Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Δευτέρας (9/9) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (TIFF) ο Bibi Files, το ντοκιμαντέρ που περιέχει υλικό και “αόρατα” πλάνα της ποινικής έρευνας που διεξήχθη πριν από τις δίκες του Ισραηλινού πρωθυπουργού, συνεντεύξεις με τον ίδιο τον Νετανιάχου, τη σύζυγό του Σάρα και τον γιο του Γιάιρ,που χρονολογούνται από το 2016 εως το 2018.
Το ντοκιμαντέρ των κινηματογραφιστών Alexis Bloom και Alex Gibney, περιλαμβάνει βίντεο που δεν έχει δει ποτέ ξανά η ισραηλινή αστυνομία με ανακρίσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, της οικογένειάς του και του στενού κύκλου του για καταγγελίες διαφθοράς. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε ως έργο σε εξέλιξη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, αφού ένα δικαστήριο της Ιερουσαλήμ απέρριψε αίτηση του Νετανιάχου να μπλοκάρει την προβολή.
Η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε με μια πηγή που διέρρευσε το υλικό στον Gibney και πρότεινε να γίνει ταινία με αυτό. Ο Gibeny ανέλαβε τα γυρίσματα και εξιστόρησε το υλικό μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων μετά την προβολή, ανέφερε το KAN.
Μεταξύ των προσώπων που πήραν συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ ήταν ο κρατικός μάρτυρας Nir Hefetz, ο πρώην επικεφαλής της Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας) Ami Ayalon και ο Avi Alkalay, πρώην συντάκτης του Walla που ήταν μάρτυρας στην υπόθεση 4000 .
Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται ο Νετανιάχου να ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται τα γεγονότα που παρουσιάζονται μπροστά του. Σε άλλο τμήμα, η Σάρα φαίνεται να επιτίθεται φραστικά σε αστυνομικούς ανακριτές, κατηγορώντας τους με ύβρεις ότι “προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρωθυπουργό”.
Κατά τη διάρκεια δύο συγκλονιστικών ωρών, το “The Bibi Files” αποκαλύπτει βίντεο που διέρρευσαν από την αστυνομία να ανακρίνει τον Νετανιάχου και την οικογένειά του, τους φίλους και το προσωπικό του, καθώς και έναν πρώην υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ.
Μια σειρά ειδικών, συμπεριλαμβανομένων πρώην ανώτατων ισραηλινών αξιωματούχων, συνδυάζει σκηνές ανθρώπινης απληστίας και ηθικού συμβιβασμού σε ένα κατανοητό χρονικό γράφει η France24.
Η ιστοσελίδα France24 περιγράφει την επίμαχη σκηνή:
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πιάνει ένα ποτήρι νερό στο τραπέζι. Φαίνεται χαλαρός, ξαπλωμένος ελαφρώς, φορώντας κοστούμι και γραβάτα. Ένας μεγάλος χάρτης της Μέσης Ανατολής στον τοίχο πίσω του ενισχύει τη δύναμη και το κύρος της θέσης του ως πρωθυπουργού του Ισραήλ.
«Το ζήτησες;» ρωτά ένας ανακριτής της αστυνομίας.
Ο Νετανιάχου πίνει το νερό. «Για τι;»
Ο πρωθυπουργός είναι τόσο αδιάφορος που πρέπει να του υπενθυμίζεται συνεχώς το θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας.
«Μια τσάντα», απαντά ο αστυνομικός υπομονετικά.
Άλλη μια γουλιά. “Ισως. Δεν θυμάμαι.”
«Και αν σου λέγαμε ότι το έκανες;»
«Λοιπόν, ρώτησα, και τι;»
Το αντικείμενο της περιφρόνησης του Νετανιάχου είναι μια … τσάντα που φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός για να κρύψει ένα κουτί πούρα Cohiba, τιμής περίπου 1.100 δολαρίων, που έλαβε από έναν Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο.
Είναι ένα από τα πολλά χαρτοκιβώτια πούρα – με την κωδική ονομασία «πράσινα φύλλα» από το προσωπικό του Νετανιάχου – και μπουκάλια σαμπάνιας – που ονομάζονται «ροζ» – που φέρεται να έλαβαν ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Σάρα Νετανιάχου, από τους πλούσιους Ισραηλινούς «φίλους» τους. “.
“Πώς συνέβαλε στη σημερινή κατάσταση της Μέσης Ανατολής η σταθερή σταγόνα ακριβών πούρων, σαμπάνιας και βραχιολιών με επικάλυψη με διαμάντια; Τα αντικείμενα πολυτελείας, με κωδική ονομασία και κρυμμένα σε σακούλες, έχουν κάποια σχέση με τους κατοίκους της Γάζας, που πεθαίνουν, εκτοπίζονται και είναι απελπισμένοι μετά από σχεδόν ένα χρόνο ισραηλινών βομβαρδισμών; Μπορούν να συνδεθούν με την αγωνία των ισραηλινών οικογενειών που εξακολουθούν να αγνοούνται αγαπημένα πρόσωπα που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκαν στη Γάζα; σχολιάζει η γαλλικη εφημερίδα.
“Το “The Bibi Files” συνδέει τις τελείες, προσφέροντας κομμάτια του παζλ, εξετάζοντάς τα και τοποθετώντας τα στο πολιτικό παζλ της Μέσης Ανατολής. Το αποτέλεσμα είναι μια σχεδόν σαιξπηρική ιστορία για τη διαφθορά ενός ανθρώπου και πώς μπορεί να μολύνει το πολιτικό σώμα ενός έθνους σε πόλεμο, για άλλη μια φορά, εναντίον ενός λαού χωρίς χώρα” καταλήγει.
Χιλιάδες ώρες βίντεο που διέρρευσαν
Οι ανακρίσεις της αστυνομίας που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της αφήγησης του «The Bibi Files» καταγράφηκαν μεταξύ 2016 και 2018 και δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στο Ισραήλ λόγω των νόμων περί απορρήτου.
Το βίντεο διέρρευσε στο Gibney στις αρχές του 2023, πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και τον επακόλουθο πόλεμο στη Γάζα . Όταν ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ έλαβε τις κασέτες, το Ισραήλ ήταν μάρτυρας μαζικών διαμαρτυριών ενάντια στην πίεση της κυβέρνησης Νετανιάχου για μεταρρυθμίσεις για να δοθεί στην κυβέρνηση περισσότερος έλεγχος του δικαστικού σώματος , ιδιαίτερα του Ανώτατου Δικαστηρίου.
«Ήταν ακριβώς την εποχή που ο Νετανιάχου προσπαθούσε να αλλάξει τον ρόλο του δικαστικού σώματος στο Ισραήλ. Αυτό, για μένα, με έκανε μια άμεση σύνδεση όσον αφορά την προσπάθεια του να ξεφύγει από τις συνέπειες της δίωξης εναντίον του. Οπότε είχε ήδη συνδεθεί με κάτι μεγαλύτερο από μια απλή καταγραφή της ανάκρισης για τη δίκη», είπε ο Γκίμπνεϊ, συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ, σε συνέντευξή του λίγες μέρες πριν από την προβολή του φεστιβάλ κινηματογράφου.
Alex Gibney on why the film is prevented from official release in Israel because of unique privacy laws about testimony, but rest of world isn't under same restrictions. #TheBibiFiles #tiff24 pic.twitter.com/GTyIUSleX1
— Jason Gorber (@filmfest_ca) September 10, 2024
Η ταινία δεν μπορεί να προβληθεί επίσημα στο Ισραήλ
Σχετικά με τη συμμετοχή του ρεπόρτερ του Ισραηλινού Channel 13 Raviv Drucker, ένας από τους παραγωγούς της ταινίας, ο Gibney, εξήγησε, σύμφωνα με το KAN, ότι η παραγωγή χρειαζόταν κάποιον στο Ισραήλ με άφθονη γνώση και εμπειρία σε ποινικές υποθέσεις.
Πρόσθεσε ότι για την προστασία της πηγής ως βάσης της ταινίας, υπήρξε συμφωνία με την πηγή να μην προβληθεί η ταινία στο Ισραήλ. Ωστόσο, ο Gibney σημείωσε ότι η ταινία πιθανότατα θα φτάσει στο Ισραήλ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου ζήτησε από το δικαστήριο να απαγορεύσει τη δημοσίευση του ντοκιμαντέρ .