οίκο, ώστε να μην εγκρίνει τα πλήγματα βαθιά στη Ρωσία με οποιοδήποτε δυτικό όπλο.
Η πίεσή τους στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ δεν πηγάζει από φιλειρηνική διάθεση αλλά από ψύχραιμη σκέψη για την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική και για τους Αμερικανούς.
Το δραματικό παρασκήνιο, που προηγήθηκε, δίνει με τον πλέον παραστατικό τρόπο δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η CIA απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στον Biden ότι η Μόσχα θα απαντήσει σκληρά, εάν δοθεί στο Κίεβο το πράσινο φως να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Putin θα θεωρούσε μία τέτοια απόφαση ως επίθεση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία και θα απαντούσε αναλόγως.
Η CIA, σύμφωνα με τους New York Times, ανέφερε πως η Ρωσία θα απαντούσε με επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλά θύματα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ρωσία θα ενεργοποιούσε σαμποτέρ στην Ευρώπη, οι οποίοι θα οργάνωναν εμπρησμούς και επιδρομές σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις.
Εξάλλου η CIA αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της εκχώρησης τέτοιων δικαιωμάτων στον Zelensky καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν περιορισμένο αριθμό όπλων μεγάλου βεληνεκούς του ΝΑΤΟ και δεν έχουν αναφερθεί νέες προμήθειες.

 

 

Και με το πράσινο φως δεν θα άλλαζε η πορεία του πολέμου

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, το πράσινο φως για χτυπήματα στη Ρωσία δεν θα άλλαζε την πορεία της σύγκρουσης, αφού δεν υπάρχουν νέες προμήθειες όπλων να δοθούν στο Κίεβο και οι τρέχουσες προμήθειες είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Το Κίεβο έλαβε τρεις τύπους πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς – τον αμερικανικό ATACMS, τον βρετανικό Storm Shadow και τον γαλλικό SCALP.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται, ακόμη και αν ο Biden ενέκρινε το αίτημα του Zelensky, η Ουάσιγκτον δεν θα μπορεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με νέα όπλα, καθώς ο ίδιος ο αμερικανικός στρατός έχει περιορισμένη προμήθεια πυραύλων.

Δεν μπορούν να ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία η Δύση

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg οι στρατιωτικές προμήθειες της Ουκρανίας για το επόμενο έτος είναι σε κίνδυνο, επειδή ορισμένοι σύμμαχοί της προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και άλλοι διστάζουν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για να βοηθήσουν το Κίεβο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.
Η Ουκρανία πιέζει να πείσει τους δυτικούς συμμάχους της να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον τρίτο πολύ δύσκολο χειμώνα από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας αντίθετα, ξεπερνά την ικανότητα του Κιέβου να αποκτά πυρομαχικά, πυραύλους και άλλο υλικό που χρειάζεται για να αποκρούσει επιθέσεις.

Η δυναμική δείχνει ότι η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε πολεμική βάση, ενώ οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν είναι, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Μεγάλο μέρος της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας για το 2025 συνδέεται με μια συμφωνία των G7 για την παροχή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια από κέρδη που προέρχονται από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Δύση εξακολουθεί να παζαρεύει τις τελικές λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας ενώ οι ΗΠΑ αναζητούν διαβεβαιώσεις πως η Ουγγαρία δεν θα παρεμποδίσει τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να υπολείπεται εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

 

Δεν αρκούν τα 50 δισεκ. ευρώ για να σώσουν την Ουκρανία

Αλλά ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία, τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια δεν είναι αρκετά για να υποστηρίξουν τις ανάγκες της Ουκρανίας για έναν ακόμη χρόνο πολέμου – και οι σύμμαχοι θα πρέπει να κοιτάξουν πέρα από αυτό το πλαίσιο χρηματοδότησης.
Τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια των G7 ισοδυναμεί περίπου με τη στρατιωτική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ και οι βασικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιουνίου 2024.
Οι ΗΠΑ παρείχαν περίπου 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία συνεισέφεραν περίπου 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ τους, σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο του Κιέλου.


 

Αυτά τα στοιχεία ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν όλη τη στρατιωτική υποστήριξη που αποστέλλεται στην Ουκρανία, με ορισμένα κράτη να μην αποκαλύπτουν όλη τη βοήθεια που παρέχεται.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι δεσμεύσεις δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.
Μεταξύ άλλων ο στρατός της Ουκρανίας βασίζεται στη συμμαχική βοήθεια για πυρομαχικά πυροβολικού, πυραύλους και περισσότερες δυνατότητες αεράμυνας.
Η διαφαινόμενη οικονομική κρίση μεταξύ των συμμάχων έρχεται σε μια επικίνδυνη στιγμή για την Ουκρανία και θα μπορούσε να αναγκάσει το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις από αδύναμη θέση, υποστηρίζει το Bloomberg